La fiecare patru ani, formaţiunile politice ajunse la guvernare îşi răsplătesc anumiţi membri prin numirea acestora în funcţii de conducere ale instituţiilor statului sau angajarea în posturi aflate nu tocmai la îndemâna oricui. De obicei se apelează la aşa numitul concurs pe post, însă acesta nu este o regulă.

USL nu face excepţie, astfel că printre angajaţii din instituţiile publice ale statului din judeţul nostru regăsim nume binecunoscute ce fac parte din alianţa politică amintită.

 

 

Goana după posturile călduţe din instituţiile statului a început încă de anul trecut, într-o primă fază în perioada care a urmat alegerilor locale, iar mai apoi după alegerile parlamentare, când s-a ştiut foarte clar cui aparţine puterea de fapt şi de drept. USL a trecut în revistă toate posturile pe care putea pune mâna, atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean. Bineînţeles, judeţul Bistriţa-Năsăud nu face excepţie de la regulă.

Astfel, în fruntea deconcentratelor bistriţene au apărut anumite personaje favorizate de conducerea PSD şi PNL, personaje cu mai multă sau mai puţină expertiză în domeniile respective. Dar ce nu face partidul pentru a-şi răsplăti credincioşii? Face tot ce îi stă în putere, iar acolo unde nu poate da funcţii de conducere, dă posturi călduţe.

 

La ISJ BN s-a făcut prima mişcare pe linie politică

 

Schimbările conducerilor instituţiilor statului care au aparţinut democrat-liberalilor au debutat anul trecut la scurt timp după ce Victor Ponta a ajuns în fruntea guvernului şi s-a consumat o primă etapă din acapararea puterii de către USL – alegerile locale.

În Bistriţa-Năsăud, printre primii şefi ai democrat-liberalilor schimbaţi de la conducerea unei instituţii s-a numărat Vasile Marc, care a ocupat funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Motivul invocat în vederea schimbării a fost la acea vreme faptul că s-ar fi implicat în campania electorală, ceea ce guvernanţii au interzis total celor din fruntea instituţiilor statului. Drept urmare, Marc a fost înlocuit în funcţie temporar cu Doina Pană, membră PSD, iar mai apoi cu Camelia Tabără, care are aceeaşi apartenenţă de partid. După venirea Cameliei Tabără în fruntea Inspectoratului Şcolar, s-au lămurit lucrurile şi în ceea ce priveşte funcţia de inspector general adjunct, aici fiind numit liberalul Mihai Mureşan, care de altfel era în proces cu ministerul de resort din cauza destituirii sale din funcţia de inspector general cu ceva vreme înainte.

 

Omul lui Creţu, la APM, iar al lui Ţintean la Garda de Mediu

 

Au urmat şi alte instituţii deconcentrate, însă ne vom rezuma să amintim doar câteva, mai importante din punctul nostru de vedere. Astfel, la Agenţia pentru Protecţia Mediului, Ştefan Mureşan, care a deţinut funcţia de director, a fost înlocuit de Sever Roman, rudă cu primarului social-democrat al municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu. De fapt Roman este soţul nepoatei lui Ovidiu Creţu, şi cum edilul bistriţean a avut parte de multe piedici din partea lui Ştefan Mureşan în obţinerea unor avize de mediu conform dorinţelor sale arzătoare, acest lucru nu a rămas fără urmări.

Şi la Garda de Mediu conducerea nu a rămas aceeaşi, fiindcă şi aici USL şi-a impus omul. Aici vorbim de liberali, fiindcă ei au solicitat postul, care a fost ocupat de ex-viceprimarul oraşului Sîngeorz-Băi – Maxim Pop. Deşi fostul comisar şef al Gărzii de Mediu bistriţene a fost înlăturat din funcţie încă din toamna anului trecut, Maxim Pop a fost uns oficial în postul de conducere în urmă cu câteva săptămâni după ce acesta a susţinut concursul pe postul respectiv.

