Premiile Pulitzer de anul acesta au fost acordate publicaţiilor tradiţionale ca New York Times şi Los Angeles Times, care şi-au adjudecat fiecare câte două distincţii, dar şi unei publicaţii online, ProPublica, pentru reportajul care dezvăluie practicile suspecte ale bancherilor de pe Wall Street. Cu o tradiţie de aproape un secol, Premiile Pulitzer premiază nu doar cele mai bune materiale din fiecare an ale presei americane, ci şi o serie de artişti, printre care romancieri, dramaturgi sau compozitori.

Premiile Pulitzer 2011 au fost anunţate la începutul săptămânii trecute, iar multe dintre premiile acordate au mers către publicaţii bine-cunoscute pentru profesionalismul cu care fac jurnalism. New York Times şi Los Angeles Times au câştigat, fiecare, câte două premii, cel din urmă fiind laureatul celei mai râvnite distincţii, cea pentru Serviciu Public. Los Angelea Times a fost, astfel, premiat pentru că a dezvăluit practicile corupte din rândul oficialilor din Bell, California, care au dus la arestări şi reforme la nivel local. Dezvăluirile Los Angeles Times arată că funcţionarii din Bell au „ciupit” din trezorerie pentru a-şi acorda salarii exorbitante.
Publicaţia a primit şi premiul pentru fotografie pentru imaginile care surprind victime ale violenţei propagate de găştile de cartier. New York Times a câştigat la categoriile „Reportaj Internaţional”, pentru o serie de articole despre Rusia, şi „Comentarii”, pentru articolele din domeniul afacerilor ale lui David Leonhardt. Echipa de la New York Times care a primit premiul pentru reportaj internaţional a fost lăudată de juriul Premiilor Pulitzer pentru că au evidenţiat faţa umană a sistemului precar de justiţie din Rusia, influenţând discuţiile pe această temă din Federaţie.
Alături de publicaţiile tradiţionale pe tipar care nu sunt pentru prima dată laureatele Premiilor Pulitzer, o organizaţie online de jurnalism de investigaţii numită ProPublica a câştigat, pentru a doua oară consecutiv, o distincţie, anul acesta pentru reportajele la nivel naţional referitoare la Wall Street. ProPublica a fost fondat în 2007 şi se defineşte ca o agenţie de ştiri independentă şi non-profit, care produce jurnalism de investigaţii în interesul public. Victoria publicaţiei este considerată, deopotrivă, o victorie a on-line-ului în presa scrisă. Anul trecut, materialul pentru care a câştigat Premiul Pulitzer, referitor la folosirea eutanasiei într-un spital din New Orleans în perioada următoare Uraganului Catrina, a fost publicat şi pe print, în New York Times. Anul acesta, articolul ProPublica ce arată cum bancherii de pe Wall Street au agravat intenţionat criza pentru a-şi mări veniturile a fost publicat doar pe internet.
O altă noutate la ediţia de anul acesta o constituie faptul că la categoria „Ştiri Locale de Actualitate” nu s-a acordat nici un premiu. Deşi la această categorie au existat trei nominalizări, nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi necesară. Printre ceilalţi câştigători se numără Sarasota Herald-Tribune, Milwaukee Journal Sentinel, Chicago Sun-Times şi Newark Star-Ledger. Paige St. John de la Sarasota Herald-Tribune a câştigat premiul pentru jurnalism de investigaţii pentru analiza sa asupra industriei asigurărilor din Florida. Este pentru prima dată când publicaţia câştigă acest premiu, adjudecat de trei ori până acum de Walt Bogdanich de la New York Times. Materialul jurnalistei Paige St. John arată slăbiciunile sistemului asigurărilor de proprietate vital locuitorilor statului Florida, oferind informaţii pentru ca cetăţenii să-şi poată evalua asiguratorul şi să-şi ceară drepturile în instanţă în cazul în care sunt înşelaţi.
Milwaukee Journal Sentinel a câştigat pentru a treia oară în patru ani prestigiosul premiu american pentru jurnalism. Anul acesta, publicaţia a câştigat premiul pentru un reportaj explicativ la o serie de trei materiale care a combinat cuvinte, imagini video, fotografii şi grafice pentru a spune povestea unui băiat de cinci ani care suferea de o boală misterioasă şi despre doctorii care au folosit tehnologie genetică inovativă în încercarea de a-l salva. Premiul pentru reportaje locale a fost acordat ziarului Chicago Sun-Times pentru materialele despre violenţa din cartierele oraşului, iar Newark Star-Ledger a fost premiat pentru un material narativ despre şase pescari care s-au înecat în Oceanul Atlantic.
La categoriile care nu ţin de jurnalism, printre câştigători se numără Jennifer Egan, al cărei roman „A Visit from the Goon Squad” a primit premiul pentru ficţiune, şi Bruce Norris, care a primit distincţia pentru piesa de tearu „Clybourne Park”. Premiul pentru istorie a fost acordat pentru o lucrare despre Abraham Lincoln şi sclavagismul american lui Eric Foner, iar Ron Chernow a plecat acasă cu un Pulitzer pentru un volum biografic despre viaţa unul alt „părinte fondator”, George Washington.
Premiile Pulitzer reprezintă o serie de 21 de distincţii acordate pentru jurnalism tipărit sau online, literatură şi compoziţie muzicală. Acesta este acordat de Universitatea Columbia din New York în fiecare an. Câştigătorii de la fiecare categorie primesc o diplomă şi un premiu în bani de 10.000 de dolari, cu excepţia laureatului premiului pentru serviciu public al competiţiei jurnalistice care primeşte o medalie de aur în numele publicaţiei sale. Premiul a fost instituit de către Joseph Pulitzer, jurnalist şi editor, fondatorul ziarului St. Louis Post-Dispatch, care mai târziu a cumpărat New York World. Pulitzer a lăsat bani Universităţii Columbia la moartea sa în 1911. O parte din moştenirea sa a fost folosită pentru înfiinţarea Şcolii de Jurnalism a Universităţii în 1912. Primele premii Pulitzer au fost acordate în iunie 1917, acum fiind anunţate în fiecare aprilie.
Juriul Premiilor Pulitzer nu evaluează automat toate materialele din media americană care se pliază pe categoriile vizate. Publicaţiile trebuie să se înscrie plătind o taxă de 50 de dolari pentru fiecare categorie la care vor să fie nominalizate, iar articolele trebuie să se potrivească cel puţin uneia dintre competiţii. Printre cei mai cunoscuţi laureaţi ai Premiilor Pulitzer se numără preşedintele John F. Kennedy pentru „Profiles in Courage”, carte devenită best-seller, care spune povestea integrităţii a opt senatori ai Statelor Unite, care au traversat limitele de apartenenţă la partid pentru a face ceea ce considerau că este corect şi au pierdut astfel din popularitate şi influenţă politică. Alţi laureaţi celebri ai acestui premiu sunt Margaret Mitchell, Ernest Hemingway, William Faulkner, Tennessee Williams sau  Arthur Miller.

