Valonia a respins, duminică, ultimatumul impus de Uniunea Europeana pentru semnarea acordului de liber schimb cu Canada (CETA), declarându-se „dezamagită” de propunerea Comisiei Europene, a afirmat un reprezentant al premierului Paul Magnette. Premierul regiunii Valonia consideră că un astfel de ultimatum „nu este compatibil cu procesul democratic”, spune purtatorul său de cuvant, citat de AFP, și preluat de hotnews.ro.

„Am primit un document dezamăgitor și, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne face să ne punem întrebari în legătura cu scopul”, a afirmat sursa citată.

Uniunea Europeana a dat duminică guvernului federal belgian un termen limită până la care să sprijine acordul de schimb comercial UE – Canada. Astfel, Belgia ar trebui să convingă până luni seara regiunea Valonia să accepte acordul, în caz contrar summitul programat pentru semnarea CETA va fi anulat. Negocierile UE – Canada privind acordul de liber schimb CETA au intrat în impas vineri după ce la Consiliul European de la Bruxelles nu s-a ajuns la o înțelegere cu reprezentanții regiunii belgiene Valonia.

Guvernul de la Ottawa a condiționat ridicarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari de semnarea acordului economic CETA. Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri seara, în avionul cu care a revenit în România de la Bruxelles și după anunțul privind întreruperea negocierilor legate de acordul CETA, că negocierile cu partea canadiană pentru ridicarea vizelor vor continua independent de soarta acordului de liber schimb cu Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.