În octombrie anul trecut, doi bistrițeni, dintre care unul minor, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Bistrița-Năsăud, pentru trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea fără drept a oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive. Minorul, care se află în arest la domiciliu, mai are o acuzație în plus, aceea de deținere de droguri de risc și de mare risc, pentru consum propriu.

Banuelos Lăcătuș Ricardo și Hosu Robert au căzut în plasa procurorilor DIICOT în iulie anul trecut, după ce aproximativ cinci luni au fost sub lupă.

“La data de 11.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud  au dispus reținerea a doi inculpați, unul minor, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

În cauză s-a reținut că în perioada decembrie 2022 – iulie 2023, inculpații au comercializat sau au oferit  gratuit în mod repetat, peste 140 de acte materiale, droguri de  risc și mare risc și substanțe cu efect psihoactiv  (3-CMC și canabis), unor consumatori, preponderent minori, de pe raza municipiului Bistrița.

În urma celor trei percheziții domiciliare efectuate, au fost identificate și ridicate, 3 grindere cu urme de substanță vegetală, 3 telefoane mobile, 2 cântare de mare precizie, precum și alte mijloace de probă.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud, cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului minor, pentru o perioadă de 30 de zile. Față de cel de al doilea inculpat,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile. 

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Bistrița-Năsăud”, se arăta într-un comunicat dat publicității anul trecut de DIICOT.

Procurorii l-au vrut trimis după gratii pe minor, însă judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au decis că este suficientă măsura arestului la domiciliu, valabilă și în prezent.

În luna octombrie anul trecut cei doi inculpați au fost trimiși în judecată, iar la începutul acestei luni, dosarul a ieșit din cameră preliminară.

Tatăl unei adolescente i-a dat pe mâna anchetatorilor

Din rechizitoriu reiese faptul că, cei doi au intrat în atenția DIICOT, în februarie anul trecut, după ce tată unei minore de 14 ani, consumatoare înrăită de droguri, s-a dus ață la polițiștii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) cărora le-a predat două pliculețe cu Cristal (3-CMC), cumpărate de fiica sa de la Hosu. Ulterior, și alte persoane din familia minorei s-au dus la polițiștii de la Crimă Organizată și le-au predat pliculețe cu droguri.

Chemată la declarații, fata a dezvăluit că și-a achiziționat substanțele interzise atât de la Hosu, cât și de la Banuelos.

“(…) începând din luna ianuarie 2023, martora minoră XX (…) a început să consume cantități de droguri și substanțe psihoactive cu o frecvență ridicată, procurând asemenea substanțe de la mai multe persoane între care și de la inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo.

Astfel, după ce îl contacta prin aplicația Snapchat, martora XX se întâlnea cu inculpatul (…), unde îi vindea sau îi dădea cu titlu gratuit substanțe denumite sare de baie cristal care conțin 3-Chloromethcathinone(3-CMC).

În perioada ianuarie – 4.04.2023 (dată la care substanțele care conțin 3-Chloromethcathinone (3-CMC) au fost incluse pe tabelul anexă I la Legea 143/2000), inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo i-a vândut cel puțin de 2 ori pe săptămână, deci în 22 de rânduri, sare de baie de tip cristal, cantități de minim un gram, iar uneori câte 2-3 grame în perioada ianuarie – iulie 2023 cantități de minim un gram de sare de baie – cristal, uneori câte 2-3 grame, chiar până la 5 grame, cu prețul de 100 lei/gram, obținând astfel din vânzarea substanțelor cel puțin suma de 2.500 lei.

În aceeași perioadă, inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo i-a dat cu titlu gratuit pentru consum sare de baie cristal, cu o frecvență de 2-3 ori pe săptămână, câte un gram de substanță, deci în 33 de rânduri.

În perioada 15-30 iunie 2023, inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo i-a dat cu titlu gratuit pentru consum în 3 rânduri chil, substanțe psihoactive. (….)

