Personaj controversat al cărui nume a fost regăsit în zona unor infracțiuni comise de alți indivizi, Adrian Groșan a pozat întotdeauna ca victimă a polițiștilor și procurorilor. Pe principiul usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Zilele trecute însă, Groșan a ajuns după gratii, în baza unui mandat european de arestare, el fiind urmărit de autoritățile maghiare pentru comiterea unor infracțiuni extrem de grave: tâlhărie, lipsire de libertate și violare de domiciliu.

Un bărbat de 36 ani, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie, lipsire de libertate și violare de domiciliu, pe numele căruia autorităţile din Ungaria au emis un mandat european de arestare, a fost depistat de polițiștii din Bistrița-Năsăud.

Ieri, 17 august, poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistrița – Năsăud au depistat un bărbat, de 36 ani, din Uriu care era urmărit internațional.

Pe numele celui în cauză, autoritățile judiciare au emis un mandat european de arestare, aceasta fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tâlhărie, lipsire de libertate și violare de domiciliu, comise pe teritoriul Ungariei.

Pentru depistarea bărbatului, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare, obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Ieri, 17 august, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a emis împotriva acestuia ordonanță de reținere pentru 24 ore. În cursul aceleiași zile a fost prezentat la Curtea de Apel Cluj care a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 15 zile.

Bărbatul a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud”, se preciza de curând într-un comunicat al IPJ Bistrița-Năsăud.

Bărbatul de 36 de ani este nimeni altul de cât mai vechea noastră cunoștință Adrian Groșan, care în ultimii ani a fost destul de des prezent în paginile Gazeta de Bistrița. Ultima dată în toamna anului trecut când era căutat de polițiștii și procurorii DIICOT.

 

Inculpat în dosarul Șipoș

 

Groșan a fost dat în urmărire internațională după ce Tribunalul București a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru constituire a unui grup infracțional, șantaj și lipsire de libertate în mod ilegal, în dosarul lui Liviu Șipoș, fostul șef al Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Cluj, arestat preventiv în luna august a anului trecut sub aceleași acuzații ca și bistrițeanul nostru. Groșan a reușit să scape de gratii în acest dosar, după ce la un moment dat instanța a decis să îi schimbe măsura arestului preventiv în control judiciar.

În acest dosar, anchetatorii s-au sesizat din oficiu în 1 martie 2020 cu privire la faptul că Cosmin Pop, Adrian Groșan și alte persoane au constituit un grup infracțional în vederea comiterii infracțiunilor de proxenetism și șantaj. După arestările de la Dej, anchetatorii au ajuns la concluzia că există un alt nucleu al grupării, coordonat de Liviu Șipoș, care ar supraveghea ilegal oameni de afaceri pentru a-i șantaja.

Procurorii susțin că Adrian Groșan avea un rol important în rețeaua infracțională condusă de Liviu Șipoș, bistrițeanul având misiunea de a șantaja persoanele vizate de Șipoș, după ce un alți membrii ai grupării intrau fără drept în spații private și montau dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, accesau ilegal sistemele informatice și montau dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate.

“De asemenea a mai rezultat faptul că un alt nucleu al grupării infracționale, coordonat de inculpatul Ș.L., identifică oameni de afaceri pe care îi supraveghează, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și sub diferite pretexte solicită remiterea unor sume importante de bani, un rol important în acest sens în cadrul grupării avându-l numitul G.A.

Dintre membrii grupului infracțional constituit în acest scop de către inculpatul Ș.L. au fost stabiliți numiții G.A., cu rolul de a șantaja persoanele vătămate, Z.C. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, N.N. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private, de a realiza activități de acces ilegal la sisteme informatice și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, precum și numitul ***, care la solicitarea membrilor grupării infracționale efectuează verificări în bazele de date specifice și le comunică membrilor grupului infracțional rezultatul verificărilor. Din probele administrate a rezultat faptul că inculpatul Ș.L. a fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca”, se preciza propunerea de arestare preventivă depusă la dosarul de la Tribunalul București.

Mai mult, anchetatorii susțineau că Groșan nu ar fi ezitat chiar să amenințe cu pistolul pe cei șantajați și să se dea drept polițist de la Antidrog.

Dosarul bate pasul pe loc în camera preliminară

Între timp, lunii februarie anul acesta, Adrian Groșan, alături de Liviu Șipoș, Ionel Cosmin Zahiu, Nicolae Neagu, Emil Iulian Lupea, Octavian Lucian Marian și Dragoș Călin Marc au fost trimiși în judecată, iar dosarul a ajuns în camera preliminară pentru verificarea legalității rechizitoriului.

