Primarul comunei Salva din Bistrița-Năsăud îl are ca și consilier juridic al instituției pe fratele său, Vasile Onul. Pentru aceasta, lunar prin contract cu minim de ore, Vasile Onul încasează bani din bugetul primăriei. De altfel, prin aceasta se creează unconflict de interese, ce poate fi clasificat în sfera penală.

 

Primarul: noroc cu el că plătim mai puțin

Gheorghe Onul, primarul din Salva, se arată mai mult decât fericit de faptul că fratele său are contract de muncă cu primăria. De asemenea nu consideră că s-ar afla în conflict de interese, pentru că o hotărâre prin care Vasile Onul ar fi obținut un contract de muncă cu Unitatea Teritorială Administrativă, ar fi trecut prin Consiliul Local.

„Pe noi ne reprezintă pe partea de juridic, Vasile Onul, fratele meu. Are contract de 2-3 ore și încasează undeva la 3-400 de lei lunar. Și anul acesta am avut mai multe spețe, iar el ne-a ajutat cu toate. Ce conflict de interese? Nu e mai bine că când te ajută un prieten, pentru că nu îți ia mai mulți bani?”, declară primarul Gheorghe Onul.

 

Jurist nu avocat, dar cu antecedente penale

Vasile Onul nu este membru în Baroul de Avocatură Bistrița-Năsăud, conform site-ului oficial. De altfel în vara anului trecut, presa locală explica faptul că acesta a avut antecedente penale. Ziarista Florica Dura ce candida în 2014 la șefia Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene aducea grave acuze la adresa unor membri ai Uniunii şi acuză o parte din primari de incompatibilitate.

„Înainte de alegerile pentru PE, vineri 16 mai, o mare parte dintre aleşii AG din 30 aprilie au depus jurământul de credinţă, la Năsăud, în sala de consiliu a UCGN. Imediat după jurământ, piatră de moară pentru unii pesediști , s-a trecut la organizarea jafului pe care grupul plănuieşte să îl pună în operă. Acest lucru s-a făcut prin vocea unui proaspăt condamnat penal pentru înşelăciune, fratele preşedintelui UCGN, Gheorghe Onul, pe nume Vasile Onul, şi care potrivit planului grupului ar fi trebuit să ocupe funcţia de jurist al UCGN pentru a „desăvârşi juridic” ceea ce era doar un plan politic, respectiv pierderea proceselor istorice privind retrocedarea Spitalului de pe strada Independenţei din Bistriţa, şi a celor cele trei clădiri solicitate din Năsăud, în fapt nici 10% din fostul patrimoniu istoric al grănicerilor. Personajul trebuia să ne sperie pe cei mai slabi de înger din CD și mai ales pe cei mai puțin informați despre inevitabila pierdere a proceselor amintite, și să ne facă atenți la cât de bine informat este el, și cât de bine intenționat și de indispensabil este pentru UCGN, astfel încât deși nimeni nu l-a prezentat cine este și ce caută acolo, bazându-se pe faptul că majoritatea membrilor erau neinformați cu privire la persoana sa, ar fi putut deveni juristul ONG-ului, fără să ne dăm seama. Întâmplător aveam informații despre j Numai că, din fericire aveam informaţii despre jocurile puse la cale și mai ales despre cea recentă condamnare a fratelui OV a primarului de Salva şi am putut bloca pe diverse căi, accederea acestuia la funcția mult dorită, din care, împreună cu fratele președinte, ar fi avut cale liberă pentru a distruge organizația prin înțelegeri frauduloase și alte tertipuri cunoscute escrocilor consacrați”, a scris Florica Dura într-un comunicat remis presei bistriţene.

 

Condamnat la închisoare de Înalta Curte de Casație și Justiție

La sfârșitul anului 2011, Vasile Onul a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție la cinci ani de închisoare. Onul a fost condamnat penru înșelăciune .

„O.V., fiul lui Ş. şi F., născut în localitatea Salva, jud. Bistriţa-Năsăud, cu domiciliu în localitatea Salva la 5 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 64 lit. a) teza a II-a, b), c) C. pen. (acesta din urmă vizând interzicerea drepturilor de a ocupa funcţii de administrator în societăţi comerciale, funcţii în organele de conducere ale acestora precum şi funcţii care presupun activităţi şi atribuţii specifice celei de administrator al societăţilor comerciale), pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art. 215 alin. (1), (2) şi (5) C. pen., art. 74 lit. a), 76 lit. a) C. pen.; 2 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de uz de fals prev. de art. 291 C. pen., art. 74 lit. a), 76 lit. e) C. pen.” se arată în fragmentul din decizia de la ÎCCJ .

Prin această decizie se demonstrează că acesta nu are în prezent drepturi de a profesa meseria de jurist.

Termenul de reabilitare în urma unei condamnări penale, în cazul lui Vasile Onul ajunge până la cinci ani după ce și-a ispășit pedeapsa.

Dacă Vasile Onul a fost condamnat la sfârșitul anului 2011, după cei cinci ani de închisoare, mai trebuia să aștepte încă patru ani până la profesa din nou ca jurist.

 

Art. 166 Noul Cod Penal Reabilitarea judecătorească , alininiatul 1 spune:

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

  1. a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;

 

Încălcări grave de lege în prezent

SECȚIUNEA a 3-a din legea 161/2003 la aliniatul 76 arată în clar că Vasile Onul nu putea, legal să fie angajat cu contract de muncă atâta timp cât, fratele său ocupă mandatul de primar.

Conflictul de interese privind aleșii locali în Art. 76. – (1) spune că : Primarii și viceprimarii, primarul general și viceprimarii municipiului București sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I.
(2) Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispozițiile emise cu încălcarea obligațiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.

Mai concret, primarul riscă să își piardă mandatul potrivit Noului Cod Penal, prin articolul 301, deoarece este interzis ca fratele său să obțină venituri din instituția pe care o conduce Gheorghe Onul.

„CAPITOLUL II,Infracţiuni de serviciu:Art. 301-Conflictul de interese

(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”, se arată în Noul Cod Penal.

2 COMENTARII

  1. CAND O SA SE FACA DREPTATE FATA DE CETATENII COMUNRI SALVA CARE DE 20 DE ANI SUNT FURATI DE PRIMARUL MAFIOT SI ACOLITII LUI. DNA-UL AR FI INTERESAT ;
    – CLADIREA DIN HASAUD CENTRU CUMPARATA DE EL SI FRATII LUI
    – 3 APARTAMENTE LA CLUJ BISTRITA SI BUCURESTI LA COPII
    – MASINI SCHIMBATE TOT LA 1 AN DE COPII SI DOMN PRIMAR
    -VIZITE IN AMERICA LA FATA
    -FIRME PUSE PE NEAMURI SI COPII
    -INVESTITI UNDE NU AU NICI O MOTIVATIE PENTRU SPAGA (CAZUL PODUL DE PE LUNCA UNDE NU DUCE NICAIERI EVENTUAL LA COMISARUL BODESCU)
    -INVESTITII IN MUNTII SALVEI UNDE S-AU ASCUNS BANI GREI )
    SI COMUNA ARATA CA NAIBA TOATA SAPATA DIN CANALIZARI FACUTE AIUREA DE ALT MAFIOT GANJ FARA TROTUARE FARA GAZ, FARA CANALIZARE ,,,,,AJUTATI PE OAMENII ACESTEI COMUNE …..DOMNUL O SA VA RASPLATEASCA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.