Tranzacțiile care vizează imobilul situat pe strada I.B. Deleanu, nr. 74, din Cluj-Napoca, ridică numeroase semne de întrebare privind claritatea situației juridice și legalitatea tranzacţiilor efectute între europarlamentarul Daniel Buda şi CITR. Documentele analizate sugerează o serie de nereguli și lacune care ar putea pune sub semnul întrebării validitatea întregului proces.

Un șir de tranzacții neclare

Imobilul a fost dobândit inițial, în 2007, de Casa de Insolvență Transilvania (CITR) S.P.R.L. Ulterior, în 2009, acesta a fost vândut către Unicredit Corporation IFN SA, conform unui contract autentificat de notăriţa Mitre Romana Lacrima. Totuși, există indicii că un contract de leasing, în baza căruia CITR rămânea utilizator al imobilului, nu a fost pus la dispoziție pentru verificare.

Astfel, În 2011, deși nu mai deținea calitatea de proprietar, CITR a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare și un contract de cesiune de creanță cu eruoparlamentarul Buda Daniel. Documentele, autentificate de notarul public Pădurean Călin Cristian, par să fi dispărut, iar o tentativă de a le recupera de la notarii implicați s-a soldat cu eșec. În cadrul acestor acte, CITR promitea să vândă imobilul pentru 420.000 de euro + TVA, în schimbul unei creanțe în valoare de peste 3,5 milioane de lei.

Prețuri reduse inexplicabil și plăți fără justificare

În 2018, Buda Daniel a cesionat beneficiul antecontractului către CITR GROUP RE S.R.L., o firmă nou-înființată, pentru suma de 200.000 de euro, deși valoarea inițială a tranzacției era de 420.000 de euro + TVA. Achitarea acestei sume a fost parțial documentată, însă pentru diferența de 100.000 de euro nu există dovezi clare de plată.

În mai 2019, imobilul a fost vândut de Unicredit către CITR S.P.R.L., iar apoi, în aceeași zi, acesta a fost revândut către CITR GROUP RE S.R.L., pentru suma echivalentă cu 420.000 de euro. Plățile s-au realizat prin compensarea unor datorii reciproce, însă documentele nu clarifică toate detaliile financiare.

Întrebări fără răspuns

Casa de pe strada Ioan Budai Deleanu a fost propusă spre vânzare Camerei Notarilor, al cărei sediu se află chiar pe aceeași stradă, gard în gard cu imobilul vizat. În contextul acestei oferte, între notari au apărut numeroase întrebări legate de situația juridică a imobilului, întrebări care au rămas fără răspunsuri din partea lui Buda.

Printre principalele neclarități se numără lipsa prezentării complete a unor documente esențiale, precum antecontractul de vânzare-cumpărare din 2011 și contractul de cesiune. Totodată, s-a ridicat problema absenței unui certificat de atestare fiscală emis pe numele Unicredit Corporation IFN SA, așa cum impune Codul de procedură fiscală.

O altă întrebare majoră privește reducerea drastică a prețului cesiunii, care a scăzut în 2018 de la 420.000 de euro la doar 200.000 de euro, fără acte adiționale care să justifice această modificare. Lipsa unor explicații clare pot isca speculații: s-au dat bani „la plic” sau „la negru”? Cert este că răspunsurile la aceste întrebări continuă să întârzie.

Creanţa a dispărut ca prin minune din delcaraţia de avere a lui Buda

În declaraţia de avere a lui Buda, din anul 2017, creanţa de la CITR, în valoare de 420.000 de euro apare ca neîncasată, deşi era  scandentă în data de 21.09.2013.

În declaraţia de avere din anul 2018, apare aceeaşi creanţă, tot ne încasată, însă CITR devine, în mod dubios, CIFR.

Creanţa dispare din declaraţia de avere depusă în anul 2019. Ce rămâne neclar este cum a fost stinsă această creanţă, în condiţiile în care nu e trecută nicio tranzacţie între CITR şi Buda, care să ateste  încasarea sumei. Pare doar că respectiva creanţă s-a pierdut în neant, şi nimeni nu poate ştii dacă sau mai ales cum a dispărut.

Un haos imobiliar legalizat?

Deși s-au solicitat declarații autentice din partea tuturor părților implicate, doar CITR GROUP RE S.R.L. a furnizat un document notarial care confirmă inexistența altor acte adiționale. Reprezentanții legali ai celorlalte părți nu au reușit să ofere clarificări. L-am contactat pe  Buda Daniel pentru un punct de vedere, dar nu a răspuns apelurilor telefonice. Însă, surse au declarat pentru Gazeta de Cluj că Buda a transmis verbal că situația este „clară” din punctul său de vedere. De asemenea, conform surselor noastre, jurista CITR GROUP RE S.R.L. a afirmat că dosarul este „în circulație” și nu poate fi consultat în mod direct. De asemenea, casa de pe strada Ioan Budai Delean, a fost propusă spre vânzare Camerei Notarilor, care are sediul pe aceeaşi stradă, gard în gard cu imobilul despre care vorbim. Am contactat-o, de asemenea, şi pe soţia europarlamentarului, notăriţa Liliana Buda, pentru un punct de vedere. Doamna Buda a declarat că cei doi nu au fost niciodată poprietarii acelui imobil. Ceea ce e adevărat. Cu toate acestea rămân multiple neclarităti în legătură cu situaţia juridică a acestui imobil, dintre care, însă, cele mai mari semne de întrebare care se ridică sunt următoarele: Cum a putut să lase CITR în 2011 gaj această casă lui Buda prin antecontractul de vânzare-cumpărare şi prin contractul de cesiune creanţă? Contract care a fost casat şi nu se mai regăsesţe în arhiva colegiului. De asemenea, cum a dispărut creanţa din declaraţia de avere a lui Buda, în ce condiţii a fost sintsă?

Situația juridică a imobilului de pe strada Ioan Budai Deleanu rămâne ambiguă, în ciuda afirmațiilor și documentelor prezentate de CITR GROUP RE S.R.L. și de alți actori implicați. Lipsa clarificărilor din partea reprezentanților legali, refuzul accesului la dosar, precum și dispariția creanței din declarația de avere a lui Daniel Buda sugerează o lipsă de transparență și ridică îndoieli cu privire la legalitatea tranzacțiilor asociate acestui imobil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.