La o săptămână de la decesul lui Alexei Navalnîi, Guvernul lui Viktor Orbán nu a abordat încă această temă. Potrivit publicației ungare „Népszava”, Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene ale cărui lideri nu au emis declarații sau condoleanțe către familia opozantului rus decedat. Președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului, Zsolt Németh, a fost singurul politician FIDESZ care a adus un omagiu morții politicianului de opoziție pe pagina sa de socializare, descriind-o drept „cel mai mare scandal al epocii noastre”.

Ziarul ungar „Népszava” l-a întrebat pe Németh de ce este singurul membru din partidul său care consideră scandalos decesul lui Navalnîi.

„Nici Guvernul ungar, nici FIDESZ nu consideră că le revine lor responsabilitatea de a îmbunătăți condițiile din închisorile altor țări, la fel cum noi nu credem că este acceptabil să primim indicații despre administrarea închisorilor noastre. Acest lucru ține de organizațiile internaționale. Cu toate acestea, este evident, fără a fi necesară o investigație specială, că rolul închisorilor este să mențină prizonierii în viață, nu să-i ucidă. Astfel, cazul lui Navalnîi este un scandal al epocii noastre!”, a declarat președintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului ungar, Zsolt Németh.

Guvernul nu a abordat această problemă într-atât încât ministrul de Externe Péter Szijjártó, care este foarte activ pe rețelele de socializare, nu a menționat că s-a întâlnit cu văduva lui Navalnîi, doamna Navalnaia, la reuniunea de două zile a miniștrilor de externe ai UE de la Bruxelles. Invitația adresată doamnei Navalnaia a fost făcută de omologii lui Szijjártó din UE, care au exprimat respect și compasiune față de liderul opoziției ruse. În schimb, Szijjártó a păstrat o tăcere profundă și în declarațiile sale către presa pro-guvernamentală, conform publicației ungare.

Ziarul ungar l-a întrebat pe Zsolt Németh și de ce delegația bipartită a Senatului american nu a fost primită duminică de guvern sau de partidele de guvernământ, fapt criticat public de politicienii americani. „Ambasada uită să menționeze că, cu trei zile înainte de vizită, a anunțat data întâlnirii pentru duminică dimineață, ca un ultimatum. În plus, principiul de bază al tuturor negocierilor diplomatice este că merită să participi la discuții dacă există măcar speranța că vor contribui la îmbunătățirea relațiilor. Dacă nu există perspectivă în acest sens, este mai bine să evităm întâlnirea. De aceea, nu am reușit să mă întâlnesc cu legislatorii americani!”, a răspuns Németh, reiterând anunțul liderului facțiunii, Máté Kocsis, conform căruia FIDESZ va susține ratificarea aderării Suediei la NATO, luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.