Dorin Grigore Sima, zis Vampiru, este personajul care, timp de o săptămână, i-a ţinut pe jar pe poliţiştii bistriţeni, după ce a jefuit agenţia Băncii Raiffeisen de pe strada Năsăudului din Bistriţa. A fost prins după o intervenţie în forţă a oamenilor legii cum n-a mai văzut Bistriţa, desprinsă parcă din filmele de acţiune americane, cu împuşcături şi oameni răniţi.

La doar 35 de ani, Sima pare că este obişnuit cu gratiile, el având antecedente penale cu carul şi ani grei de puşcărie în spate pentru fapte similare, în care au fost şi atunci implicate arme de foc. Nu a rănit însă până acum nici un poliţist, astfel că de data aceasta Sima riscă ani grei de închisoare.


Tâlharul n-ar fi fost prins însă, dacă nu l-ar fi dat în gât proprietarul unei case din Subcetate, care tocmai îi închiriase locuinţa. Omul a fost avertizat de un amic să nu îşi facă de lucru cu bărbatul care urma să îi devină chiriaş, fiindcă ar fi autorul jafului de la Raiffeisen. Speriat de faptul că ar putea fi adevărat, proprietarul ar fi anunţat Poliţia. Când l-au încolţit poliţiştii, Sima tocmai mersese să îşi preia cheile noii sale locuinţe. Cam astfel de poveşti circulă prin Bistriţa cu privire la capturarea lui Dorin Sima.

Poliţiştii ştiau cu exactitate cu două zile înainte cine este autorul jafului de la Raiffeisen. Dovada supremă este dosarul cu cererea de arestare preventivă pe numele lui Dorin Grigore Sima, înaintat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa, judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Bistriţa, înregistrat pe data de 11 iulie. A doua zi, pe 12 iulie, instanţa a acordat un nou termen de judecată, pentru 19 iulie, „pentru citarea inculpatului cu citaţie şi mandat de aducere”.

În aceeaşi zi însă, după amiaza, poliţiştii primiseră un pont cu locaţia în care se afla Vampiru, o casă din cartierul Subcetate.

Deşi se ştia că deţine o armă, în plus fiind mobilizaţi cei de la trupele speciale de intervenţie, mascaţii, culmea, cel care a condus operaţiunea, comisarul Paul Andreica, nu purta, potrivit informaţiilor noastre, vestă antiglonţ. Sima, încolţit fiind, nu a dat înapoi în a folosi arma, unul din gloanţele trase fiind asupra lui Paul Andreica. Poliţistul a scăpat cu viaţă ca prin urechile acului, însă din cauza leziunilor suferite în urma împuşcăturii el a fost transportat de urgenţă la spitalul din Târgu Mureş.

 

A împuşcat un taximetrist din Satu Mare, în 2003

Cine este însă acest Dorin Grigore Sima, cunoscut sub numele de Vampiru? La doar 35 de ani, Sima şi-a petrecut cam jumătate din viaţă prin puşcării. Cunoscuţii spun că a avut probleme încă din copilărie din cauza comportamentului său rebel.

Sima a intrat în atenţia presei în 2003, când, tot în luna iulie, a împuşcat un taximetrist din Satu Mare. A făcut-o fiindcă îi era… simpatic. Asta a declarat Sima Vampiru atunci.

Istvan Magyary, taximetristul din Satu Mare, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a fost împuşcat de Dorin Sima în ceafă cu un pistol cu aer comprimat, apoi bătut, legat de mâini şi de picioare şi jefuit.

La scurt timp după acea zi de coşmar, taximetristul a povestit ce s-a întâmplat. Magyary Istvan fusese rugat în ziua incidentului de un fost coleg taximetrist –Talvay Ioszef, împreuna cu un alt tânăr – Dorin Sima, despre care a aflat doar căar fi din Baia Mare, săîi ducă până la Odoreu pentru o partidă de pescuit. Ajunşi acolo, Sima şi Talvay l-au împuşcat în ceafă pe Magyary, cu un pistol cu aer comprimat, fără nici un avertisment, apoi au început să-l lovească. În final, l-au legat de mâini şi de picioare şi i-au lipit o bucată de bandă adezivă pe gură. Apoi, cei doi au vrut chiar săîl arunce în apă, dar văzând că nu mai mişcă au crezut că Magyary murise, astfel că au renunţat la idee şi l-au abandonat într-un lan de porumb din apropiere.Magyary însă şi-a revenit, a reuşit să se dezlege şi a fugit după ajutor. A dat peste doi pescari care i-au dat un telefon mobil cu care a sunat la firmă, iar o colegă a venit la Odoreu şi l-a dus la Spitalul Judeţean Satu Mare, unde a fost operat imediat. Totodată a fost alertată şi Poliţia.

