Un român s-a trezit mai bogat cu 100.000 lei, din greseală

282

Iaşiul pare să devină un fel de El Dorado mioritic. Un alt român s-a trezit mai bogat cu 100.000 lei, după ce firma Servicii Publice SA Iaşi a virat aceşti bani în contul său din greşeală. Aceasta este a doua societate din Iaşi care a virat peste 100.000 de lei, din greşeală, în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil.

Acum, Servicii Publice SA Iaşi a dat în judecată două bănci pe care le consideră vinovate de plata eronată a unei facturi către un furnizor de combustibil. Astfel, peste 100.000 de lei au ajuns în contul unui argeşean care a scos banii, iar reprezentanţii firmei au rămas cu paguba.

Anterior, firma de salubritate SC Salubris SA Iaşi a păţit acelaşi lucru.

Astfel, SC Servicii Publice SA Iaşi a chemat în judecată două instituţii bancare şi le-a cerut magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să oblige băncile, în solidar, la restituirea sumei de 125.450,25 lei, cu titlu de daune.

Cei de la Servicii Publice au menţionat în instanţă că au un contract cu un furnizor de combustibil.

„Pentru luna septembrie a anului 2016, furnizorul a emis o factură fiscală pe 30 septembrie 2016, în valoare totală de 125.450,25 lei, cu termen de scadenţă în 30 de zile de la emitere. Pe 7 octombrie 2016, pe numărul nostru de fax am primit o înştiinţare scrisă din partea furnizorului conform căreia, începând cu data de 3 octombrie 2016, plata facturilor emise în temeiul contractelor în derulare se va face în noul cont, indicat în respectiva adresă. Pe 10 octombrie 2016, am achitat factura ce fusese emisă pe 30 septembrie în contul indicat prin adresa primită”, au arătat reprezentanţii SC Servicii Publice SA în faţa instanţei.

Conform acestora, în data de 20 octombrie 2016, compania ar fi primit o notificare electronicădin partea furnizorului de combustibil, în care se arăta că trebuie să asigure plata pentru a evita neacceptarea cardurilor în staţiile de distribuţie. Cei de la Servicii Publice au spus că efectuaseră plata, dar furnizorul de combuastibil a replicat că nu primise vreun ban.

Astfel, compania ieşeană s-a adresat celor două bănci, solicitându-le returnarea sumei de 125.451,25 lei. Ulterior, firma ieşeană s-a adresat instanţei, în speranţa că îşi va recupera banii.

Reprezentanţii celor două bănci au solicitat instanţei respingerea cererii, susţinând că au efectuat transferul pe baza indicaţiilor date de către SC Servicii Publice SA Iaşi.

Aceştia au adăugat că există o suspiciune de fraudă şi că recuperarea sumei este de competenţa organelor de urmărire penală.

De asemenea, aceştia au afirmat că nu au obligaţia de a verifica în fapt corespondenţa între numele beneficiarului şi contul indicat de plătitor.

La rândul lor, reprezentanţii SC Servicii Publice SA Iaşi au arătat că beneficiarul contului în care a fost efectuată plata ar fi un bărbat din judeţul Argeş, Ionuţ B., iar suma de 125.477,25 lei, virată în contul respectiv, a fost utilizată de acesta integral prin mai multe transferuri făcute pe data de 12 octombrie 2016.

„Instanţa respinge ca nefondată cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la restituirea sumei de 125.450,25 lei cu titlu de daune în temeiul răspunderii civile delictuale”, au precizat magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi.

Servicii Publice SA a contestat decizia, procesul fiind acum pe rolul Tribunalului Iaşi, iar următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 12 septembrie 2018.

De asemenea, reprezentanţii firmei din subordinea municipalităţii ieşene au formulat o plângere penală la Poliţie pe numele beneficiarului contului respectiv.

„A fost formulată o plângere penală, iar aceasta a ajuns la DIICOT Bucureşti”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

La începutul lunii august, o altă firmă din Iaşi, Salubris SA, a îmbogăţit un român din greşeală. Reprezentanţii firmei au virat peste 100.000 de lei în contul unei persoane fizice, în locul furnizorului de combustibil. Şi în acest caz a fost sesizată instanţa. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi au respins cererea SC Salubris SA, iar firma a formulat apel, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Iaşi.

Sursa: cotidianul.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here