Continuăm seria polițiștilor din Bistrița-Năsăud cu probleme penale, care sunt fie trimiși în judecată, fie sunt deja condamnați de instanțele de judecată. În actele întocmite de procurori din dosarele celor despre care facem vorbire acum, se vorbește, în principal, despre luare de mită și abuz în serviciu.

Polițiștii, denumiți de obicei oameni ai legii, calcă și ei uneori strâmb. Astfel de personaje care au trecut de partea cealaltă a baricadei se regăsesc și în Bistrița-Năsăud, astfel că ne-am gândit să întocmim o listă a polițiștilor, foști sau încă actuali, trimiși în judecată, parte din ei fiind deja condamnați definitiv.

Lup, acuzat și de luare de mită

În ultima ediție a publicației noastre am amintit despre dosarul lui fostului polițist Simion Baciu, angajatul Serviciului de Permise Bistrița-Năsăud, care a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare, dar și de colegul său Claudiu Lup, coinculpat în același dosar, și el condamnat la 1 an și 10 luni de închisoare cu suspendare.

Și tot atunci am mai precizat că, pe rolul instanței de judecată mai există încă un dosar în care este inculpat Claudiu Lup, pentru luare de mită. Nu ne vom opri foarte mult asupra acestuia, fiindcă acest dosar a fost prezentat pe larg în multe ediții ale Gazeta de Bistrița. Procesul pare să fie pe ultima sută de metri și este foarte posibil ca peste o lună sau două să avem o primă sentință în această cauză.

Patru de la rutieră agățați în urmă cu doi ani! Doi, în flagrant

Dan Huciu, Sorin Gheorghe Ivan și Mihai Mîndrean, la data faptelor polițiști în cadrul Poliției Rutiere, sunt acuzați de luare de mită și au fost agățați de procurori și de polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție Bistrița-Năsăud, odată cu Dorel Greab, la finele lunii august 2017.

Greab și Ivan au fost prinși în flagrant.

“Ofiţerii D.G.A. şi procurorul de caz au documentat activităţi infracţionale desfăşurate în perioada octombrie 2015-august 2017, când, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în mod repetat, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cei patru agenţi de poliţie au primit diverse sume de bani de la mai mulţi conducători auto/participanţi la trafic pentru a nu îndeplini sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare a unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu.

Astfel, în noaptea de 27/28 august a.c., doi dintre agenţii de poliţie reţinuţi au fost prinşi în flagrant în timp ce au primit de la un investigator sub acoperire suma de 150 lei pentru a nu întocmi proces-verbal de constatare a unei contravenţii rutiere”, se preciza într-un comunicat al DGA.

Se pare că nu erau singurii bani pe care poliţiştii Greab şi Ivan îi „produseseră” în noaptea respectivă, întrucât anchetatorii au găsit asupra lor, în urma percheziţiei corporale, şi alte sume de bani.

Ultimul act de luare de mită a fost comis în noaptea de 27 spre 28 august 2017, când au fost depistaţi în flagrant inculpaţii Greab Dorel şi Ivan Sorin Gheorghe, care au luat de la un investigator sub acoperire suma de 150 de lei pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv de constatare a unei contravenţii rutiere.

Urmare a percheziţiei corporale, asupra celor doi inculpaţi s-au identificat şi alte sume de bani, respectiv 55 lei şi 50 de euro asupra inculpatului Greab Dorel şi 150 de lei şi 50 de euro asupra inculpatului Ivan Sorin Gheorghe, în cauză existând indicii că şi aceste sume de bani au fost obţinute prin fapte similare”, a declarat actualul procuror șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Angela Sângeorzan, la acea vreme purtător de cuvânt al instituției.

A doua zi, au fost reținuți și Dan Huciu și Mihai Mîndrean.

Potrivit anchetatorilor, cei patru agenţi de poliţie au fi comis fiecare mai multe acte de luare de mită, constând în bani sau alte bunuri astfel:

  • Greab Dorel a săvârşit 21 de acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 5 infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată;
  • Ivan Sorin Gheorghe a săvârşit 10 acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 4 infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată;
  • Huciu Dan Grigore a săvârşit 12acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 3infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată;
  • Mîndrean Mihai a săvârşit 5acte materiale, în sarcina sa fiind reţinute 3 infracţiuni de luare de mită, unele în formă continuată.

Dacă cel din urmă și-a recunoscut faptele și ;i-a primit pedeapsa, nu același lucru se poate spune despre Huciu, Ivan și Mîndrean. Cei trei nu au ajuns încă în fața vreunui judecător, fiindcă se pare că procurorii nu au finalizat încă ancheta.

Polițiștii din Tîrlișua: abuz în serviciu, complicitate la contrabandă sau corupție

Ioan Țermure și Alexandru Bolbos au fost doi polițiști din Târlișua, primul fiind chiar șeful de post, care în martie 2015 au fost săltați de procurori. Țermure a fost acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la contrabandă, în timp ce Alexandru Bolbos a fost acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie şi fals intelectual.