… minora XX (…), devenită consumatoare înrăită de droguri și substanțe psihoactive, la data de 17.02.2023 l-a contactat pe inculpatul Hosu Robert prin aplicația snapchat și a cumpărat de la inculpat două pliculețe de sare de baie cristal cu suma de 200 lei.

Pliculețele au fost găsite de tatăl minorei XX care la data de 23.02.2023, s-a prezentat la sediul SCCO Bistrița – Năsăud, unde a predat două pliculeţe din material plastic cu închidere ziplock, în fiecare pliculeţ se afla o substanţă cristalină de culoare alba. Prin Raportul de constatare tehnico-științifică nr.(…)/.04.2023 al Laboratorului de Analiză şi Profil al Drogurilor Cluj-Napoca s-a concluzionat că proba înaintată ridicată este constituită din 1,91 grame de substanță care conține 3-Chlorometcathinone (3-CMC)”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Trafica și cannabis

Banuelos a făcut trafic și cu cannabis, el însuși fiind consumator al acestui drog.

“În perioada iunie – iulie 2023, inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo în timp ce consuma cannabis, prin fumare i-a dat minorei AA pentru consum câte o țigaretă sau să consume din propria sa țigaretă, în 7 rânduri.

În cursul lunii iunie 2023, inculpatul i-a vândut martorei minore XX un gram de cannabis cu suma de 50 de lei. Din vânzările de droguri, martorei XX, inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo a obținut cel puțin suma de 2.850 lei.

Cu privire la martorul BB, s-a arătat că l-a cunoscut pe inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo prin intermediul unei cunoștințe și fiind consumator de cannabis, în perioada februarie – iunie 2023, martorul a cumpărat de la inculpat în 15 rânduri câte un gram de cannabis, cu suma de 40-50 lei/gram, din care în 3 rânduri în cursul lunii iunie 2023.

Din vânzările de cannabis martorului BB, inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo a obținut 600 lei. (…)

Mai mult, în perioada martie – sfârșitul lunii iunie 2023, într-un număr de 8 împrejurări (de două ori într-o lună), inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo i-a vândut numitului CC, (…), care se afla împreună cu martorul DD (…) cantități de câte un gram de cannabis, cu suma de 50 lei/gram, din care în 5 rânduri sumele de bani proveneau de la martorul DD. Din vânzările de cannabis, inculpatul minor Banuelos Lăcătuș Ricardo a obținut suma totală de 400 lei”, arată procurorii în rechizitoriu.

Cei doi nu au vândut doar acestei copile droguri, ci și altor persoane, unii elevi la Infoel, obținând, evident bani de pe urma acestor tranzacții.

De două ori i-au găsit polițiștii droguri asupra lui

Într-o noapte de la finele lunii mai a anului trecut, Banuelos a fost oprit pe o stradă din Bistrița, iar în urma percheziției corporale, au fost găsite asupra tânărului peste jumătate de gram de Cristal, aproape un gram de cannabis și un grinder, pe care, în urma analizei de laborator, s-a pus în evidenţă tetrahidrocannabinol (THC).

Deși ar fi trebuit să își dea seama că este în vizorul anchetatorilor, Banuelos a continuat să ofere altor persoane substanțe interzise.

“S-a mai reţinut că la începutul lunii iulie 2023, aflându-se în parcul din zona localului (…), inculpatul Banuelos Lăcătuș Ricardo, avea asupra sa o țigaretă cu cannabis și i-a oferit pentru consum din țigareta sa martorului minor NN (…), însă minorul a refuzat. (…)

S-a reţinut că la data de 9.07.2023, inculpatul minor Banuelos Lăcătuș Ricard, aflându-se la localul (…) din Bistrița, s-a întâlnit cu martorul minor VV (…), căruia i-a pentru consum o liniuță de sare de baie cristal după care ambii minori au fost depistați de organele de poliție sub influența drogurilor și legitimați”, mai arată procurorii în rechizitoriu.

Hosu Robert și-a recunoscut faptele comise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.