Alin Orșan, Simion Baciu, Claudiu Lup, Florin Marolicaru sau Dorel Greabsunt doar câțiva dintre polițiștii bistrițeni condamnați definitiv de instanțele de judecată pentru infracțiunile comise. Nu sunt singurii care stau la bară, fiindcă mai sunt o serie de polițiști cărora procurorii le-au adus acuzații și sunt însă judecați. Iar printre aceștia sunt nume bine-cunoscute.

Polițiștii, denumiți de obicei oameni ai legii, calcă și ei uneori strâmb. Astfel de personaje care au trecut de partea cealaltă a baricadei se regăsesc și în Bistrița-Năsăud, astfel că ne-am gândit să întocmim o listă a polițiștilor, foști sau încă actuali, trimiși în judecată, parte din ei fiind deja condamnați definitiv.

Polițistul proxenet

Alin Orșan, fost angajat al IPJ Bistrița-Năsăud, agent de polițe la Postul de Poliție Prundu Bîrgăului, a fost descoperit, în urmă cu doi ani, că avea preocupări total nedemne de meseria sa. Deși ar fi trebuit să combată astfel de fapte, Orșan și-a făcut bordel în apartamentul în care locuia în Bistrița, culmea la doi pași de cel în care locuia șeful DGA Bistrița-Năsăud de la acea vreme. Vecinătatea cu acesta i-a fost fatală lui Orșan, astfel că în iarna lui 2017 s-a trezit încătușat și acuzat de proxenetism.

Anchetatorii arătau la acea vreme că în luna decembrie 2016, Orşan şi-a pus la dispoziţia mai multor prostituate una dintre camerele apartamentului închiriat, pentru ca acestea să-şi desfăşoare acolo activităţile ilegale. În schimb, poliţistul încasa zilnic 150 de lei.

„Orşan Grigore Alin a locuit la o adresă din municipiul Bistriţa împreună cu concubina sa, plătind chirie proprietarului apartamentului. În aceste condiţii, la începutul lunii decembrie 2016, inculpatul i-a permis unei persoane în vârstă de 22 de ani să practice prostituţia într-o cameră a apartamentului, în schimbul unor sume de bani. Astfel că, în perioada 12 decembrie – 16 decembrie, persoana respectivă a întreţinut relaţii intime cu diverşi clienţi, care o contactau prin intermediul unui site”, explica prim-procurorul adjunct de atunci şi purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, acum prim-procuror șef al aceleiași structuri de Parchet, Angela Sângeorzan.

Imediat, polițistul a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bistrița decis ca acesta să stea în arest la domiciliu pentru 30 de zile, măsură care a fost prelungită ulterior până în luna aprilie, când a fost înlocuită ce cea a controlului judiciar, el fiind deja trimis în judecată la acel moment.

Procesul lui Alin Orșan nu a durat foarte mult, fiindcă în luna august instanțaJudecătoriei Bistrița a pronunțat sentința: 2 ani de închisoare cu suspendare, asta în condițiile în care cel inculpat și-a recunoscut faptele. Evident, condamnarea i-a adus și pierderea calității de polițist.

Mituit cu lemne de foc

Simion Baciu este un alt polițist din Bistrița-Năsăud care a avut probleme cu legea. Angajat al MAI, la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, comisarul șef Simion Baciu a fost acuzat în martie 2016, de procurorii DNA Cluj, de luare de mită în formă continuată şi abuz în servici. În același dosar, a mai fost inculpat un coleg al acestuia, agentul de poliție Claudiu Lup care a fost acuzat a fost de complicitate la dare de mită şi instigare la abuz în serviciu. Alături de cei doi polițiști au fost inculpate și persoane civile, respectiv Ilie Vartolomei, cel care, conform procurorilor, trăgea sforile la Permise, acesta fiind acuzat de dare de mită în formă continuată, instigare la abuz în serviciu şi trafic de influenţă în formă continuată, Gheorghe Rus, ginerele lui Ilie Vartolomei, și Vasile Scurtu, care au fost acuzați și ei de dare de mită.

Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud în septembrie 2016.

Conform procurorilor DNA, în perioada mai – octombrie 2015, Simion Baciu, în calitate de ofițer de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, a pretins și primit, cu ajutorul lui ClaudiuLup , de la mai multe persoane, foloase necuvenite printre care bani și material lemnos, totalizând aproximativ 1.000 lei.

