Haker looking for backdoors and exploiting vulnerability to steal identity. Cyber crime.

O serie de entități publice și firme private din România au fost puternic afectate de valuri succesive de atacuri cu malware-ul de tip bancar Emotet, în ultimele luni, anunță Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), printr-o alertă.

Emotet este un malware de tip bancar, ce infectează computerele care folosesc sistemul de operare Microsoft Windows, prin intermediul link-urilor sau al atașamentelor malspam infectate (ex.: PDF, DOC etc.). Malware-ul este un troian cunoscut, descoperit în urmă cu aproximativ șase ani, mai întâi în Europa și mai apoi în SUA.

Virusul se activează pe computerul unui utilizator cu intenția de a fura date financiare.

În acest moment, există trei modalități prin care se poate infecta PC-ul/rețeaua cu acest malware de tip bancar, în toate cazurile pornindu-se de la un mail tip spam: e-mail de tip spam, cu un atașament ce conține macro-uri care descarcă malware; e-mail de tip spam cu atașament ce conține macro-uri, dar fișierul malițios este inclus într-o arhivă cu parolă (parola este comunicată în textul mail-ului, pentru ca victima să îl poată dezarhiva); e-mail de tip spam care are inclus în text un link, care odată accesat va ajunge să infecteze dispozitivul cu malware.

Pe acest fond, CERT-RO are și câteva recomandări pentru evitarea atacurilor cu Emotet.

„Fiți atenți atunci când verificați e-mail-urile primite, în special cele care conțin atașamente! Emotet este încă activ, se propagă prin intermediul e-mail-ului și vizează deopotrivă persoane fizice, instituții publice sau companii private. În cazul în care aveți suspiciuni legate de veridicitatea informației din mail, verificați autenticitatea informațiilor oferite de presupusul expeditor direct cu acesta, utilizând alt canal de comunicare (preferabil telefonul). Înainte de a face o acțiune care ar putea dăuna, scanați cu o soluție de securitate instalată pe dispozitiv sau cu una disponibilă gratis online (ex: Virus Total) link-urile sau atașamentele suspecte din căsuța dvs. de mail. Nu uitați să aplicați la timp update-urile pentru aceste soluții”, subliniază experții.

Sursa: Profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.