Finas Group și DRI investesc 40 de milioane de euro într-un nou parc solar în Glodeni, județul Mureș, în ciuda controverselor legate de o dispută juridică cu QTR Alfa
Finas Group, compania clujeană deținută de Claudiu Șugar, și DRI, divizia de energie regenerabilă din UE a Grupului DTEK deținut de Rinat Ahmetov, investesc 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui parc solar de 97 de hectare în Glodeni, județul Mureș. Proiectul, care va deveni operațional în vara anului 2025, va produce 86,4 GWh anual, suficient pentru a alimenta peste 22.400 de locuințe și pentru a reduce emisiile de carbon cu 21.800 de tone pe an.
În timp ce Finas Group continuă să se extindă pe piața energiei verzi, compania este implicată într-o dispută juridică cu firma cehă QTR Alfa. Aceasta a dat în judecată PV Energy, una dintre firmele lui Liviu Șugar, după ce a furnizat panouri solare în valoare de peste 10 milioane de euro pentru o centrală fotovoltaică din Sălard, județul Bihor. QTR Alfa susține că mai are de recuperat un milion de euro, dar reprezentanții lui Șugar afirmă că panourile au fost achiziționate de la un intermediar, negând orice legătură cu această datorie.
În plus, Finas Group a finalizat recent construcția unui parc fotovoltaic de 3 MWp în comuna Domnești și are în derulare proiecte de stocare a energiei de 250 MW. Totodată, Finas a ieșit de pe piața HoReCa, vânzând pachetul de acțiuni de la La Salina Turda, pentru a se concentra exclusiv pe energie regenerabilă și imobiliare. Compania a înregistrat un profit de 8 milioane de euro în 2023, dintre care 5 milioane au provenit din energia regenerabilă, și și-a bugetat un profit de 11 milioane de euro pentru 2024.
Finas Group, fondat în 2002, este un jucător important în sectorul energiei regenerabile din România, cu un portofoliu de peste 500 MW în proiecte finalizate sau în curs de dezvoltare. În colaborare cu parteneri internaționali precum DRI și reglobal investors ag, compania continuă să contribuie la expansiunea energiei verzi în regiune.
DRI, o filială a Grupului DTEK din Ucraina, este dedicată accelerării tranziției energetice în Europa Centrală, de Est și de Sud, având deja un portofoliu semnificativ de proiecte eoliene și solare în regiune. Planurile lor includ crearea unui portofoliu de 5 GW de energie regenerabilă și stocare până în 2028.
Gazeta a mai scris în trecut despre afacerile dubioase ale lui Claudiu Șugar din energie :
QTR Alfa, o firmă din Cehia care se ocupă de comercializarea panourilor solare a dat în judecată societatea PV Energy, una dintre firmele omului de afaceri din domeniul energiei, Liviu Sugar. Firma lui Sugar a instalat o centrală fotovoltaică la Sălard (jud Bihor), iar o parte din panourile solare au fost cumpărate de la societatea cehească cu peste 10 milioane euro. Pe de o parte, cehii spun că mai trebuie să primească un milion de euro, contravaloarea panourilor achitate. În replică, reprezentanţii firmei lui Sugar spun că ei au cumpărat panourile de la un intermediar şi că nu au nicio legătură cu datoria.