Este primar peste 900 de oameni, pe care ii conduce din pasiune, fara sa fie platit pentru asta. S-a nascut intr-o familie cu 13 copii, intr-o comuna din judetul Bistrita. A visat sa ajunga politist, dar pentru ca nu i s-a permis, a emigrat. Astazi coduce o comuna, la mii de kilometri distanta de locurile natale, in Germania. Este primar, dupa o lunga cariera in Politia Germana. Zilnic imbraca uniforma si merge sa vegheze la siguranta autostrazilor, iar dupa program vine la primarie. Nu are un sediu si meseria de edil este pentru el un hobby, îl prezintă cei de la protv.ro .

Se implica pentru binele comunitatii din care face parte si spune ca in administratia germana nu este loc de interese, contracte cu dedicatie si risipa, cum a vazut pe la noi. Provincia Macklenburg, adica Pomerania Inferioara, se afla in nordul Germaniei si are iesire la marea Baltica. E un taram de vis in special vara, cand atrage turisti la plaja, intre coastele inca salbatice de la mare.

Vazut de sus, Macklenburg e un land cu multa verdeata, cu numeroase exploatari agricole, dar si cu multa istorie, prin peisaje cu zeci de castele, lacuri si parcuri naturale. Vazut de la sol, e un land intesat cu localitati mici si cochete si vizitandu-le nici nu iti dai seama ca te afli in fosta RDG. Intre comune si orasele care aveau un aspect saracacios inainte de 1990 gasesti autostrazi si sosele nationale cu infrastructura impecabila, dar si parcuri eoliene uriase. Si nu e localitate din provincie care sa nu fi prosperat in ultimii 26 de ani.

Citește povestea integral aici.

Stefan Guzu, primar: „Mama mea avea o vorba: intinde-te cat ti-e plapuma…”

Localitati mici, cum este Ivenack-ul, fac din Pomerania Inferioara un tinut prosper si primitor. Sunt locuri in care nu te lovesti de kitsch, de haos urbanistic, de lipsa utilitatilor sau de amenajari care sa afecteze standardul de viata al oamenilor. Exista reguli, iar primarii isi reprezinta comunitatea corect. E o administratie in care edilul reprezinta cu adevarat interesele oamenilor si munceste pro-bono, pentru ei. Meseria de primar e mai degraba un hobby, o dorinta de a face ceva pentru comunitate si nu pentru interese personale, pentru castiguri ascunse.

Stefan Guzu e politist in Germania, dar si edil, in timpul liber. E o meserie facuta din simt civic, cu placere si onoare. In localitati vazute nu ca o permanenta sursa de risipa si venituri ilicite, ci gandite pentru o dezvoltare durabila si coerenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.