Avocatul Marius Harosa, originar din Năsăud, a făcut parte din echipa care a reprezentat România în procesul cu Gabriel Resources pentru exploatarea auriferă de la Roșia Montană.

În dosarul de arbitraj judecat la Washington, Harosa a reprezentat asociațiile care au luptat împotriva acestui proiect minier. El a câștigat în instanțele naționale mai multe procese importante. Inclusiv cel prin care s-au anulat documente importante pentru emiterea autorizației de construire.

„Vă anunț cu mândrie că România a câștigat procesul la ICSID cu Gabriel Corporation!!!! Este una dintre cele mai mari bucurii și victorii, în urma unei lupte de aproape 20 de ani!!!”, a precizat avocatul Marius Harosa pe Facebook.

2 COMENTARII

  1. Se pare că nu s-a terminat. Prin decizia Tribunalulul Arbitral luată cu majoritate de voturi, prin care a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României, reprezentantii Companiei Gabriel Resources își exprimă dezacordul ferm cu decizia majorității, care este total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează convingătoarea opinie divergentă a unuia dintre arbitri.
    In acest sens, Dragoș Tănase, CEO al Gabriel Resources, a declarat ormatoarele: „Acționarii Gabriel au investit sute de milioane de dolari pentru a realiza un proiect minier transformațional care ar fi adus beneficii sociale și financiare foarte importante pentru poporul român, nu doar la Roșia Montană, ci în întreaga Românie. Regretăm că România, economia și cetățenii săi, au ratat oportunitatea de a beneficia de acest proiect minier. Vom studia în detaliu decizia Tribunalului înainte de a ne evalua următorii pași.”
    Compania a investit in dezvoltarea cartierului Recea din Alba Iulia unde s-au mutat familiile celor expropriati din Roșia Montană.
    Astfel în anul 2009, 125 de familii au ales să devină cetăţeni ai municipiului Alba Iulia, optând pentru unul din tipurile de case construite de RMGC în cartierul Recea. La începutul procesului de consultare pentru amplasamentul de strămutare Recea, Departamentul de Relaţii Comunitare a organizat vizite la Alba Iulia – Recea şi a dat familiilor posibilitatea de a alege (rezerva) lotul de casă – înainte de a lua decizia de a vinde proprietatea din zona de impact a proiectului. Pentru a păstra reţeaua de relaţii sociale din comunităţi sunt luate în considerare toate opţiunile care au fost formulate în acest sens, dând astfel comunităţilor posibilitatea de a re-constitui structura de relaţii sociale şi de sprijin comunitar. În gestionarea schimbării, compania se orientează după principiul conform căruia câştigul înregistrat prin atingerea unor standarde de viaţă mai ridicate să nu fie asociat cu pierderea valorilor, tradiţiilor, a culturii comunitare. Ambele amplasamente de strămutare au fost proiectate în ideea ca aceste valori să nu se risipească, iar comunităţile să rămână laolaltă.
    RMGC a iniţiat în timp consultări intense cu părţile interesate, pentru toate deciziile legate de amplasarea siturilor de strămutare, proiectele cartierelor de strămutare sau modelele de case.
    Construit într–o zonă de dezvoltare urbană în continuă expansiune, cartierul Recea a fost inaugurat în mai 2009.
    Lucrurile s-au blocat dupa anul 2013, când au demarat o serie de mitinguri pentru stoparea exploatarii miniere.
    Pentru salvarea Roşiei Montană au protestat de-a lungul timpului zeci de mii de oameni, români şi străini, ONG-uri, arhitecţi, arheologi, specialişti din mai multe ţări, Academia Română, Biserica Ortodoxă, Grupul pentru Salvarea Roşiei Montană al Profesorilor de la ASE etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.