În ediția de săptămâna trecută a Gazeta de Bistrița am arătat cum trei traficanți de persoane, printre care și un bistrițean, au exploatat prin muncă peste 100 de români, în Grecia. Printre cei exploatați s-au numărat mulți conjudețeni de-ai noștri, care și-au lăsat casele și familiile pentru niște câștiguri aparent mai bune decât în țară. Cei trei infractori au primit doar câțiva ani de pușcărie, pedepse mult prea mici în comparație cu suferințele psihice și fizice pe care le-au cauzat celor exploatați.
Cei trei sunt Ion Voicu, originar din județul Vâlcea, Ileana Pop din județul Suceava și Iosif Boca din Bistrița-Năsăud, acuzați de constituire de grup infracțional organizat și trafic de persoane cu zeci de acte materiale.
Dosarul a fost demarat de procurorii DIICOT BN în 2010, iar după 2 ani de anchetă, în noiembrie 2013, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud, unde a stat doi ani pe cameră preliminară, instanța ajungând la concluzia că actul de sesizare a instanței trebuie refăcut, iar urmărirea penală trebuie reluată. Astfel, cauza a fost restituită procurorilor DIICOT, cărora le-a mai luat încă doi ani pentru retrimiterea celor trei inculpați în judecată, în martie 2016.
Ajuns pe rolul instanței, dosarul a stat nu mai puțin de 4 ani, sentința fiind pronunțată în martie acest an, doar pentru acuzația de trafic de persoane.
Magistrații de la Tribunalul Bistrița-Năsăud i-au condamnat pe cei trei astfel: Ion Voicu – 5 ani de închisoare, Ileana Pop și Iosif Boca la câte 4 ani și 6 luni de închisoare. Sentința nu este defintivă și a fost atacată cu apel de către cei trei inculpați, la Curtea de Apel Cluj, unde au avut loc patru termene până acum, iar un al cincilea este fixat la începutul lunii decembrie.
Boca și-a racolat propria familie: tatăl, mama și fratele
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, un prim transport de muncitori în Grecia a avut loc în iunie 2006, grup format din cel puțin opt persoane (atâtea au identificat anchetatorii), printre care s-au aflat chiar tatăl lui Iosif Boca (decedat între timp), fratele său (și el decedat), dar și mama sa vitregă.
Opt oameni într-o cameră insalubră
Grupul viitorilor exploatați au ajuns în Grecia, via Italia, unde au fost preluați de Voicu, care le-a spus din capul locului că îi datorează fiecare câte 500 de euro, prețul transportului. Numai că el avea să câștige mult mai mult, fiecare dintre muncitori fiind plătit pe zi cu câte 50 de euro. Practic în 10 zile și-ar fi plătit datoria. Nu a fost așa, mai ales că oamenii nu primeau nici un ban în mână, sumele ajungând direct din mâna fermierului grec în buzunarele lui Voicu.
“La data de 05.06.2006 persoanele vătămate C.A., C. L., C. V. și membrii familiei inculpatului B. I., respectiv M. A. D., B. S., B. I. (tatăl), B. O., B. A. dar și alte persoane rămase neidentificate până în prezent s-au întâlnit și împreună au plecat din Bistrița către București, locație unde i-a așteptat un autocar cu destinația (…) Italia. (…).
Astfel, la data de 05.06.2006 persoanele vătămate s-au urcat (…) în autocarul (…) și de aici ar fi plecat în aceeași zi către (…) Italia. Odată ajunși în (…) Italia, în zona aeroportului din (…) cele 8 persoane vătămate au fost puse în legătură cu o persoană necunoscută, care le-ar fi cumpărat tuturor bilete de avion pe ruta R___ – A____, Grecia. Itinerariul acestui transport a fost stabilit de către inculpatul Voicu Ion, iar organizarea și costurile întregului transport (autocar și avion au fost suportate tot de către inculpatul Voicu Ion. Persoanele vătămate nu au plătit niciun ban pentru realizarea transportului din Bistrița până în Grecia.
Odată ajunși în Argos – Grecia, grupul din județul Bistrița – Năsăud a fost preluat chiar de inculpatul Voicu Ion care i-a transportat, în mai multe rânduri, pe toți cei 8 membrii ai grupului într-o localitate din Grecia, probabil în orașul Karditsa (la 300 de km de Atena).
În această localitate grupul a fost transportat la o fermă ce aparținea unei persoane de cetățenie greacă, pe nume Kosta. Aici membrii grupului au fost cazați într-o anexă a gospodăriei aparținând persoanei de cetățenie greacă.
