Un bun prieten, Nagy Attila Mihai, consideră că Valeriu Branişte a avut o observaţie importantă în ceea ce priveşte ungurimea, observaţie confirmată şi de un gânditor maghiar, Prohászka Lajos. Branişte scrie că ungurului îi e frică să aibă contact cu alte naţiuni din jur, că îi este teamă că, prin contact, îşi pierde identitatea. Neamul care nutreşte astfel de temeri are o mare problemă de identitate şi este frustrat.

Nagy Attila Mihai, mai transmite: Observaţia corectă a lui Branişte îşi are originea în criza de identitate a maghiarimii, în care se înrădăcinează frustrările istorice ale maghiarimii, care, din această cauză, n-a putut prelucra niciodată rănile istoriei. În realitate nu sunt ungur, sunt secui.

Când Kertész Imre, scriitor evreu-maghiar, a spus că poporul maghiar este un popor frustrat, că n-a putut prelucra rănile istoriei, declaraţia asta a provocat o mare isterie în Ungaria, fiind hulită în cercurile naţionaliste. Din păcate, trebuie să-i dau dreptate lui Kertész Imre, că ungurii sunt un popor frustrat, dovadă stă comportamentul de azi.

Dar frustrarea este veche! Poporul maghiar niciodată n-a putut prelucra, sufleteşte, rănile istoriei, din cauza asta există versuri în literatura maghiară care plâng moartea definitivă a neamului. Ungurimea nu are o spiritualitatea adâncă, cum e ortodoxia la români, care ar ajuta la prelucrarea suferinţei istoriei ca jertfă, care este parte componentă, în mod spiritual, a identităţii, a vieţii neamului.

E posibil ca acest lucru să fie aşa din cauza faptului că creştinismul a fost preluat forţat, şi nu asimilat, creându-se astfel o prăpastie între conştiinţa şi inconştientul colectiv ale maghiarimii. Este posibil să avem o criză de identitate, de mai mult de o mie de ani, care s-a compensat cu megalomania naţională.

Andre Scrima scrie că nu este uşor să-ţi schimbi religia, că astfel comunitatea îşi poate pierde sufletul. Cred ca aşa ceva s-a întâmplat în cazul maghiarimii. Maghiarimea niciodată n-a putut integra în conştiinţa neamului personalitatea umbră a istoriei maghiare, faptul că ungurimea a făcut multe greşeli istorice faţă de alte neamuri din jur. – Nagy Attila Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here