Sima şi Talvay i-au furat taximetristului atât banii pe care îi avea la el, cât şi masina, un Mercedes alb cu număr de înmatriculare de Satu Mare.

 

Au reuşit să treacă de filtre poliţiei

Poliţiştii din Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba şi Mureş au format imediat filtre pe şosele pentru prinderea celor doi agresori. Cu toate acestea, Sima şi Talvay au reuşit să treacă de filtrele poliţiei, ajungând până lângă Beclean, lângă „Popasul Pescarilor”, unde au abandonat Mercedesul în apropierea unei păduri.Asta se întâmpla a două zi după agresiunea asupra taximetristului.

Potrivit presei vremii, înainte de a abandona maşina, ei ar fi trecut de un filtru, poliţiştii oprind autoturismul, dar verificând doar actele şoferului. Asta a fost partea oficială, însă jurnaliştii au citat la acea vreme surse din SRI care afirmau că Sima şi Talvay au reuşit să treacă de filtrele poliţiştilor după ce îi ameninţaseră cu pistolul.

De la Beclean, Sima şi Talvay au reuşit să ajungă în Bistriţa, însă la nici 24 de ore după, cei doi au fost prinşi de poliţişti. Prima dată Talvay, şi după câteva ore, Sima „Vampiru”.

Talvay a fost găsit de oamenii legii lângă o bază de agrement din apropierea Bistriţei, el fiind de fapt cel care a dezvăluit poliţiştilor identitatea „colegului” său.

După circa patru ore de la arestarea lui Talvay, a fost găsit şi Sima. Acesta a fost prins într-o sală de clasă a unei şcoli ce se afla în apropierea locuinţei sale din Ştefan cel Mare, unde stătea ascuns în spatele unui dulap.Sima nu a opus rezistenţă arestării.

Talvay şi Sima au fost acuzaţi atunci de procurori de tâlhărie şi tentativă de omor. În timpul anchetei procurorii au descoperit însă detalii interesante, care scoteau la iveală implicarea a încă două persoane.

 

Voiau să jefuiască casele de schimba valutar

Potrivit presei vremii, tâlhărirea taximetristului Magyari Istvan era doar prima parte a unui plan mai amplu pus la cale de un alt sătmărean, Kallos Csaba, pe atunci în vârstă de doar 23 de ani. Astfel, după cumpărarea pistolului şi procurarea unei maşini, urmau să fie date câteva lovituri la case de schimb valutar, scop în care Sima şi Talvay se şi deplasau spre Bistriţa. Aici, cei doi aveau o complice, pe Elena Raveca Chiciudean, dansatoare la un local de noapte, care de altfel era prietena lui TolvayIozsef. După reuşita loviturilor, Sima, Talvay, Chiciudean şi Kallosar fi urmat să treacă graniţa cu Ungaria şi astfel să li se piardă urma. După ce au descoperit aceste elemente, anchetatorii i-au reţinut şi pe Kallos Csaba şi Elena Raveca Chiciudean, cei doi fiind acuzaţi de complicitate la comiterea tâlhăriei şi asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

Ancheta a mai scos la iveală faptul că, cel care a tras în taximetrist a fost Dorin Sima, care mai apoi a avut grijă să-şi şteargă cu grijă amprentele de pe armă, lăsându-le doar pe cele ale complicelui lui.

inchisoare 2

În 2003 tocmai ieşise din închisoare. Stătuse 6 ani

Înainte de acest incident de la Satu Mare, petrecut în luna iulie 2003, Dorin Sima tocmai fusese eliberat în luna mai din Penitenciarul Bistriţa, după o condamnare la şase ani pentru furturi şi tâlhării.

Un coleg de celulă de-a lui Sima povesteşte că în timpul detenţiei acesta a fost destul de liniştit şi nu a făcut probleme deosebite.

