Unul dintre liderii PSD de la Cluj, Vasile Dîncu, fost ministru şi vicepremier în guvernul Cioloş, a cumpărat şi a vândut o firmă, SC International Brands Consultants, doar pentru a câştiga nişte licitaţii de la statul român şi pentru a participa la exit poll-urile alegerilor din 2012. 

 

În 2005, bucureşteanul Stefan Ilie a înfiinţat firma International Brand Consultants SRL cu sediul în Capitală. După patru ani el decide să deschisă un punct de lucru în Cluj Napoca şi să vândă firma lui Vasile Dîncu pentru suma de 30.000 de lei.

În 2011 firma câştigă o licitaţie de la ADMINISTRAŢIA REZERVAŢIEI BIOSFEREI DELTA DUNĂRII condusă atunci de  Grigore Baboianu. Contractul EVALUAREA IMPACTULUI ACTIVITĂŢILOR DE INFORMARE ŞI CONŞTIENTIZARE  a fost atribuit firmei International Brand Consultants pentru suma de 106.980 de lei, fără TVA.

Ulterior, firma a intrat în acţionariatul televiziunii lui Arpad Paszkany, a supravegheat alegerile din 2012 şi, în 2013, Dîncu s-a săturat de ea şi a vândut-o înapoi celui de la care o cumpărase, lui Stefan Ilie. Preţul a fost acelaşi, de 30.000 de lei.

Din 2009, anul în care Dâncu a cumpărat firma, cifra de afaceri a crestut de la 100.000 de lei la 2.000.000 de lei. Iar din 2013, când fostul vicepremier a vândut-o, cifra de afaceri a scăzut la 300.000, anul trecut fiind zero.

Stefan Ilie este un simplu profesor din Bucureşti care, practic, nu are nici o legătură cu activităţile de ”studiere a pieţei şi de sondare a opiniei publice”. Firma are un site care nu este funcţional iar la numele de telefon ale SC International Brand Consultants SRL răspund angajaţii de la IRES, o altă companie care a fost în portofoliul lui Vasile Dîncu.

Am încercat să discutăm cu liderul PSD clujean pentru a ne destăinui tainele acestei tranzacţii, dar el a preferat să fie, mai curând, lacunar şi obtuz.

”Am timp la dispoziţie în funcţie de ce doriţi să mă întrebaţi. Nu am ce să vă spun despre asta. În primul rând că nu cred că mai funcţionează de câţiva ani”, a declarat liderul PSD.

Mai trebui remarcat faptul că în 2013, Grigore Baboianu a renunţat la şefia Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, dar a fost înşurubat la loc cu ocazia Guvernului Cioloş şi a fostului vicepremier Dîncu.

 

PSD-ist la PSD-ist trage

Anul trecut, fostul vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Dîncu, i-a dat fostului consilier judeţean clujean PSD, Traian Florinel Cuc, o licitaţie de peste jumătate de milion de lei pentru arhivarea documentaţiilor AM POR (care au legătură cu fondurile europene, n.red.). Traian Florinel Cuc este patronul şi administratorul firmei DEPOZITUL ARHIVELE TRANSILVANIA SRL, care se ocupă de arhivarea documentelor, şi a câştigat licitaţia în asociere cu firma bucureşteană Certsign. Estimarea contractului a fost de 780.000 de lei, fără TVA, dar cele două firme au câştigat licitaţia cu o ofertă de 644.757 de lei, fără TVA.

Cuc a trebuit să îşi dea demisia din funcţia de consilier judeţean după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat incompatibil pentru faptul că administraţia judeţeană avea contracte cu Gentilia Construct, în timp ce soţia fostului consilier făcea parte din acţionariatul firmei.

Firma Certsign, controlată de Tiberiu Urdăreanu, se numără printre puţinele societăţi autorizate să emită certificate de semnături digitale recunoscute oficial de statul român. În SC Certsign se regăsesc două entităţi juridice din cadrul unui grup financiar condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu: UTI Holding BV şi UTI Grup. El este cadru militar, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S.Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist.

Tiberiu Urdăreanu s-a născut la Dej şi la începutul anilor ‘90 a început să construiască imperiul financiar UTI. Pentru început, Urdăreanu a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafică  computerizată, procesarea de imagini, subansamble şi accesorii pentru calculatoare. Ulterior, a apărut UTI Group care s-a împărţit în UTI Systems (furnizează soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizează echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfă) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice). Urdăreanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coandă Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administratiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care îl apără pe Traian Băsescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale românilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Dacă în 2004, Urdăreanu a fost decorat de Ion Iliescu cu  Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, după câţiva ani, acelaşi Urdăreanu l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită oficială în China.

 

 

CV de academician la ”uzina” SRI

Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Dâncu a fost până anul trecut preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) (între timp a vândut IRES-ul unor afacerişti clujeni). A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca; doctor în Sociologie (2008). A fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din 1999, activând în aşa numitul Grup PSD de la Cluj. A ocupat funcţiile politice de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Cluj a PSD şi de secretar executiv al PSD în marketing politic. Din 2010 nu mai este membru al niciunui partid politic. A fost ministru al Informaţiilor Publice (28 dec. 2000 — 19 iun. 2003), în Guvernul Adrian Năstase. În 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informaţiilor Publice a fost transformat în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia, până în 2004. A fost ales senator în circumscripţia electorală nr.13 Cluj (2004-2008), fiind ales pe listele PSD+PUR. În cadrul mandatului, a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (sept. 2006 — febr. 2008) şi a făcut parte din Comisia pentru Cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului. A deţinut statutul de observator în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Partidului Socialiştilor Europeni, fiind membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (până în dec. 2006). Membru al Parlamentului European, activând ca membru al Grupului Partidului Socialiştilor Europeni (până în nov. 2007).

El este şi profesor asociat la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti, şcoala de cadre a SRI.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.