Pentru a aplana conflictul iscat după ce a cerut ca Ungaria să ofere protectoratul Transilvaniei, Laszlo Tokes i-a trimis o scrisoare premierului român. În care acuză că problema nu e protectoratul, care nu afectează graniţele României, ci atitudinea Bucureştiului, care administrează Ardealul ca pe o colonie.

 

 

Europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului ungar Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud. „Îl rugăm pe Viktor Orban şi Guvernul său să construiască acest sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să oferiţi protecţie, să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a afirmat Laszlo Tokes, potrivit traducerii oficiale, în aplauzele celor aproximativ 3.000 de participanţi.

 

Răspunsul lui Ponta

 

Referitor la această afirmaţie, Victor Ponta a spus că “sunt declaraţii nu doar iresponsabile, din punctul meu de vedere, ci şi penale făcute de domnul Tokes şi de alţi domni pe acolo. Regret faptul că nu avem un preşedinte al României care să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când este atacată integritatea teritorială şi independenţa statului român”.

Drept urmare, europarlamentarul UDMR i-a scris şefului guvernului României, însă în loc să îl „împace”, a adus acuze suplimentare, dând de înţeles că ar prefera protectoratul Budapestei, decât colonizarea Bucureştiului. „Drept răspuns, doresc să îi pun în vedere premierului plagiator următoarele: rămânând la exemplul Tirolului de Sud, vreau să atrag atenţia că, atunci când Austria s-a înţeles cu Italia referitor la protectorat, a recunoscut frontiera de stat a acesteia. Prin urmare, nici nu se pune problema ca cineva să ameninţe integritatea teritorială a României sau graniţele ei. Iar în ceea ce priveşte ideea independenţei, domnul Ponta ar trebui să se întrebe mai degrabă ce suveranitate mai are ţara pe care o conduce, după ce a amanetat-o, practic, Fondului Monetar Internaţional.

 

Plângere penală lui „Traian Băsescu de limbă maghiară”

 

Noi, ardelenii, ne-am săturat ca Bucureştiul să administreze Ardealul ca pe un soi de colonie. Istoria ultimelor decenii a demonstrat – mai mult sau mai puţin – că, în mod succesiv, puterea de la Bucureşti este incapabilă de o guvernare corespunzătoare, creând în general mai multe probleme României, decât soluţii. (…) În calitate de cetăţean european şi maghiar din Ardeal, cer să fim lăsaţi să ne rezolvăm problemele noastre proprii, ceea ce ar fi benefic nu doar românilor şi maghiarilor din Ardeal, ci întregii ţări. Dacă cineva nu vede asta, atunci ori e orb, ori îşi vede doar propriile interese şi propria putere”, a afirmat Tokes.

Recent, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, a anunţat că îi pregăteşte fostului episcop reformat o nouă plângere penală. „Probabil acest punct de vedere i l-a scris Traian Băsescu, la Cotroceni. În fond, Laszlo Tokes e un Traian Băsescu de limbă maghiară, el e încurajat şi susţinut în aceste poziţii de Traian Băsescu, cu care e prieten şi a stat la aceeaşi masă. Acest om are deja un dosar penal în lucru la DIICOT, deschis la sesizarea mea, e o persoană penală, deloc frecventabilă din punct de vedere al moralităţii în politică. (…) Dragoste cu sila nu se poate, dacă are ceva cu art. 1 din Constituţie, nu-i plac românii, România şi unitatea României, să nu-l mai încurcăm. Sunt în vest nişte băieţi raşi în cap, care l-ar primi cu braţele deschise în rândurile lor”, a declarat Mircea Jorj.

 

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.