E cunoscută polemica lansată la mijlocul anului trecut de către deputatul independent de Cluj, Mircea Giurgiu, în privinţa alimentelor nesănătoase din centrele de desfacere „fast-food”. Statisticile Ministerului Sănătăţii recunoşteau încă de la acea dată că 35 % din copiii români sub 16 ani, sunt obezi.
Inexistenţa unei culturi a alimentaţiei echilibrate
Cu adulţii cum rămâne? Într-o Românie intrată nu demult în Uniunea Europeană , cultura alimentaţiei echilibrate este inexistentă.
Masă de prânz sau ţigări
Aşa se face că majoritatea persoanelor care lucrează în oraşe mici şi mijlocii, având în vedere inexistenţa serviciilor de catering şi lipsa de diversitate a centrelor de desfacere alimentară, continuă să se hrănească foarte prost în pauza de masă.
Cum majoritatea acestor adulţi este fumătoare, creşterea preţului pe pachetul de ţigări i-a determinat pe mulţi să dea şi mai puţini bani pe masa de prânz.
Piramida alimentară
În Occident există un principiu foarte bun, numit piramida alimentară, şi el este baza de la care pornesc toate măsurile guvernamentale privind catering-ul din cantinele liceelor, universităţilor şi întreprinderilor. Tot de ea se folosesc educatorii, profesorii şi asistenţii sociali pentru a da copiilor şi tinerilor un model alimentar de urmat pentru toată viaţa.
Conform normelor europene de nutriţie, mesele echilibrate trebuie să respecte trei parametrii: echilibrul între grupurile alimentare consumate, variaţia de la o zi la alta şi de la o săptămână la alta, moderaţia în consum.
Grăsimi animale sau vegetale
Conform aceluiaşi principiu, orezul fiert sau cartofii fierţi, trebuie combinaţi zilnic cu cărnuri nu foarte grase şi nefripte (sau fripte, de preferinţă, in ulei vegetal si nu in grăsimi animale).
Bunul simţ în alimentaţie
A devenit imposibil să respecţi aceste reguli de bun simţ în România. Obişnuinţa de a consuma chipsuri, sandvişuri şi plăcinte în pauza de masă precum şi scumpirea tutunului au, în aceste zile, o incidenţă mare asupra comportamentelor legate de alimentaţie, în principal la oraş. Ne îndreptăm către un dezastru sanitar care se va manifesta prin lipsa acută din alimentaţia de zi cu zi a elementelor precum fierul (lipsă care duce în mod direct la boli de piele şi la atrofierea ţesuturilor musculare) sau a glucidelor complexe (legate în mod direct de buna funcţionare a sistemului nervos), asta fără a mai vorbi de inconfortul fizic produs de obezitate.
Soluţii de scăpare
La o privire mai atentă însă, soluţiile de ieşire din acest infern al sănătăţii publice par foarte simple.
Meniurile de post ca salvare
Şirul soluţiilor nu se opreşte aici: ţinând cont de faptul că o bună parte din populaţie respectă perioadele tradiţionale de post din calendarele bisericeşti, meniurile de post conţinând mai multe fructe şi legume, ar putea să se înmulţească în centrele de desfacere, în beneficiul atât al consumatorilor, cât şi al comercianţilor.
În perioada de post care a trecut poate fiecare dintre noi a căutat să cureţe şi “vasul cel dinlăuntru”, să se elibereze, măcar cu gândul, o clipă din chinga celor materiale care, poate pe mulţi i-a mânat pe meleaguri străine.
Laurenţiu Nechita