Pe data de 1 mai, a fost lansat oficial un nou partid pe eşichierul politic – Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). Această nouă formaţiune politică a luat naştere ca urmare a „evadării” unor parlamentari, aleşi uninominal, din PSD sau PNL.
Practic, UNPR a intrat în Parlamentul României pe uşa din dos, fără ca aleşii actuali din Legislativul României să fi ajuns acolo ca reprezentanţi ai acestui partid. În plus, mai mulţi membri ai noii formaţiuni politice pregătesc „Cartea Neagră a BPN al PSD”.

Pe 20 aprilie, Tribunalul Bucureşti a admis cererea parlamentarilor independenţi, de înregistrare a Uniunii Naţionale pentru Progresul României, iar pe 1 mai noua formaţiune politică a avut lansarea oficială.
Sigla este compusă din iniţialele partidului aşezate pe un scut, în faţa unei acvile care ţine în cioc o cruce. Culorile formaţiunii vor fi alb şi roşu, culorile socialiştilor europeni.

Stânga în luptă cu… stânga

În programul sau politic, UNPR îşi justifică apariţia pe scena politică românească prin faptul că, la Bucureşti politica rătăceşte „bezmetic prin fumuri ezoterice”, în timp ce peste ocean sau la Bruxelles, politica a încetat să fie „terenul îmbâcsit al intrigilor personale”. Totodată, UNPR arată că vine să umple golul lăsat de stânga tradiţională, care nu s-a adaptat noilor realităţi ale României.
„Politicile de stânga moderne nu sunt reprezentate în România de nicio formaţiune politică. În prezent, discursul şi practica politica de stânga, promovate de PSD, prelungesc sărăcia şi slăbesc statul, fiind nereformate şi tributare unei viziuni conservatoare”, se arată în programul politic al UNPR.
De asemenea, formaţiunea lansată de 1 mai îşi propune potrivit statutului partidului, să acţioneze pentru afilierea la Internaţionala Socialistă, un demers în acest sens fiind iniţiat deja.
Odată cu lansarea, a fost aleasă şi conducerea UNPR. Astfel, Marian Sârbu a fost ales în funcţia de preşedinte, Gabriel Oprea – preşedinte executiv, în vreme ce fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a fost desemnat preşedinte de onoare. Eugen Nicolicea, Gheorghe Bică, Florentin Pandele, Liviu Câmpanu, Vasile Nedelcu, Laurenţiu Chirvăsuţă, Chivu Sorin, Vasile Soporan, Eugenia Barna, Ioan Munteanu, Şerban Mihăilescu, Adrian Mocanu, Ioan Tabugan, Valeriu Steriu şi Ovidiu Mărcuţianu sunt cei 15 vicepreşedinţi ai UNPR.
Noua formaţiune politică şi-a stabilit chiar şi un „guvern din umbră”. Din acesta fac parte Cezar Stancu, Eugenia Barna, Anghel Iordănescu, Culiţă Tărâţă, Dan Bordeianu, Mircea Coşea, Corneliu Grosu, Emil Bostan, Ion Steriu, Marian Iftimie, Ilie Ciuclea, Constantin Mazilu, Marian Enache, Mihai Voiculescu, Luminiţa Iordache şi Tudor Ciuhodaru.
Primordial pentru UNPR, susţine Gabriel Oprea, preşedintele executiv, va fi „interesul naţional şi progresul României” şi nu al unor „găşti”, iar partidul acesta va fi unul „pentru toţi românii”.
Deşi Uniunea Naţională pentru Progresul României se declară un veritabil partid de stânga, liderul social-democraţilor, Victor Ponta, susţine că PSD este singura speranţă a românilor. „Speranţa este la PSD, iar fripturişti o să fie în toate generaţiile şi în toate guvernele”, a declarat Ponta.