 

Înlocuiri cu scandal la instituţiile din Agricultură

 

La APIA BN, înlocuirea conducerii s-a lăsat cu scandal. Emil Scurtu, omul numit de democrat-liberali s-a trezit cu o sumedenie de controale, în urma cărora se pare că au fost depistate multe nereguli. Până să demisioneze din funcţie, social-democraţii şi-au numit şi aici omul, în persoana lui Florin Căpraru, care de altfel a mai deţinut conducerea APIA o scurtă perioadă de timp când PSD s-a aflat la guvernare alături de PDL în legislatura trecută.

La Direcţia pentru Agricultură a avut loc o excepţie, deşi USL a încercat să îşi impună propriul director. Astfel, Valentin Mititean, omul PDL, a fost detaşat pentru şase luni în fruntea instituţiei similare din judeţul Dolj, aici fiind adus directorul din Bihor. Mai apoi a fost numit, ca interimar ce-i drept, Nuţu Tabără, în timp ce Mititean se afla în plin proces cu Ministerul Agriculturii pentru suspendarea actului administrativ privind detaşarea sa, întrucât el s-a îmbolnăvit subit şi drept urmare nu a mai ajuns în Dolj. Instanţa i-a dat câştig de cauză, astfel că Mititean a fost repus în funcţie la Bistriţa.

 

Politicul s-a infiltrat şi la Prefectură

 

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a fost atinsă şi ea din plin de valul schimbărilor de la vârf. Imediat după ce Ponta a ajuns premier, au fost schimbaţi şi prefecţii numiţi de PDL. La noi în judeţ, prefect la acea vreme era Cristian Florian, care a fost înlocuit în doi timpi şi trei mişcări de omul susţinut de PNL, Anastasia Bob. După alegerile parlamentare, când lucrurile au fost bine aşezate din punct de vedere politic, locul Anastasiei Bob a fost luat de Ioan Ţintean, el renunţând la funcţia de preşedinte al PNL BN. După ce Ţintean a ajuns în fruntea Prefecturii bistriţene, Ani Bob nu putea rămâne nerecompensată şi drept urmare a fost numită la cârma Agenţiei de Prestaţii Sociale Bistriţa-Năsăud, ea înlocuind-o pe Doina Sigmirean.

În Instituţia Prefectului, Anastasia Bob sau, ulterior, Ioan Ţintean nu sunt singurele personaje din mediul politic recompensaţi cu posturi călduţe în instituţiile statului. Acolo o regăsim pe Mihaela Dobra ca director al Cancelariei Prefectului, ea deţinând aceeaşi funcţie între anii 2004 – 2008, când la cârma instituţiei se afla Ioan Szilagyi. Până să revină la Prefectură, Mihaela Dobra a fost inspector în cadrul Primăriei Bistriţa.

Dacă în cazul Mihaelei Dobra putem vorbi de experienţă în domeniu şi buna cunoaştere a postului pe care îl ocupă, chit că vine pe linie de partid, în aceeaşi Instituţie a Prefectului Bistriţa-Năsăud am descoperit câţiva angajaţi care sunt noi. Liberala Viorica Calo este unul dintre aceşti noi angajaţi, care din acest an ocupă funcţia de „consilier afaceri europene”. Până în vara anului trecut, Viorica Calo a fost consilier municipal.

Un post călduţ l-a ocupat temporar în Instituţia Prefectului şi actualul şef al Finanţelor Bistriţa-Năsăud, Crin Pântea, şi el de sorginte liberală, ca şi Viorica Calo. Până să ajungă la conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Crin Pântea a fost şeful unui serviciu din cadrul Prefecturii după ce a fost director economic la Grup Taurus SRL.

