Condiţiile dificile şi salariile mici din România, pe de o parte, şi oferta de locuri de muncă din cadrul sistemului medical din Belgia, pe de altă parte, au făcut ca medicii români să fie cei mai reprezentativi în comparaţie cu celelalte naţionalităţi europene care îşi exercită profesia în această ţară, transmite Romanian Global News, care citează Gazeta de Belgia.
În fiecare an, în jur de 500 de medici străini ajung în Belgia pentru a lucra în domeniul medical, iar dintre aceştia numărul cel mai mare este reprezentat de cel al românilor.
Acest aspect nu rămâne indiferent politicienilor şi asociaţiilor sindicale ale medicilor. Trebuie ştiut că pentru medicii belgieni există o cotă care limitează accesul la profesie, ceea ce, de altfel, a dat naştere la lipsa de cadre medicale din sistem. Problema care începe să deranjeze o parte din clasa politică, precum şi sindicatele medicilor, pleacă de la această cotă care impune belgienilor să nu aibă în totalitate acces la profesie şi lasă liber accesul celor care vin din Uniunea Europeană pentru a profesa meseria de medic.
Cum cea mai mare parte dintre aceştia sunt medicii români, evident că privirile se îndreaptă spre aceştia şi, odată cu ele, declanşează polemicile de rigoare. Recent, s-a cerut de către sindicate o dezbatere mai amplă privitoare la acest aspect, în care se mută discuţia de la “instalatorul polonez” la “medicul român”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here