Două luni mai târziu, instanța a admis o parte din excepțiile invocate de Șipoș, Marian și Marc, cele invocate de Groșan (prin avocat) fiind respinse în totalitate. Cu toate acestea, procurorii ar fi trebuit să

Nefiind de acord cu hotărârea judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul București, toate părțile au contestat-o la Curtea de Apel București, unde un prim termen a avut loc în luna iunie, amânat, iar următorul va alea loc în septembrie.

Numele lui, implicat în tâlhăria de la Dumitra

Numele lui Adrian Groșan a fost implicat și în dosarului tâlhăriei de la Dumitra, asupra omului de afaceri Octavian Harșianu, care a avut loc în noiembrie 2018.

La acea vreme, Groșan a fost arestat preventiv alături de Vasile Ciasar, ambii stând după gratii două luni, până în ianuarie 2019, când procurorii au cerut Judecătoriei Bistrița prelungirea măsurii preventive. Instanța a admis solicitarea procurorilor, însă hotărârea a fost contestată la Tribunalul Bistrița și desființată aici de către judecătorul de drepturi și libertăți, dosarul fiind trimis spre rejudecare Judecătoriei Bistrița.

Ca un făcut, până să ajungă cauza din nou pe rolul Judecătoriei Bistrița, măsura arestului preventiv aplicată lui Groșan și Ciasar a expirat, astfel dosarul a rămas fără obiect, iar cei doi au fost puși în libertate.

Groșan a susținut la acea vreme să este total nevinovat și că a fost vizat de anchetatori din cauză că doar că câteva zile de jaf, i-ar fi vândut lui Ciasar autoturismul folosit la comiterea infracțiunii.

Le-a dat cu flit procurorilor care l-au vrut arestat

De altfel, Groșan a negat întotdeauna că ar fi implicat în activități infracționale de acest fel și s-a declarat Albă ca Zăpada. Anul trecut, când procurorii au efectuat percheziții în dosarul lui Șipoș, Groșan se afla în vacanță în Bulgaria, iar de acolo a plecat direct în Spania, sustrăgându-se urmăririi penale și arestării sale preventive.

A revenit în țară doar când a fost sigur că nu va ajunge după gratii, mai precis în momentul în care o judecătoare de la Curtea de Apel București i-a ridicat măsura arestării preventive, deși aceasta era perfect conștientă că Groșan s-a sustras urmăririi penale. Cu toate acestea, judecătoarea a înghițit  două găluști aruncate de apărare: o dată că el este în imposibilitate de a se întoarce în țară din cauza pandemiei (deși, culmea, tot în plină pandemie a intrat în Spania), și în al doilea rând faptul că nu este foarte sigur că Groșan este cel care ar fi amenințat cu pistolul în plină stradă, fiindcă agresorul ar fi purtat mască, iar victimele nu au dat suficiente elemente care să conducă, cu certitudine, la concluzia că era el sau o altă persoană.

S-a pus cu ungurii… s-ar putea să și-o ia

După ce sabia nu i-a mai fluturat deasupra capului, Groșan a revenit și hălăduit prin țară, încă de prin martie. Și clar a mai trecut și granița spre vest înapoi, chiar dacă era încă pandemie. Și când se credea mai liniștit, acesta a mai primit o lovitură: vecinii unguri îl căutau tot pentru infracțiuni cu violență: tâlhărie, lipsire de libertate și violare de domiciliu, comise pe teritoriul Ungariei. Și polițiștii l-au depistat rapid, înainte de a dispărea din nou de pe “radar”, Groșan ajungând în fața instanței de la Curtea de Apel Cluj, care a dispus arestarea preventivă.

“(…) admite propunerea de arestare provizorie a persoanei solicitate G A – formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, în baza Semnalării din Sistemul Informatic Schengen, din data de 13.08.2021 transmisă prin IGPR, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – BIROUL SIRENE şi, în consecinţă, dispune luarea măsurii arestării provizorii în vederea predării pe o durată de 15 de zile, începând cu data de 17 august 2021 şi până la data de 31 august 2021, faţă de persoana solicitată G A . Dispune emiterea mandatului de arestare în acest sens. În baza art. 88 din Legea nr. 302/2004 republicată cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare cu persoana solicitată şi procuror (…) Pronunţată în şedinţa publică din data de 17 august 2021, ora 18.30 în prezenţa persoanei solicitate”, este soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.

Adrian Groșan a contestat decizia instanței clujene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.