Din declarația persoanei vătămate C. V. (…) rezultă că în această anexă a gospodăriei ce aparținea persoanei de cetățenie greacă toate persoanele vătămate mai sus menționate au fost cazate într-o singură cameră, fără a avea apă curentă sau toaletă și nici nu le-a fost asigurată celor 8 persoane vătămate o masă pe zi astfel cum li s-a promis de către inculpații Boca Iosif. și Voicu Ion la momentul recrutării fiecăreia dintre persoanele vătămate.
Odată ajunși la această fermă inculpatul Voicu Ion le-a precizat persoanelor vătămate și membrilor familiei inculpatului Boca Iosif că fiecare dintre aceste persoane îi este datoare inculpatului cu suma de 500 de euro, reprezentând contravaloarea transportului din România în Grecia. Inculpatul Voicu Ion le-a mai precizat că fiecare dintre aceste persoane îi va restitui inculpatului Voicu Ion suma de 500 de euro din câștigul ce urma să fie realizat de către fiecare dintre persoanele vătămate pe parcursul prestării muncii în cadrul fermei la cules de ardei.
La ferma numitului Kosta persoanele vătămate, printre care și membrii familiei inculpatului Boca Iosif, au lucrat aproximativ 3 luni de zile și au prestat activități la cules de ardei în fiecare zi.
Din declarațiile persoanelor audiate rezultă că în toată această perioadă fermierul grec Kosta nu le-a înmânat sume de bani fiecăreia dintre persoanele vătămate ca reprezentând contravaloarea muncii prestate, cu excepția unor sume mici de bani necesare pentru achiziționarea de alimente. Conform înțelegerii anterioare dintre inculpatul Voicu Ion și fermierul grec, acesta din urmă i-a plătit inculpatului Voicu Ion suma de circa 50 de euro/zi pentru fiecare persoană adusă de către inculpat la fermă la data de 05.06.2006. (…)Persoanele vătămate au crezut tot timpul că ele muncesc la strâns de ardei pentru a-și achita datoria de 600 de euro fiecare față de inculpatul Voicu Ion ce reprezenta presupusa contravaloare a transportului fiecărei persoane din România în Grecia”, se arată în motivarea instanței.
Mutați după 3 luni, în Argos! Dormeau câte trei într-un pat
După 3 luni cât au muncit la ferma grecului Kosta, muncitorii au fost duși în altă localitate, în Argos, la un alt fermier, unde povestea s-a repetat.
“Transportul acestor persoane vătămate a fost organizat de către inculpații Voicu Ion și Pop Ileana.
În această locație grupul de persoane mai sus menționat a fost cazat într-o clădire dezafectată unde se mai aflau încă 40 de persoane racolate din toată România de către inculpații Voicu Ion și Boca Iosif. În Argos grupul de persoane vătămate mai sus menționat a făcut cunoștință cu inculpata Pop Ileana (…), care avea rolul de a ține evidența timpului lucrat de fiecare persoană vătămată în parte, a banilor cheltuiți pentru întreținerea fiecărei persoane în parte etc.
Din declarațiile persoanelor vătămate rezultă că la locul de cazare din localitatea Argos condițiile de cazare erau foarte proaste, în sensul că, de exemplu, într-o cameră erau cazate circa 10 persoane, în unele paturi dormind chiar și câte 3 persoane în același pat etc.
În Argos toate persoanele racolate și aduse din România în Grecia de inculpații Voicu Ion și Boca Iosif, inclusiv membrii grupului aduși în Grecia la data de 05.06.2006 lucrau la culesul strugurilor, a portocalelor etc. Aceste persoane lucrau zilnic, circa 8 – 10 ore pe zi, iar beneficiarul grec al serviciilor prestate de români a plătit inculpatului Voicu Ion câte 50 de euro pe ziua de lucru pentru fiecare persoană vătămată exploatată, fără ca persoanele vătămate să cunoască această împrejurare și fără ca acestora să le fie plătite vreo sumă de bani.
Din declarațiile persoanelor vătămate rezultă că nici de această dată cele 8 persoane vătămate nu au fost plătite în mod direct de către beneficiarul grec al muncii prestate de către români întrucât toți banii mai sus menționați trebuiau să fie achitați inculpatului Voicu Ion, tocmai pentru ca acest din urmă inculpat să poată duce la îndeplinire planul exploatării prin muncă a persoanelor vătămate.
De asemenea din actele dosarului rezultă că toate persoanele vătămate, pe perioada exploatării, au trăit cu impresia că ele muncesc în Grecia pentru a-și putea plăti datoriile bănești către inculpatul Voicu Ion, ocazionate de transportul, cazarea și alimentarea celor 8 persoane vătămate.
