În deschiderea ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul privind implementarea unei scheme de sprijin pentru crescătorii de animale și creșterea subvenției pentru motorina folosită în agricultură. Aceste măsuri vin în contextul protestelor desfășurate în marile orașe, la care au participat atât agricultori, cât și transportatori. Pe lângă aceste inițiative, Executivul are în vedere și adoptarea unui set de măsuri menite să sprijine sectorul transporturilor, într-un efort de a răspunde la preocupările exprimate în cadrul manifestațiilor recente.

„Adoptăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectați grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creșterea preţurilor la furaje, combustibili, utilități și forță de muncă. În total, alocăm peste 72 de milioane de euro crescătorilor de animale. Îi asigur pe fermierii români că vom continua să adoptăm toate deciziiile necesare pentru a-i susține”, a declarat Ciolacu.

„Tot astăzi, actualizăm subvenția pentru motorina folosită în agricultură în 2024. Astfel, sprijinul acordat va crește la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenție 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a adăugat premierul, scrie stiripesurse.ro.

Măsuri pentru transportatori

Guvernul va rezolva și o cerință importantă a transportatorilor.

„Modificăm cadrul legal astfel încât șoferii de TIR să nu mai fie amendați pentru expirarea rovinietei atunci când pierd zile în șir la cozi în vamă. Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră și în Portul Constanța”, a spus premierul.

„Înțeleg că și soluția negociată de reprezentanții transportatorilor împreună cu ASF pentru reducerea prețului RCA funcționează. În doar câteva zile au fost emise peste 700 de oferte la tariful recomandat, ce nu depășește 9.000 lei și sunt convins că se va ajunge rapid la mii de asemenea polițe”, a adăugat Ciolacu.

Premierul a menționat că „s-a lucrat intens” astfel încât și alte solicitări ale transportatorilor să fie rezolvate prin proceduri interne ale instituților din subordinea Ministerului Transporturilor.

„Mă refer la examinarea psihologică a personalului din transportul rutier și la normele și procedurile de control ale Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier”, potrivit șefului Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.