Bugetul de cheltuieli al Năsăudului, aprobat la începutul acestui an de consilierii locali năsăudeni se ridică la aproximativ 22 milioane lei, din care circa 20 de milioane vor fi cheltuiţi doar pentru funcţionare. Practic, pentru dezvoltare, adică partea de investiţii propriu-zise, au fost alocaţi mai puţin de două milioane lei.

În urmă cu circa trei săptămâni, primarul Mircea Romocea a trimis năsăudenilor scrisori de informare cu privire la realizările sale de anul trecut, dar şi din anii anteriori, plus proiectele propuse anul acesta. Vreo 24 la număr… Numai că faţă de ceea ce e punctat pe listuţa trimisă electoratului şi alocările bugetare reale e o mică mare diferenţă.

 

Una sunt promisiunile, alta este realitatea la Năsăud, fiindcă bugetul alocat investiţiilor propriu-zise, pentru dezvoltarea oraşului mai bine spus, este extrem de mic, mai puţin de două milioane lei. Mai precis discutăm despre suma de 1,877 milioane lei.

 

Investiţii de investiţii! WC-uri şi căsuţe de lemn la stadion

Pentru ce vor fi cheltuiţi aceşti bani? Pe site-ul Primăriei Năsăud apar 18 obiective pentru care vor fi făcute investiţii anul acesta.

Astfel, Mircea Romocea şi-a propus, pe bune, să realizeze în incinta stadionului din oraş un grup social, adică WC-uri, ca să înţeleagă tot românul. „Amenajare grup social”, este primul pe lista de investiţii a Primăriei Năsăud, pentru care s-au prevăzut a fi cheltuiţi de la buget 20.000 lei.

Tot în incinta stadionului, Mircea Romocea vrea să amenajeze căsuţe de lemn, 12 la număr. În acest sens sunt alocaţi 24.000 lei, una bucată căsuţă fiind estimată la 2.000 lei.

 

Lucrare demarată

O altă investiţie propusă pentru acest an, de altfel demarată, se referă la amenajarea unui loc de joacă pe str. Iacob Mureşianu în cartierul de blocuri. În acest sens, de la bugetul local a fost alocată suma de 167.000 lei. Pentru lucrările propriu-zise vor fi cheltuiţi 135.000 lei, bani care vor intra în conturile executantului căruia i-a fost atribuit direct contractul, la finele lunii decembrie 2015, SC Euro New Garden SRL din Dej.

 

Lucrări în zonă calamitată

O altă investiţie pentru care s-au prevăzute bani de la bugetul local este realizarea unui zid de sprijin împotriva alunecărilor de teren în cartierul Liviu Rebreanu, într-o zonă afectată de un astfel de fenomen în toamna anului trecut după câteva zile de ploi torenţiale. În acest sens, administraţia locală a repartizat 535.000 lei pentru realizarea unui zid pe o lungime de 100 de metri liniari.

 

Resturi de anul trecut

În acelaşi cartier Liviu Rebreanu se mai lucrează încă la reabilitarea unei străzi, proiect în valoare de 284.000 lei, din care s-au plătit până la finele anului trecut 186.000 lei. Restul de bani, respectiv 98.000 lei au fost cuprinşi în bugetul din acest an. Lucrarea cu pricina este executată de SC Dimex 2000. Company SRL, deţinută de Ioan Scurtu, un abonat la banii publici din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Alţi 268.000 lei au fost alocaţi pentru finalizarea trotuarelor din centrul oraşului Năsăud, unde asfaltul, vai de mama lui, a fost înlocuit cu dale de beton. Proiectul de reabilitare a trotuarelor din Piaţa Centrală este în valoare de 931.000 lei, din care până la 31 decembrie 2015 au fost cheltuiţi 413.000 lei. Restul finanţării, de 250.000 lei, nu a fost cuprinsă în bugetul de anul acesta.

 

Bani pentru spital

Alţi 80.000 vor merge pentru achiziţionarea unui „analizor automat biochimie”, aparatură necesară pentru laboratorul de analize medicale al Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon”. De asemenea, 10.000 lei sunt prevăzuţi pentru achiziţionarea unui defibrilator, iar 8.000 lei pentru achiziţionarea unui frigider mortuar.

