OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lichidatorul firmelor din grupul Metropolis scoate la licitație un avion de mici dimensiuni, la preț de mașină. Cel care vrea o aeronavă la super-preț trebuie să scoată din buzunare 19.000 de euro. Acesta aparține Monte Calm Grup SRL, firmă asociată cu grupul Metropolis.

Cine are 19.000 de euro și-și dorește un avion de mici dimensiuni poate profita de oferta lichidatorului firmelor din grupul Metropolis, care scoate la licitație o aeronavă, la preț de mașină.

Este vorba despre o aeronavă CESSNA 177 RG Cardinal, care aparține Monte Calm Grup SRL, firmă din grupul Metropolis, care a ajuns în faliment și a adunat datorii de milioane de lei. Prețul de strigare al licitației pentru aeronavă este 96.432 de lei.

S.C.P. Consult Management UV IPURL, reprezentată de Urs Vasile, un greu al insolvențelor și falimentelor din județ, mai scoate la licitație și un autoturism Dacia Break din 2013 cu 21.000 de lei și un Audi A4 din 2004 cu 11.000 de lei. Licitația va avea lor în 6 octombrie.

„Ofertanții sunt obligați să depună, până la termenul de vânzare, o garanție de participare la licitație în procent de 10% din prețul de începere a licitației. Garanția se depune în numerar, prin plată, în contul indicat de lichidator, prin scrisoare de garanție bancară, filă CEC sau bilet la ordin încasabile a doua zi în cazul adjudecării bunurilor”, se mai arată în anunțul licitației.

Cessna 177 Cardinal este o aeronavă ușoară, de aviație generală, cu un singur motor, cu aripi înalte, produsă de Cessna. Este vorba despre un avion ușor mai vechi, care are cel puțin 55 de ani. Aeronava a fost produsă din anul 1968 până în 1978.

Viteza maximă atinsă este de 232 de km/h, iar viteza de croazieră de 210 km/h. Autonomia este de 1.215 km, iar aeronava costa în anul 1976 27.250 de dolari americani.

Monte Calm Group, datorii de peste 30 de milioane de lei.

Procesul prin care s-a cerut falimentul firmei Monte Calm Group SRL are mai bine de 5 ani, fiind înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud în anul 2017.  Falimentul s-a pronunțat în 2019, urmând ca de atunci să se încerce valorificarea bunurilor.

Firma, redenumită Sistem Consum Extra SRL, și în spatele căreia a fost Radu Chifa, a fost organizatorul oficial al jocului de tip bingo televizat UNIPLAY. Masa credală a firmei specializate în țepe, trece de 31,6 milioane de lei.

ANAF, prin AJFP Bistrița are de recuperate 2,2 milioane de lei, în timp ce restanțele salariale ale celor 29 de angajați sunt de peste 100.000 de lei. Printre cei mai mari creditori se numără și trei firme din portofoliul lui Chifa: Sistem Consum Plus SRL ( 12,7 milioane de lei), Monte Calm Imob SRL (5 milioane de lei) și Sistem Consum Pro SRL, fostă Monte Calm Bets Casino (1,3 milioane de lei).

Pe lista creditorilor găsim și Antena TV Group, care ar avea de recuperate peste 800.000 de lei, Telekom România Communication, care are de recuperate aproape 700.000 de lei sau Iulius Mall Timișoara cu o datorie de 315.200 de lei.

Țeapa ultimului joc de bingo de la Antena 1

UNIPLAY Show a fost ultimul joc de bingo care a fost difuzat la Antena 1. Acesta a dat semne că are probleme după doar patru ediții, Antena 1 luând decizia să-l suspende din grilă la începutul anului 2017.

Decizia postului de televiziune a venit ca urmare a nivelului foarte scăzut de audienţă al Uniplay Show, în săptămâna de dinaintea intenţiei de suspendare, audienţa emisiunii a ajuns pe locul şase, în oraşe şi în toată ţara. Pe fondul audienţelor scăzute, după doar patru ediţii de difuzare, s-a încercat înlocuirea prezentatorului Horia Brenciu cu Țociu și Palade.

La acea dată, portalul de știri Hotnews.ro, făcea public faptul că mai mulți câștigători au reclamat faptul că nu și-au primit premiile. Aceștia susțineau că au fost puși pe drumuri degeaba și că li s-au invocat tot felul de motive pentru amânarea plății, propunându-se chiar o eșalonare a plății, însă nici măcar acea variantă nu s-a materializat.

De cealaltă parte, mai arata Hotnews.ro, compania organizatoare susţinea că a decontat marea majoritate a premiilor, existând întârzieri pentru unele premii „speciale”, asta deşi câştigătorii cu care a discutat HotNews.ro au premii mari, de multe zeci de mii de lei. Compania vorbeşte, în cazul acestora din urma, de un „plan de eşalonare agreat”, deşi în mai multe cazuri eşalonarea fie nu a fost agreată de câştigător, fie nu ar fi fost respectată, conform celor spuse de persoanele contactate de HotNews.ro.

Monte Calm Group spunea că numărul total de câștigătorilor trecea de 9.000:

„Numărul total de câştigători de până acum este de 9.380. Dintre care, vorbim de 8.100 câştigători de premii obişnuite care au fost integral decontate şi 1.280 de premii speciale care au fost deja decontate pentru cel puţin 75% din câştigători. Ceilalţi câştigători urmând să îşi încaseze premiile conform planului de eşalonare agreat, fiind deja programaţi pentru decontare”, precizau organizatorii.

Problemele de acest tip nu sunt chiar noi, fiindcă există un precedent – jocul de bingo difuzat în urmă cu câţiva ani tot de Antena 1 – Super Bingo Metropolis, organizat pe atunci de o altă firmă din grupul Metropolis, SC Phoenix Games SRL, deţinută de Radu Chifa şi Petru Rus.

În 2012, licenţa pentru jocurile de tip bingo deţinută de SC Phoenix Games SRL a fost suspendată de Comisia de autorizare a jocurilor de noroc. Motivul care a stat la baza deciziei de suspendare a licenţei l-au constituit datoriile foarte mari pe care firma bistriţeană le avea către bugetul de stat, cuantumul acestora depăşind 1,2 milioane de euro.

Odată cu licenţa suspendată, grupul de firme Metropolis a început să înregistreze pierderi, Drept dovadă stă şi faptul că în toamna lui 2012 cei de la Metropolis s-au văzut nevoiţi să renunţe la realizarea unui complex rezidenţial, proiect pe care îl anunţaseră cu mare pompă în toamna lui 2010, după ce au reuşit să pună mâna pe terenul unde ani de zile funcţionase Mopal – urmaşul CPL, până ca acest combinat bine cunoscut în judeţ şi în ţară, dar şi în exterior a ajuns în mod ciudat în faliment.

Cele 13 hectare de teren plus construcţiile fostului Mopal au fost vândute în aprilie 2010 după mai multe runde de licitaţii. La acea vreme, conform unui anunţ din presă, terenul, cu tot cu clădiri, au fost evaluate la 90 de milioane de lei, iar vânzarea a pornit de la 67,7 milioane de lei. Tranzacţia a fost confidenţială, însă potrivit unor surse neoficiale, grupul de firme Metropolis a achiziţionat în cele din urmă terenul şi ce a mai rămas din fostul combinat pe o sumă mult mai mică, opt milioane de euro (circa 35 milioane lei).

Metropolis Grup așteaptă însă de anul trecut ca Tribunalul Specializat Cluj vină cu o soluție: intră în faliment sau mai primește o șansă și în consecință mai are parte de încă un an de reorganizare financiară, ultimul la care mai are dreptul.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.