Primii trei mari datornici la bugetul de stat ai municipiului Bistrita, conform datelor emise de Ministerul Finantelor Publice la sfârsitul lunii martie 2008, sunt Leoni Wiring Systems, Comelf si RAAL SA. Cele trei companii însumeaza datorii de peste zece milioane de lei la bugetul de stat, însa la aceste datorii se mai adauga si obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat, asigurarilor pentru somaj si cel al asigurarilor de sanatate.

Aproape 90 de companii mici si mijlocii din municipiul nostru au înregistrat de asemenea datorii de peste 1,3 milioane de lei la bugetul de stat.

Leoni primul în top

Producatorul de cablaje si sisteme de cabluri SC Leoni Wiring Systems RO SRL ocupa primul loc în topul datornicilor din municipiul Bistrita. Furnizorul de cablaje a unor marci recunoscute ca Audi, BMW, Bosch, Mercedes-Benz, Ericsson, General Motors, Land Rover, Miele, Philips, Porsche, Siemens, VW  înregistra la sfârsitul lunii martie o datorie de 7.471.271 de lei la bugetul de stat. Totusi nu aceasta este cea mai mare datorie a companiei. Obligatiile restante la bugetul asigurarilor sociale de stat depasesc suma de 15 milioane de lei. Producatorul de cablaje mai înregistreaza datorii atât la bugetul asigurarilor pentru somaj, cât si la cel al asigurarilor de sanatate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei. Astfel, conform Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) SC Leoni Wiring Systems RO SRL are datorii totale de 30.656.209 de lei.

Locul II: Comelf

Al doilea mare datornic la bugetul de stat este Comelf SA. Societate are ca obiect de activitate fabricarea de masini si utilaje pentru lucrari terasiere, pentru centrale energetice, protectia mediului, echipamente pentru ridicat si transportat, subansamble ale acestora si piese de schimb. La sfârsitul lunii martie, aceasta avea o datorie la bugetul de stat în valoare de peste doua milioane de lei. De asemenea, Comelf a omis sa-si plateasca darile si catre celelalte bugete. Astfel, societatea înregistreaza obligatii restante la bugetul asigurarilor de sanatate în valoare de 7.846.362 de lei si la cel pentru somaj de 1.015.582 de lei. Aceeasi societate a lasat si o mare gaura în bugetul asigurarilor de sanatate, datoria depasind suma de 3,5 milioane de lei.

Datornicul RAAL

Problemele de la RAAL par a nu mai conteni. Probabil înversunati de problemele de mediu, cât si de lipsa unui certificat de urbanism pentru noua fabrica de la Prundu Bârgaului, cei de la RAAL au omis sa-si plateasca darile. Societatea ocupa al treilea loc în topul datornicilor din municipiu, cu datorii la bugetul de stat de 422.392 de lei. La fel ca si societatile amintite mai sus, nici aceasta firma nu este la zi cu obligatiile la cele trei bugete. RAAL-ul înregistreaza datorii de 2,2 milioane de lei la bugetul asigurarilor sociale de stat si 184.720 de lei la bugetul asigurarilor pentru somaj. Societatea nu si-a platit nici darile pentru asigurarile de sanatate, având obligatii restante de 977.422 de lei. Conform ANAF, cele trei societati aflate în topul datornicilor la nivelul municipiului Bistrita au obligatii restante în valoare totala de aproape 50 de milioane de lei.

Alti restantieri

89 dintre societatile mici si mijlocii din municipiul Bistrita sunt, de asemenea, în evidenta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala cu datorii la bugetul de stat. Cele aproape nouazeci de firme totalizeaza restante în valoare totala de 1.310.760 de lei. Cea mai mare parte a acestei sume, circa 600 de mii de lei, o datoreaza cinci firme din municipiu.
Pe locurile fruntase se situeaza SCM “Chimica Bistrita” cu suma de 201.812 si “Atcom” cu o datorie de 121.356 de lei. În ciuda faptului ca Societatea Cooperativa Mestesugareasca “Chimica Bistrita” a ocupat primul loc în Top Profit România, în anul 2007, si ambele cooperative au o cifra de afacere în continua crestere, nu se vad binevoitoare sa-si plateasca darile. Locul patru în topul datornicilor este ocupat de Radio Bistrita, cu suma de 98.068 de lei. Cantina ACI se situeaza si ea în topul datornicilor la bugetul de stat cu o obligatie restanta în valoare de 68.547 de lei. Dari neplatite are si Cibela Bistrita SA. Societatea care se ocupa cu închirierea spatiilor comerciale este restanta cu suma de 65.987 de lei.

Datornicii României

Compania Nationala a Huilei (CNH), Termoelectrica SA, EON Gaz Distributie SA, Electrica SA si Electroputere Craiova sunt principalele cinci mari companii cu datorii la bugetul de stat, conform datelor emise de Ministerul Finantelor Publice la sfârsitul lunii martie. Restantele cumulate ale celor cinci societati depasesc 2,4 miliarde de lei. Compania Nationala a Huilei continua sa fie cel mai mare datornic la bugetul statului si în acest an, cu obligatii restante care depaseau, la finele lunii martie 2008, 1,5 miliarde de lei. Pentru CNH a fost demarata procedura de executare silita, dupa ce, la finele lui 2006, statul a sters datoriile istorice ale companiei, operatiune de care au beneficiat si alte 33 companii de stat. Termoelectrica este a doua pe lista marilor contribuabili cu datorii, cu restante în valoare de 440.853.188 milioane lei la bugetul de stat. A treia pe lista este EON Gaz care înregistreaza, la finele lunii martie, datorii la bugetul de stat de circa 175 milioane lei. Electrica si Electroputere Craiova cumuleaza deasemenea datorii de aproape 300 de milioane de lei.

Bancile salveaza bugetul
Din ce în ce mai multe banci ofera credite pentru achitarea datoriilor la bugetul de stat. Creditele sunt nenominalizate, fapt ce confera o maxima lejeritate în utilizarea lor, nefiind nevoie de prezentarea documentelor justificative la efectuarea platii. Firmele pot solicita aceste credite în lei sau în euro pe o perioada maxima de zece ani, însa sunt nevoite sa depuna unele garantii. Consultanta si asistenta de specialitate este gratuita pe toata durata de obtinere a creditului, bancile întocmind chiar si motivatia economica care a condus la acumularea datoriilor la bugetul de stat. Putine sunt însa firmele care apeleaza la creditele bancare pentru a plati aceste datorii. Oferta bancilor este destul de avantajoasa, dobânda la banca fiind mai mica decât suma perceputa ca penalizare pentru întârzierea platilor datoriilor fiscale.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.