Terenul de sport al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa riscă să fie desfiinţat odată cu modernizarea campusului şcolar.
Ecologiştii bistriţeni şi-au propus să iniţieze un proiect de hotărâre de Consiliu Local, prin care să salveze acest spaţiu verde. Pentru asta, ei au nevoie de circa 4.000 de semnături.

Proiectul de realizare a Campusului Şcolar din cadrul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa a ajuns în faza de începere a lucrărilor de execuţie.
Prin acest proiect se urmăreşte reabilitarea liceului, a cantinei, înălţarea căminului, modernizarea sălii de sport, dar şi construire unui nou corp de clădire pe terenurile de beton, de handbal şi de baschet din cadrul Colegiului. Terenul de fotbal cu gazon natural ar urma să fie şi el înlocuit pe viitor cu un covor sintetic, lucru contestat de membrii Partidului Ecologist Român Filiala Bistriţa –Năsăud (PER BN), încă din campania electorală din 2008. La ora actuală ecologiştii bistriţeni nu au nici un reprezentat în Consiliul Local, fapt pentru care au decis să demareze o acţiune de strângere de semnături care să le permită introducerea unui proiect de hotărâre în Consiliul local, prin care să se garanteze păstrarea gazonului verde al terenului de sport de la „Liviu Rebreanu”, dar şi intrarea liberă a celor care doresc să facă mişcare aici. Acţiunea de strângere de semnături va începe la finele acestei săptămâni, fiind necesare aproximativ 4.000 de semnături de la cetăţenii cu drept de vot din Bistriţa. În paralel se va derula şi o acţiune de adunare de semnături de la tineri, în special de la elevii Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, dar şi de la alte unităţi de învăţământ din oraş.
Directorul Colegiului, Constantin Rus susţine că în prima etapă, spaţiul verde al terenului de sport nu va fi afectat, însă pe viitor nu exclude această variantă.

Toniuc: „Nu ne-am opus niciodată reabilitării Colegiului Liviu Rebreanu!”

Preşedintele PER Bistriţa – Năsăud, Alexandru Toniuc, spune că ecologiştii nu se opun reabilitării şi modernizării Colegiului „Liviu Rebreanu”, ci doresc doar păstrarea părţii verzi care există în incinta complexului. „Nu ne-am opus niciodată ideii de reabilitare şi modernizare a complexului. Dar aceste lucrări nu trebuie să ducă la pierderea unor lucruri pe care le avem în momentul de faţă. Noi (n. r – reprezentanţii PER) suntem împotriva desfiinţării terenurilor de sport, din principiu, şi a celui din complexul Colegiului „Liviu Rebreanu”, cu precădere, pentru că sunt printre puţinele spaţii în care, la ora actuală, este posibil accesul liber al tinerilor pentru desfăşurarea de activităţi sportive. Suntem împotriva ideii de a desfiinţa un teren de fotbal, de iarbă, un teren cu gazon, pentru ca să îl înlocuim cu un teren asfaltat şi pe care eventual se va pune un covor artificial care să imită iarba”, se arată convins Alexandru Toniuc. Totodată, preşedintele PER BN susţine că pe terenul de la Liviu Rebreanu vin, în fiecare seară, sute de oameni care fac mişcare. „Aproape în fiecare seară sunt circa 200 de oameni, care vin şi aleargă, pleacă, şi vin alţii. Chiar eu i-am numărat”, a spus Toniuc.  

Strângerea de semnături, soluţia de avarie a ecologiştilor

Filiala Bistriţa – Năsăud a Partidului Ecologist Român nu are în prezent nici un membru în Consiliul Local, obţinând la ultimele alegeri abia 1.000 de voturi. Legaţi la mâini în această situaţie, ecologiştii au venit cu singura soluţie găsită, strângerea de semnături de la cetăţeni, prin care ar putea determina ca terenul de sport de la „Liviu Rebreanu” să rămână pe viitor în stadiul în care este acum. În total, PER are nevoie de 3.800 de semnături de la cetăţenii cu drept de vot din municipiu, adică 5% din electoratul bistriţean. În paralel, şi tinerii vor fi invitaţi să semneze pentru gazonul verde de la „Liviu Rebreanu”. „Singurul lucru pe care îl putem face acum, din postura în care ne aflăm, de simpli cetăţeni, este încercarea de a iniţia un proiect de hotărâre de Consiliu Local. Legea administraţiei publice locale, actualizată în 2004, spune că trebuie să strângem aproximativ 3.800 de semnături, reprezentând 5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot din municipiu, lucru care nu va fi deloc uşor. În paralel, vom iniţia şi un tabel de semnături pentru persoanele care nu au drept de vot. Cred că trebuie să se ţină cont şi de părerea tinerilor, a elevilor, care studiază în cadrul Colegiului „Liviu Rebreanu”, dar şi în alte unităţi de învăţământ din oraş”, s-a arătat convins Alexandru Toniuc.
Pe de altă parte, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus, consideră că ecologiştii vin cu pretenţii, întrucât spaţiul de la Liviu Rebreanu este unul privat. „Eu habar nu am ce semnături vor să adune ei! Acum, terenul acesta e în curtea liceului… Terenurile de sport nu se strică, nu ştiu… Din câte am auzit, domnul Toniuc are nişte pretenţii ca să intre în curtea şcolii, dar acolo este spaţiu privat şi nu se poate intra când vrea, cine vrea şi cum vrea. Elevii noştri au dreptul să intre iar oamenii merg acolo să alerge că îi lăsăm noi”, susţine Rus.  

Prima etapă a lucrărilor nu va afecta terenul de sport

Directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, de asemenea, consilier local (PSD), Constantin Rus, spune că deocamdată, spaţiul verde de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” nu va fi afectat de lucrările de modernizare şi construcţie. „Acest campus urmează a fi reabilitat, astfel încât, etapa în care noi lucrăm acuma, începând din această săptămână, nu afectează cu nimic terenul de iarbă, ci terenurile de bitum către strada Zimbrului. Acolo se construieşte o clădire pentru ciclul primar, cu 20 de săli de clasă şi spaţiile aferente. Ca urmare, absolut nimic nu se deteriorează din zona verde, în ceea ce priveşte parcul dendrologic, respectiv terenul de iarbă de pe stadionul din incintă. (…) Pe viitor este de discutat… Sigur, pe terenul mare vor fi patru terenuri de sport, inclusiv de handbal, şi pistă de tartan care va fi în jurul acestuia. Dar asta nu ştiu când va fi, peste cinci, şase ani, când o să existe bani să se continue lucrările”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, Constantin Rus.

Complex sportiv de interes municipal

La o primă schiţare a proiectului de hotărâre dorit şi iniţiat de ecologişti se specifică faptul ca baza sportivă a Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” să fie declarată drept Complex Sportiv de interes municipal, iar accesul cetăţenilor să fie asigurat în mod gratuit, în limitele unui program stabilit de comun acord între Primăria Bistriţa şi conducerea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, şi în urma consultării publicului. De asemenea, proiectul ar mai impune ca suprafaţa terenului de sport din cadrul complexului sportiv să nu fie afectată de construcţii având alte destinaţii, orice intervenţie în cadrul complexului să aibă în vedere conservarea, modernizarea, întreţinerea şi dezvoltarea bazei sportive, iar înlocuirea gazonului de teren de sport să se facă numai cu gazon natural, şi nu cu bitum, zgură sau alte suprafeţe artificiale. Propunerea PER a fost postată pe blogul ecologistii.blog.com, unde sunt aşteptate sugestii de la cetăţenii interesaţi.   

Iulia Stupinean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.