Consiliul Superior al Magistraturii are un nou preşedinte.
Bistriţeanul Virgil Andreieş, judecător de profesie, a fost ales, în unanimitate, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar funcţia de vicepreşedinte i-a revenit procurorului Bogdan Licu.

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, joi 8 ianuarie, la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a participa la şedinţa în care, în a doua parte s – a ales noua conducere a Consiliului. Persoanele care vor fi înlocuite sunt preşedintele Lidia Barbulescu şi vicepreşedintele Graţiana Isac.
Potrivit regulamentului CSM, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Consiliului se obţine pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit.
Noul preşedinte al CSM, Virgil Andreieş, a împlinit la sfârşitul anului 2008, 49 de ani şi este judecator de 15 ani.
Ceea ce l-a făcut să se remarce în presă şi nu numai, au fost desele referiri ironice la fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei.

Profil de preşedinte CSM – De la dascăl la avocat

Virgil Viorel Andreieş s-a născut în 10 decembrie 1960 în localitatea Beudiu din judeţul Bistriţa-Năsăud. Este căsătorit şi are doi copii şi deţine, împreună cu familia sa, trei terenuri – unul extravilan şi alte două în intravilan – şi trei locuinţe: două apartamente şi o casă de vacanţă. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Andreieş a vândut acţiuni Rombat în valoare de 300.000 de lei, a împrumutat o persoană cu 15.000 de euro şi are în conturi 52.000 de euro şi 80.000 de lei.
Are cunoştinţe de limba franceză, a urmat cursurile liceului pedagogic din Năsaud şi ale Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca pe care a absolvit- o în anul revoluţiei, a absolvit numeroase seminarii naţionale şi regionale având ca temă instituţii ale dreptului penal şi procesual penal, iar mai târziu a devenit doctor în Drept Procesual Civil în cadrul Facultăţii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind autorul mai multor publicaţii şi lucrări.

Andreieş a urmat mai multe stagii de pregătire şi cursuri postuniversitare, printre ele fiind în 1995 – Stagiul de pregătire "Sistemul judiciar francez", Curtea de Apel Beçanson, Franţa; în 2004 – "Managementul judiciar", România; 2005 – "Funcţionarea CGPJ", Consiliul General al Puterii Judiciare de la Madrid, Spania; 2006 – "Sistemul judiciar german", Curtea Federală de Justiţie din Karlsruhe, Germania; 2006 – "Instituţiile Comunităţii Europene", CEDO şi Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg.

De la doctor în drept la preşedinte al Curţii de Apel Cluj

Printre activităţile mai importante efectuate de noul preşedinte CSM se numără: în perioada 2002-2003 membru în Comisia de modificare a Codului de procedură penală din Ministerul Justiţiei, iar din 2003 până în 2004 a fost membru în Comisia de elaborare a Codului penal.
În perioada 1 iunie 1990 – 1 mai 1993 a fost jurisconsult la societatea comercială "Rombat", iar începând cu mai 1993 a lucrat ca judecător la Judecătoria Bistriţa (1 mai 1993 – 1 august 1997), şi apoi la la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, ca mai târziu, în 1 iunie 1999, să devină judecător inspector la Curtea de Apel Cluj.

Preşedinte cu delegaţie al Secţiei penale din cadrul Curţii de Apel Cluj este între lunile iulie-decembrie 2001, ca spre finele anului – din data de 1 decembrie 2001- să fie numit preşedinte al Secţiei penale al CA Cluj, funcţie în care rămâne până în 7 iulie 2003, când devine vicepreşedinte al Curţii de Apel Cluj. Funcţiei aceasteia din urmă, i – a urmat cea de Preşedinte al CA Cluj, funcţie pe care a ocupat-o din 15 iulie 2004 până de curând. Important de amintit este şi faptul că, Andreieş este membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii începand cu 12 ianuarie 2005.

Ales cu unanimitate

Noul preşedinte CSM, judecatorul Virgil Andrieş, a părăsit Curtea de Apel Cluj, fiind ales cu unanimitate de voturi în timpul unei şedinţe a Instituţiei, şedinţă în care s – au adus pe masa dezbaterilor şi activităţile CSM pe anul proaspăt încheiat. Discursul de candidat al lui Andrieş programul de direcţii de activitate prioritare. Cea în locul căreia se instalează bistriţeanul, este Lidia Bărbulescu.