„Era destul de liniştit şi nu a făcut probleme. Era mai mult gura de el. Se enerva foarte tare, aproape să-şi piardă minţile, doar când îi vedea pe poliţişti şi pe jandarmii de la mascaţi. Eu am ajuns în închisoare în 2001, şi am înţeles de la el că atunci când l-au arestat, îl bătuseră rău de tot”, mărturiseşte sursa noastră.

Pentru incidentul cu taximetristul din Satu Mare, Dorin Sima a fost condamnat în 2004, la 12 ani de închisoare, de unde a ieşit condiţionat în 2012. În timpul detenţiei, Dorin Sima a solicitat de câteva ori instanţei aprobarea eliberării sale condiţionate, însă de fiecare dată cererile i-au fost respinse.

 

A tâlhărit şi în Italia

După ce într-un final a scăpat din închisoare, Sima a plecat în Italia, unde nu a stat liniştit şi a comis alte tâlhării, pentru care a fost condamnat la închisoare de autorităţile italiene. A scăpat de gratii în primăvara acestui an, însă şi de această dată Sima nu a stat cuminte. A pus la cale atacul de la Raiffeisen şi planul a fost pus în aplicare în urmă cu două săptămâni.

hotul de la raifeissen

Atac la Raiffeisen

În data de 5 iulie 2016, în jurul orei 10.22, Sima Vampiru a pătruns în incinta agenţiei de pe strada Năsăudului a Băncii Raiffeisen, înarmat cu un pistol, pe care l-a scos şi l-a pus la ceafa unei funcţionare cerându-i banii din sertarul cutiei cu valori. Speriată de moarte, femeia, ajutată de încă o colegă, au pus în rucsacul înmânat de Sima suma de 9.282 lei şi 2.225 euro. Jaful a durat circa 40 de secunde, Sima dispărând rapid în zona Lama.

Potrivit surselor noastre, Sima ar fi urmărit să pună mâna pe o sumă mult mai mare de bani, în acea zi urmând ca banca să fie alimentată cu banii care erau aduşi cu maşina de transport valori. Aceasta a ajuns însă cu circa 10 minute după ce Sima dăduse atacul.

Poliţiştii au instituit rapid filtre la ieşirile din oraş, dar şi din judeţ, precum şi în judeţele limitrofe. În noaptea respectivă la Vama Siret a fost reţinut un bărbat care încercase să treacă graniţa pe jos. S-a dovedit însă că nu avea nici legătură cu jaful din Bistriţa.

 

După o săptămână, Poliţia avea un cerc de suspecţi. În cerc era doar un suspect: Sima!

Timp de câteva zile, asupra cazului părea că s-a aşternut ceaţa, fiindcă poliţiştii nu dădeau semne că au un suspect cert. La începutul săptămânii trecute însă, Poliţia a cuvântat: a fost creat „un cerc de suspecţi” şi aveau UN suspect.

„În cazul tâlhăriei comise în data de 5 iulie 2016 în cadrul unei unităţi bancare din municipiul Bistriţa, este creat un cerc de suspecţi, fiind un suspect în cazul tâlhăriei, iar poliţiştii împreună cu procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa efectuează demersuri procedurale în vederea punerii în aplicare a unui mandat de arestare în lipsă, întrucât persoana în cauză se sustrage. În momentul în care se identifică şi va fi arestat, vă vom comunica”, a declarat, pe 11 iulie, purtătorul de cuvânt al IPJ BN,agent de poliţie Alexandra Vereşezan.

Numele suspectului era deja clar stabilit de anchetatori, însă din motive lesne de înţeles acesta nu a fost făcut public. Apărea însă pe portalul instanţelor la Judecătoria Bistriţa, unde a fost înregistrat dosarul cu nr. 5058/190/2016 în care se cerea arestarea preventivă a lui Dorin Sima.

De altfel acest aspect a reieşit şi dintr-un comunicat al Parchetului General dat publicităţii după ce Sima a fost prins de poliţişti.

„Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa a efectuat demersuri de depistare a inculpatului, solicitându-se Judecătoriei Bistriţa luarea măsurii arestării preventive în lipsă”, arăta sursa citată.