„Pretinderea și primirea banilor și a celorlalte foloase necuvenite au fost făcute de inculpatul Baciu Simion în legătură cu favorizarea, între alții, și a candidatului Rus Gheorghe, la examinarea practică, în vederea obținerii permisului de conducere sau adăugării de noi categorii la acest document.

Într-unul dintre cazuri, inculpatul Baciu Simion l-a promovat pe candidat în condițiile în care acesta nu deținea cunoștințele practice și abilitățile necesare pentru promovarea probei respective.

Cantitatea de material lemnos a fost pusă la dispoziție de inculpatul Vartolomei Ilie, împreună cu inculpații Scurtu Vasile și Rus Gheorghe, care a intervenit în favoarea a doi candidați.

Acest lucru a avut ca urmare obținerea unui folos necuvenit pentru candidații respectivi (promovarea frauduloasă a probei practice) concomitent cu vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud.

La începutul lunii iulie 2016, inculpatul Vartolomei Ilie a pretins de la două persoane suma totală de 500 euro, context în care a susținut că are influență asupra lucrătorilor Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Bistrița Năsăud, pe care îi poate determina să îi favorizeze fraudulos pe cei doi candidați”, arătau procurorii DNA în rechizitoriu.

Din anchetă a reieșit că practic, agentul șef principal de poliție Claudiu Lup a fost legătura lui Baciu cu cu „exteriorul”, el fiind cel care a pus o vorbă bună pe lângă superiorul său pentru o candidată care era lipsită de orice talent pentru a conduce o maşină, dar şi în cazul altor candidaţi. Totodată, Lup îi transmitea mita lui Baciu.

Ilie Vartolomei, din Parva, este unul dintre cei trei „civili” inculpaţi în dosar, alături de Simion Baciu şi Claudiu Lup, acesta fiind acuzat de procurorii DNA de trafic de influenţă şi dare de mită în formă continuată. Practic, pârveanul se ocupa de remiterea mitei către Baciu şi Lup pe care o dădeau cei care îşi doreau musai permisul de conducere chiar dacă nu îl meritau.

Vartolomei a fost „agăţat” de un investigator sub acoperire care s-a recomandat a fi nepotul unui personaj potent, şi care îşi dorea vezi-Doamne să obţină musai permisul de conducere. Pentru acest lucru, Vartolomei i-a cerut 200 de euro, pe care i-a primit în două tranşe – 400 lei, cu trei zile înainte de susţinerea probei practice, iar alţi 500 lei în ziua probei. În aceeaşi zi în care candidatul, de fapt investigatorul sub acoperire, i-a dat lui Vartolomei cea de a doua tranşă de bani, acesta din urmă i-a sugerat faptul că îi poate rezolva şi promovarea altor probe de traseu, pentru obţinerea categoriilor C, respectiv C+E ale permisului de conducere, fără să mai urmeze cursurile şcolii de şoferi pentru aceste categorii, dar pentru asta va trebui să scoată din buzunar alţi 300 de euro.

Atât Claudiu Lup, cât şi Ilie Vartolomei au căzut în plasa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud mult mai repede, în octombrie 2015, când Valea Someşului a fost răvăşită de o serie de percheziţii axate în special pe infracţiuni silvice. Din acest dosar s-au disjuns alte cauze, printre acestea fiind și cea care a fost declinată în favoarea DNA, fiind vorba în speță de comisarul șef Simion Baciu.

Pe fond, procesul a durat doi ani, astfel că în mai 2018 Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat prima sentință. Baciu a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe o durată de 3 ani, dar și să presteze 65 de zile de muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Bistrița sau a Primăriei Livezile.

În același dosar, Claudiu Lup a primit o condamnare de 1 an și 10 luni de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani. Ca și Baciu, Lup a primit și el muncă în folosul comunității tot pe o perioadă de 65 de zile.

Sentința a fost atacată de inculpați la Curtea de Apel Cluj, însă fără succes.

Până să se finalizeze procesul, Simion Baciu a ieșit la pensie. Claudiu Lup este însă angajatul Serviciului de Permise Auto, acesta mai având un dosar pe rol, în care este acuzat de luare de mită.

A dat din casă și a ajuns inculpat

Un alt polițist cu probleme de ordin penal este Florin Marolicaru, la data faptelor agent de poliție la Postul de Poliție Parva. El a fost trimis în judecată în februarie anul acesta, sub acuzația de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, dosarul fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Năsăud, după ce a fost anchetat timp de câțiva ani buni de procurori.