Ceea ce l – a recomandat în funcţia proaspăt dobândită, a fost şi vechimea ca magistrat a acestuia, de aproape 16 ani.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, în care a fost ales bistriţeanul, s- a depus şi candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM.
În urma deliberării, a fost numit ca secund al lui Andrieş, procurorul Bogdan Licu de la Parchetul Capitalei, acesta la rândul său fiind ales cu unanimitate de voturi la fel ca preşedintele Consiliului.
Acestea fiind îndeplinite, cei doi vor ocupa funcţiile survenite timp de un an, până în anul 2010, fără posibilitatea reînnoirii mandatului după expirare – conform Regulamentului Consiliul Superior al Magistraturii.

Băsescu dezavantajează femeile din CSM

La alegerea foştilor şefi ai CSM, în urmă cu doi ani, preşedintele Băsescu a lăsat să se înţeleagă faptul că ştia cine va conduce Consiliul, încă dinainte ca cei doi să fie aleşi oficial de către magistraţi. Astfel, noii viitori, aleşi din vârful ierarhiei CSM, au primit binecuvântarea preşedintelui, anticipând faptul că, după „un mandat eficient al celor două doamne“ (n.r. – Lidia Bărbulescu şi Graţiana Isac) „să fie la fel de eficient şi un mandat în care vor fi numai bărbaţi de data aceasta“. După care a mai adăugat: „dacă veţi decide, sigur“, anulând astfel şansele unor eventuale candidate la funcţiile de conducere ale instituţiei.

O altă reacţie a preşedintelui la adresa sexului frumos a fost aceea că “suveranul” şi-a însuşit şi rolul de a păstra ordinea în sală. Principala sa ţintă a fost de aceasta data a fost magistratul Viorica Costiniu, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor. Acest lucru s- a întâmplat deoarece doamna magistrat avea multe obiecţii de făcut la adresa discuţiilor purtate în şedinţă, dar şi a temperaturii din sală, aspecte care l – au deranjat pe Băsescu atât de tare, încât acesta a vrut să o scoată forţat din sală, lucru lipsit de respect fată de o femeie, nemaipunând în discuţie lipsa de diplomaţie a conducătorului statului român.

Magistraţii criticaţi de Băsescu

Înainte însă să instituie noua ordine la CSM, trebuie amintit faptul ca şeful statului a ţinut să critice şi să avertizeze membrii instituţiei. Primul reproş a fost cel legat de abuzul de putere al instanţelor care, prin hotărâri judecătoreşti, „au dublat aproape salariile magistraţilor pe o ordonanţă care nu mai era în vigoare“. „Mâine, poimâine o să daţi o hotărâre judecătorească prin care se stabileşte cine e ministru sau bugetul de stat“, a mai spus Băsescu.

Preşedintele a dat, ca semnal, şi un exemplu de reacţie a Guvernului al cărui mesager s-a declarat. „Se dau bani atâţia câţi sunt şi nu câţi sunt în hotărârile judecătoreşti. Ce faceţi?“. În plus, acesta le-a bătut obrazul magistraţilor că vor să stoarcă bugetul prin acţiuni în instanţă pe care le iniţiază „pentru tichete de masă“, „pentru ca statul să le asigure maşina“, „pentru spor de fidelitate“. „Păi, ce spor de fidelitate ar trebui să primească preşedintele României?“, nu s-a sfiit el să se dea ca exemplu.
Cele mai vehemente critici au fost însă cele legate de lipsa sancţiunilor în sistem.

Bistriţeanul Andrieş va lua măsuri

Judecătorul Andreieş a arătat că va lua măsuri astfel încât să crească gradul responsabilizării magistraţilor şi să se îndeplinească condiţionalităţile prevăzute în Mecanismul de Cooperare şi Verificare impus de Comisia Europeană în domeniul justiţiei române.

Anunţându-şi priorităţile – garantarea independenţei magistraţilor şi a egalităţii cetăţenilor în faţa legii – bistriţeanul şi-a început activitatea ca preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Mihaela Mocanu

1 COMENTARIU

  1. baiii CRETULE…neai facut un oras de cacat…tu ai aranjat si arderea biserici.atunci tiai scos asul din maneca cand ai observat ca moldovan tia luato inainte….pacat pt vasile moldovan ca a facut atatea pt orasul nostru si bistriteni nu lau mai votat…sa va fie rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.