În plus, chiar pe portalul instanţelor apare fixat ca prim termen data de 12 iulie, când, teoretic, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Bistriţa ar fi trebuit să dea o hotărâre. Nu a fost aşa, fiindcă s-a dat un nou termen pentru data de 19 iulie, „pentru citarea inculpatului cu citaţie şi mandat de aducere.

jaf raiffeisen

Capturat ca-n filme

Prinderea lui Dorin Sima zis Vampiru a fost o acţiune extrem de riscantă, în condiţiile în care poliţiştii ştiau că el este un individ foarte periculos şi agresiv, care nu ar fi dat înapoi să folosească arma pe care o avea asupra lui.Se pare însă că poliţiştii nu s-au aşteptat nicio clipă că Sima avea „în dotare” o armă cu glonţ.

„Nimeni nu s-a aşteptat ca Sima să aibă un pistol cu glonţ. Singurii care au pistoale cu glonţ sunt poliţiştii, jandarmii şi militarii. În rest nimeni, au doar pistoale cu bile sau aer comprimat, evident în baza unui permis de port-armă. Dar repet nu este permis de porta-armă pentru pistol cu glonţ”, a devoalat o sursă apropiată anchetei.

În ziua în care a fost capturat, Dorin Sima se pregătea să intre în posesia cheii unei case din cartierul Subcetate, pe care o închiriase. În acea zi, Vampiru trebuia să se întâlnească cu proprietarul. Acesta din urmă, potrivit surselor noastre, ar fi fost avertizat telefonic de către un apropiat al său că viitorul său chiriaş este chiar autorul jafului de la Raiffeisen. Alarmat, omul a pus mâna pe telefon şi i-a alertat pe poliţişti care s-au prezentat de urgenţă înSubcetate şi au încercuit casa în care se afla Dorin Sima. Poliţiştii ar fi tras două focuri în aer pentru a-l soma pe individ, moment în care şi el ar fi început să tragă. A tras patru gloanţe, după care i s-a blocat arma, astfel că s-a debarasat rapid de ea şi a încercat să fugă sărin de la nivelul mansardei în care îşi fixase locul de tragere. Atunci au reuşit poliţiştii să îl imobilizeze. În schimbul de focuri, atât Sima, dar şi cel care conducea acţiunea, comisarul Paul Andreica, au fost răniţi. Sima în coapsă, Andreica în umăr, poliţistul scăpând ca prin urechile acului de o leziune mult mai serioasă, fiindcă glonţul îi trecuse la doar câţiva milimetri de artera axilară.

„Întrucât au existat date din care rezulta că inculpatul se ascundea într-un imobil pe care l-ar fi închiriat în municipiul Bistriţa, pe data de 12 iulie 2016, organele de poliţie s-au deplasat la adresa respectivă pentru depistarea inculpatului. Cu această ocazie, în jurul orei 16.33, inculpatul a executat focuri de armă cu un pistol cu glonţ asupra comisarului de poliţie A. P. L., şeful Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistiţa-Năsăud, care participa la acţiune. Unul dintre proiectile a penetrat braţul stâng al poliţistului, plaga împuşcată necesitând pentru vindecare un număr de 64-65 de zile de îngrijiri medicale, totodată fiind pusă în pericol viaţa acestuia”, se precizează şi într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Riscă ani grei de închisoare

De data aceasta, Dorin Sima a încurcat-o urât de tot, pe lângă jaful armat de la Raiffeisen, el comiţând noi infracţiuni. Cazul Vampiru a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, Sima fiind acum acuzat de tâlhărie calificată, omor calificat în forma tentativei, în circumstanţele ultrajului asupra unui poliţist, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uzul de armă fără drept.

Dacă va fi găsit vinovat pentru comiterea acestor fapte şi va fi trimis în judecată, Dorin Sima îşi va pierde libertatea  pentru ani buni de zile, fiindcă el riscă să stea după gratii între 15 şi 20 de ani.

2 COMENTARII

  1. Pacat ca politzistii l-au nimerit … ” doar in picior „… ! Eu as fi „gresit tzinta „… ( sa fi fost in locul lor ), undeva prin zona ” capului „… Scapam astfel de un nemernic si un borfas ordinar , care in nici un caz … pe unde si-a facut „veacul”… numai laude nu ne-a adus noua ( romanilor … ) !
    Nu stiu… potzistii astia… chiar „trag FB” la tzintele din poligon, cand fac antrenament … ?!
    Mie, nu mi-ar fi fost „mila” de un astfel de derbedeu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.