Diana Gabor

Lista câştigătorilor Premiului Pulitzer 2011

Serviciu Public – Los Angeles Time, pentru demascarea corupţiei din micul oraş californian Bell, unde oficialii şi-au alocat salarii exorbitante.

Breaking News – nu s-a acordat

Reportaj de investigaţie – Paige St. John, jurnalist al publicaţiei Sarasota Herald Tribune, pentru ancheta despre sistemul de asigurări de proprietate pentru deţinătorii de case din Florida. Ancheta a impulsionat acţiuni de reglementare.

Reportaj explicativ – jurnaliştilor Mark Johnson, Kathleen Gallagher, Gary Porter, Lou Saldivar, de la publicaţia Milwaukee Journal Sentinel, pentru seria de articole multimedia despre efortul de a utiliza tehnologia genetică pentru salvarea unui copil în vârstă de patru ani, ameninţat de o boală misterioasă.

Reportaj local – jurnaliştilor Frank Main, Mark Konkol şi John J. Kim de la publicaţia Chicago Sun-Times, pentru articolele despre violenţa stradală din cartierele oraşului Chicago şi "codul tăcerii" care împiedică luarea de măsuri.

Reportaj naţional – jurnaliştilor Jesse Eisinger şi Jake Bernstein de la ProPublica, pentru expunerea practicilor ciudate de pe Wall Street care au contribuit la criza economică din SUA.

Reportaj internaţional – jurnaliştilor Clifford J. Levy şi Ellen Barry de la New York Times, pentru seria de articole despre sistemul de justiţie  din Rusia.

Articol de "feature" (felie de viaţă) – jurnalistei Amy Nutt Ellis de la Star-Ledger, Newark, NJ, pentru povestea ei despre scufundarea misterioasă a unui vas comercial de pescuit în Oceanul Atlantic.

Comentariu – jurnalistului David Leonhardt de la New York Times, pentru comentariile cu privire la situaţia economică a Statelor Unite.

Critică – criticului de artă Sebastian Smee de la Boston Globe.

Editorial – jurnalistului Joseph Rago de la The Wall Street Journal, pentru editorialele sale care contestă reforma sistemului de sănătate susţinută de către preşedintele american Barack Obama.

Caricatură – Mike Keefe de la Denver Post.

Fotografie "Breaking News" – Carol Guzy, Nikki Kahn şi Ricky Carioti de la Washington Post, pentru fotografiile care ilustrează cutremurul din Haiti.

Fotografie "Feature" – Barbara Davidson de la The Los Angeles Times, pentru fotografiile care ilustrează victimele violenţelor din Los Angeles.
(sursa: hotnews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.