Din declarațiile persoanelor vătămate audiate în cauză rezultă că membrii grupului compus din persoanele vătămate C. A., C. L., C. V. și membrii familiei inculpatului Boca Iosif (…), respectiv M. A. D., B. I. (tatăl), B. O., B. A., B. S. au refuzat să predea pașapoartele inculpatului Voicu Ion deși acesta le-a solicitat în mod expres încă de la momentul ajungerii acestora în Grecia și într-un final au reușit să se întoarcă în România prin eforturile lor proprii”, se arată în motivare.
Bătaia, una din armele lui Voicu
Așa cum am arătat în primul episod, oamenii au fost supravegheați și terorizați permanent de trioul Voicu – Pop – Boca, în condițiile în care nu cunoșteau limba greacă și, mai ales, nu aveau nici un ban. Unii care au încercat să fugă, au fost bătuți.
“Din aceste împrejurări de fapt dar și din faptul că cele 8 persoane vătămate se aflau pentru prima data într-o țară străină, în care nu cunoșteau limba și nici nu aveau venituri pentru a se putea întreține singure rezultă că prin acțiunile lor concertate inculpații Boca Iosif (pe partea de recrutare, prin inducere în eroare), Voicu Ion (pe partea de organizare a transportului persoanelor vătămate, a condițiilor de cazare și a condițiilor de exploatare a persoanelor vătămate – crearea unei stări de îndatorare continuă pe perioada exploatării etc.), Pop Ileana (pe partea de evidență a muncii prestate de către fiecare persoană vătămată, a sumelor ce li se cuveneau celor 8 persoane vătămate, a sumelor de bani date de inculpatul Vociu Ion pentru alimentarea celor 8 persoane vătămate dar și a restului sumelor de bani etc.) au creat o stare de aservire a celor 8 persoane vătămate, acestea fiind pe perioada exploatării în totală dependență, în special financiară, față de cei 3 inculpați.
Apreciem că această stare de dependență a fost în mod facil accentuată și de lipsa de opoziție a persoanelor vătămate față de persoanele cu aparentă situație financiară ridicată care se aflau deja la locurile de exploatare din Grecia, în speță față de inculpații Voicu Ion, Pop Ileana și Boca Iosif, mai ales în condițiile în care majoritatea persoanelor vătămate se aflau pentru prima data într-o țară străină, în care nu cunoșteau limba și nici nu aveau posibilități de a se descurca pe cont propriu sau pentru a reveni în România prin propriile lor eforturi.
La acceptarea în continuare a prestării muncii forțate de către persoanele vătămate au contribuit și măsurile luate de către inculpatul Voicu Ion pentru ca unele dintre persoanele vătămate să nu fugă de sub autoritatea acestui inculpat fără a-și plăti pretinsele datorii, calculate în exclusivitate tot de către cei 3 inculpați.
Din declarațiile persoanei vătămate C. A. rezultă că inculpatul V. I. a solicitat și obținut de la majoritatea persoanelor vătămate pașapoartele pentru ca acestea să nu fugă de la locul de cazare din Grecia. Tot declarațiile acestei persoane vătămate rezultă că în perioada de exploatare din anul 2006, o parte din persoanele vătămate U. P., U. V. G., S. L. și S. I. au încercat să fugă de sub autoritatea inculpatului Voicu Ion de la locul de cazare din Grecia, dar la scurt timp aceste persoane au fost prinse de către inculpatul Voicu Ion și de către alte persoane din anturajul său infracțional, care acționau la comanda acestuia, au fost aduse din nou la locul de cazare iar cu acea ocazie inculpatul Voicu Ion și persoanele din anturajul său infracțional au aplicat persoanelor mai sus enumerate lovituri cauzatoare de suferințe fizice, ca o pedeapsă pentru faptul că au încercat să fugă fără a-și achita, fiecare, pretinsele datorii bănești. Aceste pedepse corporale au fost aplicate de către inculpatul Voicu Ion și de către membrii echipei sale de supraveghere a persoanelor vătămate de față cu mai multe persoane vătămate tocmai pentru a le da acestora un exemplu cu privire la ce pot păți persoanele vătămate «neascultătoare» care ar putea avea aceeași îndrăzneală ca persoanele vătămate mai sus enumerate”, se arată în documentul instanței.
Coșmarul acestui prim grup a luat sfârșit în noiembrie 2006, când au reușit să plece din Grecia. Cu câteva zile înainte de plecare, oamenii au cunoscut un grec de treabă, la care au muncit cu 60 de euro pe zi, cât să își facă bani de întoarcere acasă, în țară.
Procedeul a fost folosit de Voicu și cu alte grupuri de români care au ajuns să fie exploatați. Unii l-au turnat și la poliție acolo în Grecia, însă Voicu era mână în mână cu oamenii care trebuiau să aplice legea.
Bărbatul a ajuns chiar să fie judecat în Grecia pentru trafic de persoane, însă a scăpat basma curată. Acest episod vi-l vom relata în ediția de săptămâna viitoare.
Citește și: