Încă un  traficant de droguri din Bistrița-Năsăud a fost trimis în judecată în luna august acest an, dosarul primind undă verde în camera preliminară, luna trecută, astfel că judecata pe fond va începe curând. Este vorba de un tânăr din Lechința, Cristian Astaluș, cel care a fost agresat de alți “colegi de breaslă”, în urmă cu doi ani, pentru a plăti o taxă de protecție, așa cum am arătat într-un articol publicat săptămâna trecută de Gazeta de Bistrița. Deși se știa că este și consumator și vânzător de droguri, Astaluș a căzut în plasa procurorilor DIICOT abia în octombrie anul trecut, în urma unor percheziții efectuate de oamenii legii la domiciliul său.

Cristian Astaluș s-a dat de gol singur, după ce, în iulie 2021, a fost bătut de Marcel Borzoș, Răducu Vișan și Cosmin Bereschi pentru că nu și-a plătit taxa de protecție pentru a putea vinde droguri pe “teritoriul” lor. Așa și s-a întărit anchetatorilor convingerea că Astaluș vindea cannabis și sare de baie, acesta fiind deja suspectat că are preocupări neortodoxe, în dosarul în care erau anchetați Vișan, Borzoș și Bereschi și alți încă cinci traficanți.

“S-a mai arătat că în dosarul nr. 116 D/P/2022, în care cercetările se efectuau față de inculpații Vișan Răducu și Borzoș Marcel, existând suspiciunea rezonabilă că inculpatul Astaluș Cristian se ocupa cu traficul de droguri și de substanțe psihoactive, la data de 20.10.2022, s-a organizat o percheziție domiciliară la locuința sa, confirmându-se suspiciunea privind preocupările inculpatului. La data de 12.01.2023, organele de poliție judiciară din cadrul SCCO Bistrița – Năsăud s-au sesizat din oficiu de faptul că Astaluș Cristian (…) are ca principal mijloc de existenţă comercializarea canabisului către diferite persoane din zona Lechința, cu suma de 40-60 lei per gram. Acesta îşi procura cantităţi modice (aproximativ 20 gr) de la o persoană necunoscută care locuieşte într-un (…) din Bistrița şi apoi le revinde în localitățile limitrofe comunei Lechința, sesizarea fiind înregistrată cu numărul de mai sus”, se arată în rechizitoriu.

A vândut sare de baie și cannabis

Astfel, potrivit anchetatorilor, unei tinere din Lechința, Astaluș i-a vândut de câteva ori sare de baie, dar și cannabis porționat la 0,5 gr contra sumei de 25 de lei.

Un alt consumator, care știa despre Astaluș că face parte din anturajul lui Vișan, cumpăra de la acesta sare de baie.

“În cursul anului 2022, în împrejurări în care inculpatul Astaluș Cristian nu avea sare de baie, martorul XX a cumpărat într-o împrejurare de la inculpat un gram de cannabis cu 40 lei, iar în altă împrejurare a primit un gram de cannabis cu titlu gratuit”, au arătat procurorii.

Un alt martor din dosar, și el consumator de droguri, a aflat în cursul lunii octombrie 2021, că Astaluș vinde droguri. Drept urmare, l-a contactat prin aplicația snapchat, iar mai apoi a cumpărat în câteva rânduri substanțe interzise de la Astaluș.

Și nu a fost singurul client.

“Martorul AA este din localitatea (…) și îl cunoaște pe inculpatul Astaluș Cristian de mai mulți ani. În luna septembrie 2021, aflându-se la un bar din localitatea (…) și cunoscând faptul că inculpatul vinde cannabis, martorul AA l-a întrebat pe inculpat dacă nu poate să-i vândă asemenea substanță. În aceeași împrejurare, inculpatul i-a vândut martorului o țigaretă cu cannabis pentru suma de 30 de lei.

În perioada septembrie 2021 – mai 2022, inculpatul Astaluș Cristian i-a vândut martorului AA o dată sau de două ori pe lună câte un plic cu cannabis cu prețul de 50 lei/gram, rezultând că în minim 10 rânduri inculpatul i-a vândut cannabis martorului. Din vânzările de cannabis, martorului AA, inculpatul Astaluș Cristian a obținut suma de 530 lei. (…)

Martorul BB a fost coleg de clasă în școala generală cu inculpatul Astaluș Cristian și îl cunoaște încă din copilărie. Cunoscând faptul că inculpatul Astaluș Cristian se ocupa cu vânzarea de cannabis în cursul anului 2019, timp de 2 luni, martorul BB a cumpărat de 3 ori pe săptămână câte un gram de cannabis cu prețul de 50 lei/gram, realizând deci cel puțin 24 de cumpărări în intervalul de 2 luni. Prin vânzările de cannabis, martorului BB, inculpatul Astaluș Cristian a obținut suma totală de 1200 lei. (…)

În vara anului 2021, în timp ce se afla la pădure împreună cu martorul CC, inculpatul Astaluș Cristian având asupra sa o țigaretă de cannabis, i-a dat pentru consum și martorului câteva fumuri. În vara anului 2022, inculpatul Astaluș Cristian i-a vândut martorului CC într-o împrejurare un gram de cannabis la prețul de 50 lei/gram. (…)

În vara anului 2021, după ce inculpatul Astaluș Cristian s-a întors din străinătate, martorul DD efectua lucrări de întreținere la locuința inculpatului. Acesta avea pe o măsuță cannabis pe care l-a mărunțit cu un grinder, l-a amestecat cu tutun și a preparat o țigaretă. La insistențele inculpatului, martorul DD a tras două fumuri din țigaretă”, au arătat procurorii.

A vândut și minorilor

Astaluș nu s-a sfiit să vândă substanțe interzise minorilor. Unul dintre aceștia este chiar consătean cu el, care se “aproviziona” de obicei de la Borzoș, și el din Lechința.

“Minorul obișnuia să cumpere sare de baie de la Borzoș Marcel până în toamna anului 2021, când acesta a bătut-o pe mama martorului. Din vara anului 2022, martorul EE a început să cumpere sare de baie și cannabis de la inculpatul Astaluș Cristian. Astfel din vara anului 2022 și până la data de 20.10.2022, la diferite intervale de timp, martorul EE a cumpărat de la inculpatul Astaluș Cristian cantități de 0,3-0,4 grame de cannabis din care își confecționa câte un joint și pentru care plătea de fiecare dată câte 25 de lei, inculpatul obținând în acest mod suma totală de 250 lei”, au precizat procurorii.

Per total, procurorii au probat că în perioada octombrie 2021 – octombrie 2022, Astaluș a vândut substanțe interzise în valoare de peste 43.000 lei.

Pe lângă faptul că a comercializat droguri, procurorii spun că Astaluș a atras în activitatea infracțională și persoane minore, una fiind chiar concubina sa, inculpată alături de el în dosar. Aceasta, atunci când Astaluș nu era acasă, vindea substanțele interzise în locul lui.

După înăsprirea legislației, riscă ani buni după gratii

În aprilie anul acesta, Astaluș a fost arestat preventiv, el fiind și acum după gratii, ultima dată măsura fiind prelungită la finele lunii octombrie pentru încă 30 de zile.

“În baza art. 330 C.pr.pen. procurorul a propus menținerea măsurii arestului preventiv față de inculpatul Astaluș Cristian, întrucât motivele avute în vedere la luarea măsurii subzistă, iar măsura este proporțională acuzațiilor ce i se aduc și necesară pentru buna desfășurare a procesului penal.

S-a arătat că periculozitatea inculpatului Astaluș Cristian, rezultă din următoarele împrejurări: inculpatul Astaluș Cristian este el însăși consumator de substanțe psihoactive și de cannabis și a atras la consumul de asemenea substanțe tineri, o parte dintre aceștia minori (…); după ce la data de 20.10.2022, i s-a efectuat percheziție domiciliară și s-au găsit la domiciliul său cantități importante se cannabis și substanțe psihoactive, iar alte persoane, inclusiv din Lechința au fost arestate în aceleași împrejurări, dovedind perseverență infracțională, inculpatul Astaluș Cristian și-a continuat activitatea; este de remarcat că tot în acest interval din data de 20.10.2022, prin Legea 45/2023, publicată în M.Of. 178/2.03.2023, pedepsele pentru infracțiunile de trafic de droguri și efectuarea oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive au fost majorate, iar substanțele pe care le valorifica inculpatul conținând 3-Chloromethcathinone, au fost incluse în tabelul anexă I, la Legea 143/2000, urmare a publicării Legii 77/2023, în Monitorul Oficial nr. 281/4.04.2023, modificări pe care inculpatul le putea cunoaște având în vedere că reglementau regimul substanțelor pe care inculpatul le valorifica, iar modificarea tabelului anexă la Legea 143/2000, era vizată, pentru transpunerea în legislația noastră prin Directiva UE 2022/1.3226 a Comisiei din 18.03.2022, de modificare a anexei la Decizia cadru 2004/757/ JAI a Consiliului, în ceea ce privește includerea unor substanțe psihoactive în definiția termenului drog, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 200 din 29.07.2022; inculpatul Astaluș Cristian a avut o activitate intensă de comercializare de droguri și substanțe psihoactive în parte și tinerilor, unii minori iar alții elevi de liceu, angrenând-o în activitatea de comercializare a substanțelor psihoactive și pe concubina sa (…), minoră, față de care urmărirea penală se efectuează pentru comiterea infracțiunii de efectuarea oricăror operațiuni cu substanțe psihoactive, prev. de art. 16 alin.1 din Legea 194/2011, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen.(18 acte materiale), art. 5 C.pen. și art. 113 și urm. din C.pen., care vindea asemenea substanțe în lipsa inculpatului de la domiciliu; este de reținut că inculpatul nu are loc de muncă stabil, a obținut venituri reduse din activități agricole ocazionale și s-a întreținut în principal din comercializarea de droguri.

Prin valorificarea unor droguri și substanțe susceptibile a produce efecte psihoactive unor consumatori, inculpatul Astaluș Cristian a obținut suma totală de 43515 lei, care urmează a fi confiscată în baza art. 112, alin.1, lit. e C.pen”, se arată în încheierea penală a Tribunalului Bistrița-Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.