Timișoara a avut parte de 500.000 de vizitatori în anul 2023, cel în care este Capitală Europeană a Culturii. Orașul de artă din Banat se impune ca o nouă destinație pentru zborurile directe și o locație perfectă de un city break.

Ajungând la jumătate de milion de vizitatori în 2023, Timișoara, al treilea oraș ca mărime din România, situat la vest, la granița cu Serbia și Ungaria, este în acest an Capitala Europeană a Culturii.

Un titlu – pe care îl împarte cu Veszprem din Ungaria și Elefsina din Grecia – care, din centru universitar și industrial, foarte frecventat de studenți și antreprenori, dar încă puțin vizitat de turiști.

Timișoara, „destinație de top” în 2023

Timișoara a fost declarată o destinație perfectă pentru un city break, la care se poate ajunge din diverse orașe europene în puțin mai puțin de două ore, pe tot parcursul anului. The Independent, printre altele, a încoronat orașul românesc drept „destinație de top” în 2023, iar revista Time Magazine îl enumeră, de asemenea, printre cele mai bune locuri de vizitat în acest an.

Iar cifrele a ceea ce Timișoara a avut și mai are de oferit în 2023 vorbesc de la sine: 1.000 de evenimente și programe produse la nivel local; 300 de zile de expoziții; 40 de festivaluri; 2.500 de artiști și lucrători culturali implicați; peste 30 de țări reprezentate.

Ghidurile spun că este cunoscut ca fiind „Mica Viena”, datorită arhitecturii sale secesioniste asemănătoare celei din capitala austriacă, mărturie a celor peste două secole de apartenență la imperiul habsburgic după dominația otomană care nu a lăsat urme. Timișoara – în centrul regiunii istorice Banat, o punte de legătură între imperiul austro-ungar și Europa de Sud-Est – este înainte de toate un oraș multicultural, scrie stiridiaspora.ro.

Timișoara, un oraș multicultural cu istorie în spate

Cu peste 300.000 de locuitori, la care se adaugă 40.000 de studenți care au ales cele patru universități ale sale (cea mai veche, Politehnica, are deja o sută de ani), numără 21 de grupuri etnice de 18 religii. Un mare laborator de toleranță, unde trăiesc în armonie români, sârbi, maghiari, ca să numim doar cele mai mari grupuri, dar și numeroșii italieni care l-au ales începând cu anii 1990 pentru noi investiții sau pentru a se muta. Fiecare cu propria istorie și cu propria bazilică, așa cum reiese din plimbarea prin cea mai cunoscută piață a sa, Piața Unirii.

‘Un oraș construit de generații de oameni cu respect pentru diversitatea etnică și religioasă, cu curaj, cu un anumit scepticism față de putere, dar cu recunoștință față de trecutul său și cu sete de viitor’, așa cum îl definește primarul său, Dominic Fritz, originar din Germania, aflat la cârma municipalității de la ultimele alegeri din 2020.

Și tocmai la inițiativa noului primar și a lui Simion Giurca, timp de 25 de ani director al Oficiului Român de Turism de la Viena, s-a născut anul trecut prima Asociație pentru Promovarea Turismului din Timișoara, în curs de a deveni Organizație de Management al Destinației. A fost un semn că era momentul potrivit pentru a face un salt calitativ în domeniul turismului și a profita din plin de oportunitățile oferite de recunoașterea ca și Capitală Europeană a Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.