UDMR îsi trateaza posibili votanti cu… vitamina C – în varianta electorala.

# Candidatul independent pentru europarlamentare, episcopul Laszlo Tokes, se întrece virtual cu „gândacii” de la UDMR pentru un fotoliu de eurodeputat.

# Analistii politici asteapta ca partidele sa puna în discutie cu ocazia alegerilor, teme de campanie cu problemele de pe agenda Uniunii Europene.

Înca de dinaintea începerii campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, partidele au fost în cautare de moduri cât mai traznite sau mai originale de a-si face reclama. Poate, poate, vor deveni atractive si pentru electorat. Cu ocazia lansarii candidatilor pentru scrutinul european, udemeristii au punctat si ei la capitolul inventivitate sau imaginatie. Daca saptamâna trecuta GAZETA scria despre episcopul reformat al Eparhiei de pe lânga Piatra Craiului – candidat independent la euroalegeri – care face zob pe candidatii (gândacii) UDMR într-un joc pe internet, acum a venit rândul liderilor UDMR sa iasa în evidenta. În lipsa de programe clare sau de viziuni doctrinare, lupta politica pentru alegerile din 25 noiembrie se poate duce pe ghidusenii de acest fel sau pe campanie negativa ori atacuri la persoana.

Ia pastila neamule!

Udemeristii s-au apucat sa-si trateze electoratul cu… pastile. Pastile de vitamina C. „Consuma o tableta pe zi pentru o viata sanatoasa si o mai mare imunitate”, sta scris pe ambalajul care însoteste pastilele de vitamina C. Strategii de imagine de la UDMR nu au uitat sa treaca însa pe ambalaj si un mesaj politic: „Se elibereaza pe baza de prescriptie din partea candidatilor UDMR la Parlamentul European. UDMR – Vitamina la tine acasa”. Szabo Odon a si explicat de ce formatiunea sa a optat pentru distribuirea vitaminei C: „Ajuta organismul sa se fortifice si sa lupe împotriva virusilor”. Venirea anotimpului rece creste riscul de a contacta vreo gripa. Pe lânga grija fata de sanatatea propriului electorat, pe care UDMR o manifesta din plin, formatiunea etnica maghiara da si alt fel de semnale. Daca Laszlo Tokes îi reprezinta pe candidatii UDMR la Parlamentul European dupa chipul si asemanarea „gândacilor”, UDMR poate sa vada în persoana episcopului reformat un „virus”. În mesajul subliminal am putea citi ca electoratului maghiar i se inoculeaza ideea protectiei împotriva „virusului Laszlo Tokes”.

Facând referire la problemele tot mai accentuate pe care unii tineri le au cu drogurile, Szabo Odon a îndemnat ca acestea sa consume astfel de pastile, facând binânteles referire la vitamina C.

Traditie si istorie

Vitamina C nu a fost aleasa de UDMR doar pentru calitatile sale terapeutice. „Este o inventie a unui maghiar, dr. Szent-Gyorgyi Albert, care a luat premiul nobel în 1937 pentru descoperirea acestei vitamini C. Descoperitorul a cercetat zonele unde populatia se îmbolnaveste mai putin de gripa si a ajuns la concluzia ca persoanele din zona unde se consuma mai mult ardei se îmbolnavesc mai rar. Era vorba de zona Szeghet”, a declarat Szabo Odon, presedintele executiv al UDMR Bihor. Acesta a punctat faptul ca intrarea în Europa înseamna si pastrarea traditiilor. „Poti sa obtii succese si satisfactii la nivel local, în locul de bastina… Noi vom milita în Parlamentul European pentru pastrarea traditiilor si pentru recunoasterea valorilor culturale tinând cont de diversitate”. Odon nu a omis sa precizeze ca ardeiul, din care se extrage substanta folosita pentru vitamina C, are si alte proprietati. „Ardeiul poate sa si piste”, spune consilierul judetean care nu uita astfel de adversarii politici din comunitatea maghiara.

Candidati cu probleme

Gyorgy Frunda este capul de lista al UDMR pentru Parlamentul European.

Pe locurile urmatoare au fost propusi senatorul Sogor Csaba, ministrul Winkler Gyula, urmati de viceprimarul din Oradea, Biro Rozalia si de ministrul mediului Attila Korody. Biro Rozalia este pe lista politicienilor patati care a fost întocmita de Coalitia pentru un Parlament Curat. Potrivit Coalitiei pentru un Parlament Curat „viceprimarul municipiului Oradea a profitat, conform presei locale, în mod repetat de pe urma pozitiei sale publice. Rozalia Biro este asociata în mai multe firme cu Alexandru Kiss, presedinte al Consilului Judetean Bihor, a carui angajata a si fost. Firmele lor au încheiat afaceri avantajoase cu primaria”. Fata de aceasta pozitie viceprimarita UDMR s-a declarat revoltata. „Nici în trecut nici în prezentul meu nu este nimic pentru care sa nu pot sa reprezint comunitatea care m-a propus pe aceasta lista. Consider ca orice declaratie facuta de cineva trebuie sa se bazeze pe informatii reale si astept aceste informatii reale…” (sursa Jurnalul bihorean).

Alaturi de Biro Rozalia si primarul Petru Filip, candidat pe locul trei pe lista Partidului Democrat, a fost trecut pe politicienilor indezirabili. „Nu fac obictul niciunei anchete. Cred ca institutiile juridice sunt abilitate sa se pronunte fata de vinovatia sau nevinovatia unui om, însa dupa ce ai fost murdarit de cineva în public, nu te mai spala niciun sampon”, s-a aparat edilul-sef.

 „Electoratul, din pacate, nu este la curent cu problemele care tin de agenda europeana, probleme care oricum nu sunt pe agenda lor. Ceea ce este mai grav e ca nici politicienii nu sunt la curent cu problemele de interes european”, declara într-un interviu pentru GAZETA, Octavian Haragos, profesor la Facultatea de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii din Oradea.

Daniel Meze

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.