Lovituri sub centură

Săptămâna trecută, UNPR a anunţat că se pregăteşte să dezvăluie „afacerile oculte ale greilor social-democraţi” din PSD prin intermediul unui document, cu nume răsunător – „Cartea Neagră a BPN al PSD”, precum şi detalii din interiorul PSD, care până acum au fost necunoscute publicului larg.
Membrii partidului nou-format au luat decizia de a reacţiona după materialele tip „Armaghedon”, precum şi după ultimele atacuri la adresa conducerii UNPR din partea unor lideri social-democraţi, printre care şi Victor Ponta. Astfel, înainte de lansarea noii formaţiuni politice, preşedintele PSD susţinea că „un sfert dintre membrii acestuia au dosare la DNA, un sfert la ANI, iar un sfert au afaceri cu statul”. În opinia sa, cei care aleg să părăsească PSD „nu o să spună că e vorba de bani sau de afacerile care se pierd dacă nu mai sunt în relaţii cu puterea”.
Pe 1 mai, Ponta a fost şi mai acid, arătând cu degetul şi spre noul partid, pe care îl asimilează cu apostolul trădător Iuda – PDL cheltuie banii românilor pentru petreceri de 1 Mai, iar liderii UNPR îşi împart între ei arginţii primiţi pentru trădare.
„Vreau să vă uitaţi ce facem noi de 1 Mai şi ce faci ei (n.r. – guvernanţii). Noi am spus că vrem să fim alături de oameni şi să protestăm, dânşii ce fac? Cheltuie banii dumneavoastră, care spun că nu-i au şi îi cheltuie în petreceri la mare şi între ei. Ceilalţi ce fac? Se duc prin mijlocul Bucureştiului şi îşi dau acolo arginţii pe care i-au primit pentru trădare şi spun că dumneavoastră cereţi de pomană de la ei”, a afirmat Ponta, la un miting de protest.
Gabriel Oprea nu s-a lăsat mai prejos. „Este clar că PSD are o problemă, care se cheamă Gabriel Oprea şi UNPR, pentru că noul partid va sparge monopolul PSD şi va curma supremaţia social-democraţilor pe zona stângii româneşti. Tot mai mulţi parlamentari aleg să vină alături de noi“, a afirmat preşedintele executiv al UNPR.

UNPR, mâna serviciilor secrete?

Fostul consilier prezidenţial Claudiu Săftoiu, care a fost şi şef al SIE, a declarat săptămâna trecută, într-o emisiune la Antena 2, că UNPR este o construcţie „absolut artificială”, creată la „comanda unor entităţi non-politice”, probabil din sfera serviciilor secrete.
Întrebat dacă este vorba despre entităţi din sfera serviciilor secrete, el a răspuns: „Este foarte probabil lucrul acesta, dintr-un singur motiv: în condiţiile în care greaţa generală faţă de politică este majoră în România, în condiţiile în care soluţiile şi opţiunile s-au dezumflat şi s-au arătat a fi ineficiente, nu există un apetit pentru crearea unor noi partide politice în România. Ori, un partid politic care a strâns în două săptămâni 180.000 de semnături, din 25 de parlamentari care au plecat acolo, este cu totul şi cu totul inexplicabil”.
În opinia fostului consilier prezidenţial, cei care au aderat la UNPR sunt politicieni foarte vulnerabili. „Ştiţi de ce ajung ei acolo? Vom vedea că în general astfel de construcţii suprastructurale se creează numai pe politici de şantaj. Sunt oameni care sunt atât de vulnerabili în exerciţiul politic precedent, încât au spus «mai bine ne ducem acolo, sub o comandă care nu este politică şi facem sluj»”, a afirmat Claudiu Săftoiu.

Oltean şi Moldovan, neinteresaţi de UNPR

Deputaţii Ioan Oltean, liderul PDL BN, şi Emil Radu Moldovan, liderul PSD BN, par insensibili vizavi de apariţia noului partid pe scena politică românească.
Oltean spune că acest nou partid nu reprezintă un interes deosebit. „Nu mă interesează acest partid”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, liderul PDL BN. Nici despre afirmaţiile lui Claudiu Săftoiu deputatul Oltean nu are nicio opinie, cu atât mai mult cu cât acestea vin de la un „fost şef al SIE”.
Deşi nici pe Radu Moldovan nu-l interesează noul partid, el este convins că UNPR a fost format la comanda lui Traian Băsescu şi că, în cele din urmă, va fuziona cu PDL. Cât despre o posibilă implicare a serviciilor secrete în formarea UNPR: „Nu deţin asemenea informaţii, dar trebuie să ţinem cont că domnul Săftoiu a fost şeful unui serviciu de informaţii”. Despre membrii UNPR, în speţă cei care deţin fotolii parlamentare, liderul PSD BN este convins că aceştia sunt oameni vulnerabili. „Da sunt vulnerabili. Au plecat acolo pentru că aveau interese personale”, a adăugat Radu Moldovan.

Liana Mureşan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.