Un alt om de partid care trebuia recompensat pentru activitatea din sânul partidului este social-democratul  Dan Petru Moldovan, fostul lider al Organizaţiei locale PSD Năsăud. În vara anului trecut, Moldovan s-a aflat pe un loc eligibil pe lista candidaţilor USL la o funcţie de consilier judeţean, însă a renunţat înainte de depunerea jurământului. Sursele Gazetei de Bistriţa spun că lui Dan Moldovan i s-a promis conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă, însă cum Otilia Berbecar, omul numit de PDL în fosta legislatură, este greu de înlăturat, Dan Moldovan a fost angajat din toamna anului trecut la Prefectură pe o funcţie de consilier superior.

Anamaria Băndean este o altă persoană de încredere a lui Ioan Ţintean, care a fost adusă în Instituţia Prefectului, odată cu instalarea acestuia în funcţie. Ea a fost o bună perioadă de timp consilieră la cabinetul parlamentar al lui Ţintean pe când era deputat, iar acum ocupă o funcţie oarecum similară, tot de consilier, dar de data aceasta la Cancelaria Prefectului.

 

CJ BN, aceeaşi Mărie cu altă pălărie

 

La Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud au fost făcute de asemenea angajări sub umbrela partidului, unele direct, altele prin concurs, după cum a permis legea.

Evident că odată cu plecarea lui Liviu Rusu din fruntea instituţiei, a plecat şi armata sa de consilieri personali. Aceştia au fost înlocuiţi de cei ai lui Radu Moldovan – Bogdan Ivan (consilier în relaţia cu mass media), Alina Hetrea („promovată” între timp ca şi consilier ministerial al Doinei Pană, ministrul delegat pentru Dialog Social), Andreea Berinţan. Pe lângă cei trei, în Consiliul Judeţean a fost adus, tot pe post de consilier personal şi Ştefan Sângeorzan, fostul primar al comunei Feldru, care trebuia recompensat pentru lupta grea de care a avut parte în campania electorală de la locale din care a ieşit foarte şifonat.

Fostul primar al comunei Feldru a mai fost recompensat şi prin angajarea unei rude a sale în Consiliul Judeţean pe un post de consilier în cadrul Departamentului de Achiziţii Publice. În acest caz vorbim de Artene Sângeorzan, tânărul social-democrat obţinând postul în urma unui… concurs. Concurs extrem de contestat, întrucât într-o primă fază câştigător a fost declarat un alt concurent, un anume Adrian Popescu, care a obţinut la proba orală un punctaj mai mare decât cel obţinut de Artene Sângeorzan. Numai că ruda fostului primar din Feldru a depus contestaţie şi după o nouă reevaluare a interviului, comisia a ajuns la concluzia că Sângeorzan este mult mai bun decât Popescu, aşa că postul a fost ocupat de cine trebuie.

 

Alte instituţii, alţi activişti de partid

 

Aceeaşi linie a numirilor pe linie de partid a fost adoptată şi în cazul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (AJOFM BN), unde funcţia de conducere a fost preluată de reprezentata PNL, Otilia Râpan.

În fruntea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj a fost numit un om al PSD BN, Istrate Şteţco, care până în 2004 a mai ocupat această funcţie. De asemenea, la nivel judeţean al inspectoratului, conducerea este asigurată de Daniel Pop, susţinut tot de PSD. De altfel, în 2009, pe când PSD era la guvernare alături de PDL, Pop a fost numit directorul Romsilva Bistriţa-Năsăud, funcţie pe care a fost nevoit să o părăsească în favoarea celui pe care l-a înlocuit, Gheorghe Ivan.

La Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud în toamna anului trecut locul democrat-liberalei Dina Suciu a fost luat de Caius Diugan, susţinut de PSD. Acesta nu a avut însă o susţinere foarte puternică fiindcă de curând a avut loc concursul pentru postul de conducere al comisariatului de la Bistriţa, iar acolo nu s-a prezentat Diugan, ci Iuliana Deneş, cumnata primarului Becleanului Nicolae Moldovan. Iuliana Deneş a ocupat în perioada „mariajului” dintre PSD şi PDL funcţia de director la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

 

Liana Mureşan

redactie@gazetadebistrita.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.