Greu să fii primar în România și în Bistrița-Năsăud, chiar dacă ești ales de peste 80% din populație. O dovedește Ioan Strugari, primarul comunei Parva, pe care un cetățean vrea să-l vadă după gratii și nu se lasă. A contestat inclusiv soluția de clasare a parchetului.

Ioan Strugari are deja 3 mandate în fruntea comunei Parva. Ultima dată, în 2020, Strugari a fost ales de 82,4% din populația cu drept de vot din comună, fiind în top 10 „cei mai doriți” primari din județ.

A fost tehnician silvic și învățător de meserie și a intrat în contact cu administrația în prima fază în calitate de consilier local, iar mai apoi ca viceprimar. Familia sa deține o stână europeană în Munții Rodnei, pusă la punct acum 15 ani, fiind prima stână de acest gen din țară. De asemenea, familia sa are și o pensiune în zonă.

Are însă în comună și contestatori aprigi, care l-ar vedea chiar și după gratii. Este vorba despre Simion Ordace, fost consilier local, care e cu ochii pe primarul Strugari, ca pe butelie.

În postările sale de pe Facebook, acesta îl acuză pe primarul Ioan Strugari de pătrundere prin efracție, constituire de grup infracțional cu Consiliul Local. Acesta îl acuză pe primar că i-ar fi făcut dosar penal pentru infracțiuni la regimul rutier.

Războiul dintre cetățean și primar pare să fie aprig și să nu se fi oprit la jigniri pe Facebook. Primarul l-ar fi reclamat pe Ordace, iar acesta ar fi fost amendat pentru „limba ascuțită”:

„Am plătit 100 de lei amendă pentru că am scris ce n-o trebuit, dar îmi curg lacrimile când îmi dau seama ce o să plătească primarul la ce o scris public la adresa mea”, precizează bărbatul într-o postare, pe Facebook.

Scandalul dintre cei doi a ajuns în instanță

Simion Ordace a mers mai departe și i-a făcut plângere penală primarului Ioan Strugari pentru abuz în serviciu. Plângerea a ajuns pe mâna procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud, care, în toamna acestui an dau o ordonanță de clasare, întrucât nu sunt dovezi la dosar că primarul s-ar face vinovat de vreo faptă penală de genul.

Ordace nu se lasă și trimite o plângere la Judecătoria Năsăud împotriva ordonanței de clasare din 20 septembrie 2023, despre care spune că este „nelegală și netemeinică”.

„Subsemnatul Ordace Simion din comuna Parva, în calitate de membru al comisiei locale Parva, în dosarul de urmărire penală nr. 1108/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, formulez prezenta plângere, conform Art. 278., în termen legal, împotriva Ordonanței de clasare din 20.09.2023, pe care o consider nelegală și netemeinică, deoarece s-a adus o gravă vătămare a drepturilor de proprietate, motiv pentru care, primarul comunei Ioan Strugari trebuie să răspundă penal de abuz în serviciu, faptă prevăzută de Art 297 NCP”, precizează bărbatul în plângere, care a fost făcută publică tocmai de primarul Ioan Strugari.

Dosarul, care are ca obiect „plângere soluție netrimitere în judecată”, a fost înregistrat la începutul lunii octombrie, la Judecătoria Năsăud. Luna trecută însă, Judecătoria Năsăud a venit cu o soluție: „scoaterea dosarului de pe rol”. Asta deoarece dosarul a fost instrumentat chiar de procurorul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, astfel că ordonanța de clasare ar fi trebuit atacată mai întâi la prim procurorul ierarhic superior, în speță la prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, care să confirme sau să infirme ordonanța de clasare.

Și primarul vecin, din Runcu Salvei, are probleme penale

Ioan Strugari nu este singurul primar din acea zonă cu probleme de genul acesta. Și Anchidim Pavelea, primarul comunei Runcu Salvei a fost acuzat de purtare abuzivă, în urma unui conflict pe care l-a avut în anul 2016, cu directorul școlii din localitate, Ioan Man.

Ioan Man a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud o plângere penală împotriva primarului Anchidim Pavelea, susținând că, de față cu colegii de consiliu local și alți angajați din primărie, l-ar fi înjurat și lovit, simțindu-se umilit.

„În timpul desfășurării ședinței Consiliului Local, după dezbaterea primului punct, la capitolul «diverse» între inculpatul Anchidim Pavelea și persoana vătămată Man Ioan a avut loc o discuție contradictorie, în timpul căreia inculpatul i-a adresat persoanei vătămate, cuvinte și expresii jignitoare. În continuare inculpatul Anchidim Pavelea a făcut referiri la disfuncționalitățile școlii de pe raza localității, având în vedere faptul că persoana vătămată Man Ioan ocupase anterior funcția de director al școlii din localitate, reproșându-i totodată persoanei vătămate că nu a fost invitat la timp cu ocazia ședinței Consiliului de Administrație al Scolii din data de 26.01.2016. Apoi inculpatul Anchidim Pavelea a continuat cu jigniri la adresa persoanei vătămate Man Ioan, replicând «măi p…ă, să-mi be..ști p..a», «ești un nemernic și un incapabil»”, declarau martorii la procesul în care a fost judecat Anchidim Pavelea.

După ce ședința respectivă s-a terminat, pe hol, primarul Anchidim Pavelea l-ar fi călcat pe piciorul stâng pe directorul de școală Man Ioan, rănindu-l. Primarul a spus în fața procurorilor că demersul lui Ioan Man, care i-a adus și o condamnare lui Anchidim Pavelea „are drept cauză conflicte mai vechi generate de calitatea de competitor electoral la alegerile locale în anul 2012, acesta fiind din partea PDL, iar persoana vătămată din partea PSD, suspectul precizând că implicarea sa în gestionarea și administrarea corectă a treburilor școlii (al cărui director a fost până nu demult persoana vătămată, urmare a faptului că în urma evaluării efectuată de către forurile competente din învățământ a obținut calificativul «nesatisfăcător», ceea ce nu i-a mai permis ocuparea funcției de director, în schimb director al școlii este soția acestuia), constă în menținerea legăturii cu Consiliul de Administrație, informare cu privire la problemele administrative ale școlii, în exercitarea acestor atribuții, sens în care a constatat că există nereguli, fapt pentru care a sesizat inclusiv Ministerul Educației Naționale și Cercetării, precum și organele de urmărire penală”.

Procurorii au mers în instanță cu renunțare la urmărirea penală, însă Judecătoria Năsăud a respins acțiunea, astfel că, primarul a fost trimis în judecată în 2018. Judecătoria Năsăud l-a condamnat pe Pavelea în luna decembrie a anului 2021, la 4 luni de închisoare cu amânare pentru înjurăturile aduse lui Man, infracțiunea de „lovire” nefiind dovedită.

Instanța a decis ca primarul să plătească 2.500 de lei despăgubiri morale lui Ioan Man. Directorul de școală, Ioan Man ceruse în instanță daune morale în valoare de 20.000 de lei.

Primarul a atacat cu apel sentința, iar Curtea de Apel Cluj a decis să trimită dosarul înapoi la Năsăud, pentru rejudecare. La rejudecare, Judecătoria Năsăud a constatat că a intervenit prescripția faptei, însă l-a obligat pe primar să îi plătească lui Ioan Man despăgubiri în valoare de 5.000 de lei și nu 2.500 de lei cum stabilise inițial. Primarul Pavelea nu a fost de acord cu intervenirea prescripției astfel că a atacat și de data aceasta sentința la Curtea de Apel Cluj, unde judecătorii au decis să trimită din nou dosarul la Năsăud, pentru rejudecare.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.