Trei noi Ilegalitati in cartierul Lomb
Trei noi lucruri suspecte comise de societatea Impact in urma contractului public pentru constructia cartierului Lomb. Una dintre ele este umflarea facturilor catre firma Lomb SA, din care facea parte si Primaria Cluj-Napoca, conform unui consilier local. Celalalt lucru este anuntarea gresita a actionarilor de pe Bursa de Valori Bucuresti in ceea ce priveste un contract pe fonduri europene. Cel de-al treilea lucru suspicios in ceea ce priveste legalitatea este faptul ca un fost client de-al lor, societatea de avocatura Bostina&Asociatii vor reprezenta Primaria Cluj-Napoca intr-un proces cu societate bucuresteana. Acest lucru ar putea un semn de intrebare in ceea ce priveste incompatibilitatea societatii, deoarece acestia i-au reprezentat pe Impact in doua procese.
Blatul cu secretarul de stat
Dan Lazar, actual secretar de stat in cadrul Ministrul Finantelor este primul care a condus societatea LOMB Sa din partea Primariei municipiului Cluj-Napoca. Acesta a fost urmat de Adrian Inceu, care a urmat si un curs la Harvard. Niciunul dintre acestia doi nu au cerut un audit al societatii in decursul celor trei ani de activitate. Gazeta de Cluj va prezenta inca din octombrie 2010 ca Impact nu-si permite sa continue proiectul din cartierul Lomb. Modul de facturare efectuat in SC Lomb este o mana cereasca pentru orice proces de daune. Primaria a facut jocul constient sau inconstient al dezvoltatorilor.
Gazeta de Cluj va prezinta in exclusivitate detaliile despre cum Primaria Cluj-Napoca a fost „tepuita” de catre societatea Impact. Printre costurile „umflate”, dupa cum au fost numite de consilierul local Steluta Cataniciu se numara un studiu de oportunitate de 327.000 lei, un alt studiu de oportunitate de 679.513 lei, un avans pentru un alt studiu de 609.954 lei si un studiu de strategie de dezvoltare de aproape 1 milion de lei. Astfel, in mai putin de sase luni societatea Impact a reusit sa „umple” societatea Lomb, detinuta in cea mai mare parte din fonduri publice cu aproape 4 milioane de lei. Culmea este ca, niciunul din oficialii autoritatilor locale, care pâna la un moment dat detineau controlul in societate nu au cerut un audit asupra acestor facturi. Tardivitatea acestor audituri si-a trecut pâna si ea vremea. Daca societatea ar fi fost controlata de o mâna de fier si nu ar fi fost scapata de sub control, scenariul pe care Gazeta de Cluj vi-l prezinta de trei ani nu s-ar fi intâmplat. Fiecare pas a fost descris pâna acum perfect de catre reporterii nostri, inainte ca lucrurile sa se intâmple fizic. Pasul logic pe care primaria ar trebui sa-l urmeze ar fi sa angajeze o societate de avocati care sa nu-i fi reprezentat pe Impact pentru a nu exista un posibil conflict de interese, mai ales ca societatea Impact i-a avut pe avocati in unul dintre cele mai mari procese pe care le-a avut, cu societatea Romconstruct. Societatea Romconstruct s-a judecat pentru o datorie de 35 de milioane de lei pe care societatea Impact o are de mai multi ani.
La Minister se informeaza, la BVB se dezinformeaza
Firma Millenium Consult Invest 2000 SA face parte din largul grup de firme a carui actionar este societatea Impact. Desi pe site-ul oficial al companiei si in informarile pe care le trimite la Bursa de Valori Bucuresti societatea anunta ca semnarea contractului a unui proiect European finantat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale va avea loc in luna august 2011, acest lucru este complet fals. Mai mult, la sfârsitul anului trecut, respective in luna decembrie a anului 2011 oficialii Millenium Consult au trimis o scrisoare in care se plâng despre lipsa semnarii contractului pe fonduri europene. Acest proiect ar fi urmat sa se realizeze in cartierul Greenfield, care are un drum de acces declarat ilegal chiar de catre un corp de control al Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Precedentul Bostina
Societatea Impact aveau un proces cu Institutul Pasteur in vedere achizitiei unui teren. se pare ca au fost anumite nereguli. Cei de la Impact si-au vândut drepturile litigioase cu 1,5 milioane de euro prin casa de avocatura Bostina si asociatii.
Am schimbat conducerea ISC
Urmare a dezvaluirilor Gazetei de Cluj Inspectoratul de Stat in Constructii s-a comasat din nou, respectiv ISC Bucuresti cu ISC Ilfov si a organizat un nou concurs. Petru Cost a picat concursul ca inspector sef teritorial, iar Paul Racovita este noul inspector sef teritorial pe Bucuresti si Ilfov.
Racoti si Predoiu sunt reprezentantii primariei Bucuresti intr-un alt proces, unde consilierii locali din PDL dicteaza la nivelul Consiliului Local. Fosta casa de avocatura a ministrului Justitiei ii apara pe cei de la Impact.
Curtea de Conturi si Agentia Nationala pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) ar trebui sa monitorizeze derularea contractului cu Impact având in vedere ca societatea Lomb avea capital majoritar privat.
Cheltuielile umflate de Impact in SC Lomb SA
Studiu de oportunitate realizat 327.210 lei
Studiu de piata 64.197 lei
Studiu sectorului medical pentru proiect 23.800 lei
Proiectare descarcarii arheologice 16.000 lei
„Reprezentând servicii de consultanta” 228.000 lei
Consultanta retele utilitati 39.177 lei
Proiect Management conform contract 63.018 lei
Consultarea retele utilitati 24.644 lei
Studiu de oportunitate realizat pentru 679.513 lei
Storno avans pentru studiu de oportunitate 609.954 lei
Reprezentând aparitii media luna ianuarie 51.967 lei
Studiu analiza optiune utilitati si educatie 33.520 lei
Studiu de trafic cartierul dealul Lomb 58.881 lei
Studiu strategia dezvoltare 946.526 lei
Chirie 11.022 lei
Proiect management 79.083 lei
Consultanta retele de utilitati 19.580 lei
Studiu strategia dezvoltare 127.000 lei
Consultanta 259.000 lei
Consultanta cu privire la contabilizare 222.423 lei
Consultanta pentru realizare imagine 232.869 lei
Chirie aprilie 10913 lei
Confectionare conventie intre Impact si SC Lomb 11.693 lei
Studiu Strategia de dezvoltare 526.000 lei
Chirie 5.400 lei
Chirie 2.900 lei
Studiu de prefezabilitate 498.000 lei
Proiect management contract 176.000 lei
Chirie 5.000 lei
Tiberiu Hrihorciuc