Continuăm seria tinerilor traficanți ori consumatori de droguri din Bistrița-Năsăud care au căzut în mâinile procurorilor DIICOT și au fost trimiși în judecată. Așa cum arătam în ediția precedentă, flagelul traficului și consumului de droguri este extrem prezent printre tinerii din Bistrița-Năsăud. Cele mai folosite substanțe interzise sunt, evident, cele mai la îndemână din punct de vedere al prețului: cannabis, ecstasy ori sare de baie.

Unii dintre cei inculpați și trimiși în judecată de DIICOT își recunosc vinovăția și primesc pedepse cu suspendare, alții însă ajung pentru ani buni după gratii.

Au vrut să facă bani de pe urma drogurilor aduse din Spania! Au ajuns după gratii

Doi tineri din Bistrița-Năsăud, unul prin adopție, el fiind originar din județul Sibiu, ulterior mutându-se și locuind aici în județ, au fost condamnați definitiv în ianuarie anul trecut pentru trafic de droguri.

Cei doi, V.I. și S.M.D. (originar din Tiha Bârgăului), s-au cunoscut în 2018 și tot atunci au aflat unul despre celălalt că sunt consumatori de droguri – cannabis și ecstasy, ambele substanțe fiind incluse în categoria drogurilor de risc și de mare risc. La acea vreme V.I. avea 33 de ani, iar S.M.D. – 23 de ani.

Conform procurorilor, V.I. locuia de 16 ani în Spania în localitatea Roquetas del Mars și venea sporadic în România, iar S.M.D. a fost și el plecat în Spania la muncă, dar în ultima perioadă de timp a stat în România plecând doar sporadic în localitatea sus menționată din Spania.

V.I. a venit în România în 2018 de sărbătorile de iarnă, după care s-a reîntors în Spania și a luat hotărârea să mai revină în țară la finalul lunii februarie 2019 și să aducă din Roquetas del Mar diferite cantități de cannabis și pastile ecstasy.

Astfel, a achiziționat de la un cetățean marocan 620 grame cannabis, pentru care a plătit 1.100 de euro și 160 de pastile ecstasy, pentru care a plătit 350 de euro. A ajuns în România, la Cluj, pe 24 februarie 2019, cu avionul, după care l-a contactat pe S.M.D. și l-a anunțat că urmează să sosească printr-un colet cantități mari de cannabis și pastile ecstasy, urmând să-i remită din aceste substanțe interzise și lui , atât pentru consum propriu cât și pentru comercializare.

Cei doi s-au întâlnit după circa o săptămână, când S.M.D. a primit de la V.I. 50 grame de cannabis și 50 de pastile de ecstasy, spunându-i că deține și alte cantități mai mari și rugându-l totodată să-i găsească un client pentru a-și vinde restul drogurilor.

SMD i-a găsit în scurt timp un client, care era dispus să plătească 24 lei pentru un gram de cannabis și 45 lei pentru o pastilă ecstasy.

Dup două zile de la acest moment, VI și SMD s-au întâlnit la Beclean cu clientul doritor de droguri, numai că respectivul nu era un traficant adevărat ci un colaborator al anchetatorilor.

V.I. a fost extrem de precaut, într-o primă fază întâlnindu-se cu clientul care era însoțit de un ofițer sub acoperire, fără a avea drogurile asupra sa. După ce s-a asigurat că totul este în regulă, V.I. s-a dus și a adus 500 grame cannabis și 100 de pastile ecstasy pe care le-a înmânat investigatorului sub acoperire, în momentele următoare intervenind polițiștii, el fiind astfel prins în flagrant.

SMD era și el acolo și avea asupra lui cantități mici de cannabis și ecstasy.

Cei doi și-au recunoscut faptele sperând să scape mai ieftin. Tribunalul Bistrița-Năsăud l-a condamnate pe V.I. la 3 ani de închisoare, iar pe S.M.D. la 2 ani și 6 luni. S-a ajuns în apel, unde lucrurile s-au înrăutățit pentru cei doi, în ianuarie 2020: V.I. a primit 3 ani și 8 luni de închisoare, iar S.M.D. a fost trimis după gratii pentru 3 ani și 6 luni.

Anterior faptelor descrise mai sus, SMD a mai avut de a face cu DIICOT. În luna august 2018, a cumpărat cannabis și mai apoi a mers într-o discotecă din Prundu Bârgăului, unde a și fost depistat de polițiști. SMD se afla sub influența drogurilor, dar avea și asupra lui câteva grame de cannabis. Deși nu era o cauză complexă, procurorii l-au trimis în judecată abia în februarie 2021, la Tribunalul Bistrița-Năsăud, pentru consum ilicit de droguri. Două luni mai târziu, în aprilie a fost pronunțată și sentința, judecătorii condamnându-l pe tânăr la 3 luni de închisoare pentru aceasta faptă, care s-au adăugat la cealaltă pedeapsă astfel că bârgăuanul nostru are de stat (teoretic) 3 ani și 7 luni după gratii.

Cannabis pentru distracție! L-a costat un dosar penal

Un alt tânăr din Năsăud a primit un 2 ani și două luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de droguri și deținere de droguri în vederea consumului propriu, după ce a încheiat un acord de recunoaștere cu procurorii. Culmea, acesta era sub lupa anchetatorilor încă din 2011, când a procurat în 7 rânduri, e drept cantități mici, cannabis pentru consum, însă substanțele interzise au fost oferite și altor persoane. De asemenea, în perioada septembrie 2013-ianuarie 2014, năsăudeanul a cumpărat în 5 rânduri, pentru consum dar și pentru a vinde sau oferire (de cele mai multe ori) către alte persoane, diferite cantități de cannabis și rezină de cannabis. Câțiva ani mai târziu, în august 2017, anchetatorii au aflat că tânărul a participat la un festival în Dej, unde și-a procurat din nou cannabis. Anchetatorii au descins la locuința acestuia din Năsăud abia în martie 2018, când au descoperit cantități infime de cannabis – 0,8 grame cannabis și respectiv 0,7 grame rezină de cannabis și un dispozitiv pentru mărunțit de tip grinder.

A dat droguri minorilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean

Un alt tânăr din Șintereag, acum în vârstă de 22 de ani, a primit 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce a dat unor minori din cadrul Centrului pentru Protecția Copilului Beclean să fumeze țigări cum amestec de tutun și cannabinoizi sintetici.

Polițiștii au fost sesizați de către cei de la Centrul din Beclean în 2016, după ce doi minori, care au fost învoiți în oraș, s-au reîntors la centru în stare avansată de euforie, cu amețeli și un comportament ciudat. Oamenii legii s-au prezentat rapid la camerele băieților, unde au găsit “corpurile delicte” – țigări artizanale cu cannabis. Așa au aflat că unuia dintre minorii din centru i s-a făcut rău după ce a a fumat o astfel de țigară.

Un an mai târziu, alțoi minori de la centrul din Beclean au fost depistați că își procurau țigări cu cannabis în timpul învoirilor, ajungând “acasă” extrem de happy.

În 2018, “gluma” s-a îngroșat, fiindcă alți doi minor din același centru din Beclean au început să procure țigări ce conțineau cannabinoizi și să le împartă celorlalți minori. Unul din cei doi a fost coleg de clasă cu tânărul din Șintereag și astfel anchetatorii au ajuns la acesta, aflând că el era cel care procura și oferea, în mod special, celor din centru țigările cu substanțele interzise, el însuși fiind consumator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here