Tot pentru spitalul năsăudean, administraţia locală intenţionează să achiziţioneze o centrală telefonică, motiv pentru care s-a alocat de la bugetul local suma de 12.000 lei.

 

„Wonderlandul” de Năsăud înghite bani pentru hârtii

Evident, de pe lista de alocări bugetare concrete pentru acest an nu putea lipsi studiul de fezabilitate aferent Complexului sportiv multifuncţional pe care Mircea Romocea îl visează de 4 ani.

Doar documentaţiile întocmite până acum  – studiu de prefezabilitate şi studiu de fezabilitate – au costat bugetul local 165.000 lei. Pe lângă această sumă au fost cheltuiţi alţi 19.500 lei pentru întocmirea studiului de prefezabilitate pentru realizarea unui aquapark în cadrul complexului. Deci per total anul trecut au fost cheltuiţi 184.500 lei (adică peste 1,84 miliarde de lei vechi) doar pentru documentaţii.

Proiectul de realizare a Complexului sportiv multifuncţional de pe malul Someşului, vis-a-vis de Gara CFR, este estimat la 1.211.000 lei, din care 5% reprezintă partea de cofinanţare a Primăriei Năsăud, având în vedere că au fost făcute demersuri ca finanţarea să fie asigurată prin Compania Naţională de Investiţii.

Prin urmare, anul acesta, administraţia locală a alocat alţi 250.000 lei pentru partea de cofinanţare , însă aceasta reprezintă de fapt 20% din costurile estimate ale investiţiei, nicidecum 5% (60.550 lei).

Mircea Romocea a luat în calcul că vor trebui întocmite şi alte documentaţii, respectiv studii de fezabilitate, motiv pentru care s-au alocat de la bugetul local alţi 300.000 lei.

 

Mărunţişuri…

Investiţii se fac şi în sediul primăriei, e drept nu foarte mari anul acesta. Astfel, administraţia locală a alocat 8.000 lei pentru achiziţionarea unui contor de apă combinat, iar alţi 25.000 lei pentru achiziţionarea unui paratrăsnet care să fie montat pe clădire. De asemenea, Mircea Romocea vrea să cumpere şi un rotopercutor Hilti (bormaşină), motiv pentru care s-a alocat suma de 5.000 lei.

Pentru Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, instituţie aflată în subordinea administraţiei locale, sunt alocaţi 12.000 lei pentru achiziţionarea unui „sistem cu iluminat de siguranţă împotriva panicii”.

 

Maşină şi dotări cantină pentru Colegiul Silvic

Colegiul Silvic Transilvania din Năsăud nu a fost dat uitării, fiind de altfel singura instituţie şcolară care beneficiază de vreun bănuţ din partea Primăriei Năsăud. Şcoala are nevoie anul acesta de achiziţionarea unui autoturism pentru asigurarea aprovizionării, motiv pentru care de la bugetul local s-a alocat suma de 45.000 de lei, bani cu care va fi achiziţionată o Dacia Dokker. Alţi 10.000 lei au fost repartizaţi Colegiului Silvic pentru achiziţionarea unor dotări pentru cantină, plită+cuptor.

 

Doar a promis

Acestea sunt cheltuielile pentru INVESTIŢIILE prevăzute anul acesta de administraţia condusă de Mircea Romocea. Diferenţa între ceea ce a promis cetăţenilor şi ceea ce este de fapt existent în bugetul local, banii alocaţi, este una foarte mare. Practic doar trei puncte se regăsesc de pe lista cu promisiuni – finalizarea reabilitării trotuarelor, zidul de sprijin din Liviu Rebreanu şi banii pentru Complexul sportiv multifuncţional.

Prin urmare, este mai mult ca sigur faptul că multe străzi şi trotuare de pe raza oraşului, pline acum de gropi, vor fi din nou peticite, iar zona carterului de blocuri va rămâne deocamdată doar la stadiul de poveste, la fel şi amenajarea unor parcări atât de necesare pentru decongestionarea trotuarelor sufocate de maşini care staţionează în oraş. Ca să nu mai vorbim de cartierul Luşca, care a rămas la fel de neluat în seamă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.