Primul care a căzut în plasa anchetatorilor a fost Alexandru Bolbos, care ar fi muşamalizat mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Mai precis, agentul de poliție a fost acuzat de abuz în serviciu, instigare la fals în declaraţii, fals intelectual şi favorizarea infractorului.

În luna septembrie 2015, polițistul de fost trimis în judecată, dosarul ajungând pe rolul Judecătoriei Beclean. Dosarul nu a trecut însă de etapa de verificare a legalităţii actelor de sesizare penală şi a rechizitoriului întocmit de procurori.

Procurorilor le-a luat fix un an din momentul în care rechizitoriul le-a fost restituit să refacă urmărirea penală. Când Alexandru Bolbos a fost trimis pentru a doua oară în judecată, capetele de acuzare erau nițel schimbate.

Astfel, potrivit procurorilor, Alexandru Bolbos a fost trimis în judecată „pentru comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, instigare la fals în declaraţii, fals în declaraţii şi uz de fals.

În iunie 2017, dosarul a trecut de camera preliminară, iar în decembrie același an a început judecata pe fond. Procesul pe fond nu a ajuns încă la final, chiar în luna septembrie fiind fixat un nou termen.

Ioan Țermure a fost trimis și el în judecată tot în toamna lui 2015. Acesta a fost acuzat de procurori de abuz în serviciu şi complicitate la contrabandă, iar faptele sale s-ar fi întins pe perioada a 8 ani.

Și în cazul lui Ioan Țermure, procurorii au întocmit aiurea rechizitoriul, astfel că, în camera preliminară, acesta a fost întors de magistrații de la Judecătoria Beclean, pentru refacerea urmăririi penale.

Ca și colegul său Bolbos, Ioan Țermure a fost trimis în judecată pentru a doua oară în 2017, cu aceleași acuzații. Numai că de data aceasta, perioada în care fostul şef de post din Târlişua ar fi comis infracţiunile, este alta: 2008 – 2016. Practic, conform procurorilor, Ţermure şi-ar fi continuat activitatea infracţională încă un an după ce a fost trimis în judecată în 2015. Cu toate acestea, dosarul a trecut de camera preliminară în iulie 2017, iar judecata pe fond a început în noiembrie același an. Și acest proces este încă în derulare, având termen în luna septembrie.

Manta de la Ordine publică lua șpagă în motorină

În luna decembrie a anului trecut a fost trimis în judecată Sorinel Manta, polițist la Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Bistrița, pentru luare de mită în formă continuată. Potrivit procurorilor, infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2016 – 2018.

Procurorii l-au acuzat Sorinel Manta că, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, ar fi primit diferite sume de bani şi bunuri pentru a nu-şi îndeplini obligaţia de constatare a unor contravenţii prevăzute de legislaţia rutieră.

Faptele s-ar fi petrecut în perioada noiembrie 2016-august 2017, când poliţistul bistrițean ar fi luat de patru ori mită.

Sorinel Manta a fost reținut de procurori și de ofițerii Direcției Generale Anticorupție Bistrița-Năsăud în luna martie 2018, când au fost efectuate mai multe percheziții domiciliare. În dosar era vizat încă un polițist care, la acel moment, era ieșit deja la pensie. Anchetatorii îi acuzau pe atunci pe cei doi polițiști că ar fi primit drept mită sume de bani, dar și motorină.

Polițistul a fost trimis în judecată după ce a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției. În luna februarie anul acesta, instanța a pronunțat sentința. Manta a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității.

Piticari ar fi închis ochii la hoții de lemne

Cezar Mircea Piticari a fost trimis în judecată în luna mai acest an, pentru abuz în serviciu și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Conform procurorilor, Piticari ar fi închis ochii la cei care exploatau și vindeau ilegal lemn, pentru a obține bani, bunuri sau alte foloase.

„În calitatea de agent de poliție în cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, în perioada septembrie 2012 – septembrie 2014 a omis, cu știință, în 7 cazuri, să constate contravenții silvice legate de expedierea și transportul unor cantități de material lemnos, fapte prin care s-a cauzat o vătămare intereselor IPJ Bistrița-Năsăud, de imagine a instituției, iar pe de altă parte s-au realizat foloase în favoarea sa precum și în favoarea inculpatului Rus Nicolae, prin neconfiscarea materialului lemnos transportat ilegal și prin neaplicarea sancțiunii contravenționale”, au arătat procurorii.

Anchetatorii au mai susținut că polițistul ar fi și efectuat acte de comerț cu material lemnos în perioada 2012 – iunie 2015, încălcând astfel dispozițiile legale privind incompatibilitățile lucrătorilor de poliție de a efectua acte comerciale.

Dosarul nu a trecut încă de camera preliminară, astfel că până la judecata pe fond mai este multă vreme și mai mult până la o primă decizie a instanței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.