Ancheta a demarat în octombrie 2015, din dosarul principal fiind disjunse mai multe dosare care au avut cap de afiș mai mulți polițiști bistrițeni, unii fiind deja trimiși în judecată încă din 2017.

Potrivit procurorilor, în perioada martie – august 2015, având calitatea de agent de poliție în cadrul Postului de Poliție Parva, Florin Marolicaru le-a comunicat unor persoane, printre care și un pădurar, informații pe care le deținea în virtutea exercitării atribuțiilor de serviciu și care nu erau destinate publicității, cu privire la controalele care urmau a fi efectuate de către organele silvice din cadrul ITRSV Cluj pe raza comunelor Parva și Rebra, cu scopul evitării de către aceste persoane a consecințelor constatării unor contravenții sau infracțiuni silvice, constând în tăieri sau transporturi ilegale de material lemnos.

Conform unui comunicat dat publicității de Direcția Generală Anticorupție ai cărui ofițeri din Bistrița-Năsăud au anchetat dosarul sub coordonarea procurorilor, agentul de poliție Marolicaru, “în data de 19.03.2015, l-a apelat pe pădurarul A.I., căruia i-a comunicat că a doua zi organele silvice din cadrul I.T.R.S.V. Cluj, împreună cu cele de poliţie din cadrul I.P.J. Bistrița-Năsăud – Serviciul Ordine Publică – Compartimentul de Combatere a Delictelor Silvice vor efectua un control în anumite zone, informaţii ce nu erau destinate publicităţii şi prin care a creat un folos pădurarului, în sensul că acesta a avut posibilitatea efectuării de verificări în zonele vizate de organele silvice pentru a nu se constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli care să atragă vreo formă de răspundere materială sau disciplinară a pădurarului”.

“În alte 3 situații similare, inculpatul Marolicaru Florin-Daniel l-a anunţat telefonic pe inculpatul R.N. despre faptul că organele silvice ale I.T.R.S.V. Cluj și organe de poliție ale I.P.J. Bistrița-Năsăud efectuează controale pe raza unei anumite zone, aceste informaţii nefiind destinate publicităţii, iar prin avertizarea telefonică a inculpatului, acesta a evitat riscul de a se lua față de el măsuri de constatare a unor contravenţii la regimul circulaţiei materialului lemnos și a fost asigurat că nu vor fi controlate transporturile de material lemnos pe care le-ar efectua fără documente de însoţire, atât el, cât şi conducătorii auto care efectuează transporturi cu mijloacele sale de transport”, se mai arată în documentul citat.

Florin Marolicaru a fost condamnat, în luna aprilie, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 2 ani și prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, pe o perioadă de 30 de zile.

Sentința a rămas definitivă, ea nefiind atacată la instanța superioară.

Potrivit informațiilor Gazeta de Bistrița, Florin Marolicaru, deși are o condamnare definitivă, el activează încă în cadrul IPJ Bistrița-Năsăud.

Beat, a omorât o fată pe trecerea de pietoni și a fugit

Ioan Sîngeorzan este un alt polițist condamnat de instanțele de judecată, după ce, băut fiind  – alcoolemie de 0,71 mg/l alcool pur în aerul expirat -, a accidentat-o mortal pe DamarisPăltinean, o adolescentă de 17 ani, pe o trecere de pietoni din Năsăud, după care a fugit de la locul accidentului.

El a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare, iar în plus a fost obligat de instanța la plata a 110.000 de euro despăgubiri morale pentru familia victimei.

Șpăgi în trafic

Dorel Greab este un alt polițist bistrițean condamnat, după ce a fost acuzat în 2017 de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, “în perioada octombrie 2015 – august 2017, agentul de poliție Greab Dorel, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linie de supraveghere și control al traficului rutier pe raza de competență, a pretins și primit de la mai multe persoane, printre care și un investigator sub acoperire, diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 300 lei, în scopul neluării măsurilor legale care se impuneau cu privire la abaterile constatate. În noaptea de 28/29.08.2017, agentul de poliție a fost prins în flagrant după ce a pretins și primit suma de 150 lei de la un investigator sub acoperire”.

Greab a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 4 ani, interzicerea dreptului de a mai exercita profesia de poliţist pe o perioadă de 3 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, sentința fiind pronunțată în decembrie 2018.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.