Atât părinții care nu vor să-și imunizeze copiii, cât și doctorii care nu promovează vaccinarea, ar putea fi amendați dar oficialii se feresc deocamdată să dea detalii.
Astfel, serurile incluse în schema națională de vaccinare care se administrează de la naștere și până la 14 ani vor deveni obligatorii potrivit proiectului Ministerului Sănătății.
Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie spune că Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. Înainte ca legea să intre în vigoare, însă, campanii pro-vaccinare ar urma să fie lansate de Ministerul Sănătăţii.
Acoperirea scăderii vaccinale în România a scăzut la 85 %, cu mult sub rata recomandată de organizația mondială a sănătății.
Totodată, două cazuri de poliomielită au apărut în Ucraina, o alta țară aflată la granița cu noi, așa că oficialii vor monitoriza apele reziduale și-i vor evalua pe copiii nevacinați împotriva poliomielitei.
De asemenea, cel puţin 1.500 de refugiaţi vor sosi la noi din zone de conflict din Orient, unde nu se mai fac vaccinări antipoliomielitice de mai mulţi ani.
În acest context, în cursul acestei săptămâni va intra în dezbatere publică de urgenţă proiectul Legii vaccinării obligatorii.
În acest moment, documentul se află în dezbaterea specialiştilor, care trebuie să ia o decizie foarte grea: ce păţeşte părintele care va refuza să-şi vaccineze copilul.
“Posibilitatea recrudescenţei unor boli transmisibile pe care le credeam dispărute trebuie să îndemne părinţii să-şi vaccineze copiii. (…) La nivel naţional, acoperirea vaccinală e în jur de 88% pentru principalele vaccinuri incluse în programul naţional de imunizări, dar sunt zone, mai ales în vestul ţării şi Bucureşti, unde acoperirea vaccinală e undeva între 70 şi 75%, ceea ce e îngrijorător”, a precizat Alexandru Rafila, consilier al ministrului sănătăţii şi preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie.
Valul celor care se opun vaccinării a crescut nu doar în România, ci şi în multe alte ţări ale lumii. Părinţi care se tem de efectele adverse ale imunizării şi care contestă eficacitatea ei, refuză vaccinarea copiilor şi promovează materiale împotrivă, mai cu seamă în mediul online.
Însă în timp ce Ministerul Sănătății vrea să oblige părinții prin lege să-și vaccineze copiii, autoritățile sanitare nu sunt în stare să rezolve nici măcar aprovizionarea cu serurile gratuite.
Până acum în toate direcțiile de sănătate publică din țara au fost repartizate puțin peste 50 de mii de doze de vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor de 2, 4 și 11 luni, adică numai 8% din necesar.