Mulţi cetăţeni iau decizia de a schimba valută şi nu stau prea mult pe gânduri atunci când intră într-o casă de schimb valutar. Recomandarea de care e imperios să ţină seama aceştia este să nu se lase momiţi de sumele tentante la prima privire aruncată şi să citească atent acceptul de schimb valutar, acea hârtie care se semnează sau nu înainte de operaţiunea de schimbare a banilor. Abia după citirea completă trebuie luată decizia de schimbare sau nu a banilor.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa – Năsăud (IPJ BN) au înregistrat în perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009 peste 10 plângeri ale unor cetăţeni care s-au simţit păcăliţi după ce au apelat la serviciile anumitor case de schimb valutar din judeţ.
La nivelul ţării acest gen de plângeri nu sunt o noutate.

Cecurile de călătorie au facut victime şi printre bistriţeni

De obicei în faţa caselor de schimb valutar există două panouri: unul cu afişare schimb valutar şi unul cu afişarea cursului de schimb pentru cecurile de călătorie. Aici apare confuzia multor clienţi ai caselor de schimb care sunt induşi în eroare luându-se după cursul afişat pentru cecuri de călătorie, curs care este mult mai avantajos. Oamenii, bucuroşi că au găsit un curs convenabil, trec pragul caselor de schimb valutar şi fără a mai întreba funcţionarul, schimbă suma dorită. Fiind siguri de ceea ce au citit pe panourile afişate, aceştia nu mai citesc formularul dat de funcţionar ci îl semnează, fiind astfel aparent de acord cu efectuarea tranzacţiei.
Şocul este evident imediat ce primesc banii, atunci realizează că suma calculată de ei nu este aceeaşi cu cea calculată de funcţionarul casei de schimb valutar. Când aceştia cer socoteală celor de la ghişeu, primesc acelaşi răspuns : ”Nu aţi specificat pentru ce curs valutar optaţi: pentru bancnote sau cecuri de călătorie”. Odată formularul semnat de cetăţean, acesta se declară de acord cu tranzacţia şi dat fiind faptul că acea hârtie care ţine loc şi de chitanţă are valoarea unui contract încheiat între părţi, foarte greu va putea fi contestată în instanţă.

Case false de schimb valutar

În aproape orice oraş există câte o casă de schimb "ţepuitoare", şi, în general, străinii şi cei care vin ocazional sunt victime de toată ziua. Aceste case de schimb sunt situate cel mai adesea în zone unde sunt aglomerate mai multe case de schimb valutar normale. Oamenii care cad în această “capcană” sunt înfuriaţi atât de pierdere, cât şi revoltaţi de procedura în sine, vădit răutăcioasă şi batjocoritoare la adresa cetăţeanului.

În plângerile păgubiţilor apar sume semnificative de 1.800 – 2.000 de euro, care prin schimbarea în acest mod duc la pierderi importante de bani din suma clientului ce trebuie obţinută în urma schimbării, de aproximativ 700-800 de lei.
Plângerile făcute de persoanele care se simt înşelate prin metoda inteligentă a agenţilor economici care au respectivul obiect de activitate, se finalizează de fiecare dată cu N.U.P, adică neînceperea urmăririi penale, deoarece proprietarii caselor de schimb valutar sunt acoperiţi din punct de vedere legal. Poliţiştii nu pot interveni atunci când clientul nu îşi dă seama de valoarea reală a tranzacţiei sau pur şi simplu omite să citească formularul pe care îl semnează sau când reprezentanţii caselor de schimb valutar îşi fac înregistrările contabile în mod legal.

Semnarea formularului reprezintă acordul clientului

Dacă persoanele care doresc să schimbe valută au semnat formularul se consideră că au luat la cunoştinţă cele menţionate şi au fost de acord cu efectuarea tranzacţiei.

Un curs de schimb avantajos atrage orice client, deoarece este greu de refuzat un curs mai bun decât ceea ce îţi oferă piaţa la acel moment. Bineînţeles, majoritatea cetăţenilor fiind cu gândul la bani mai mulţi şi la faptul că nu sunt nevoiţi să stea la coadă, aleg schimburile valutare de la colţul străzii, neştiind că suma primită va fi mai mică faţă de cea calculată de ei. Atunci începe un spectacol ce constă în nervi, ceartă cu operatoarea şi petiţii cu instituţiile de control ale statului, dar fără rezultat. Totul e în zadar, având în vedere că faptul e consumat şi ireversibil, pentru că nu este vorba despre un furt, ci despre o "mică" inducere în eroare a ochiului. O eroare plătită cu bani şi nervi.

Sfaturi oferite de către poliţişti

Problemele în ceea ce priveşte înşelătoria în cadrul caselor de schimb valutar sunt întâmplări la ordinea zilei şi dau bătăi de cap poliţiştilor bistriţeni. Astfel, aceştia oferă câteva sfaturi necesare celor care doresc să schimbe valută :
-citiţi atât afişul exterior, cât şi cel interior şi verificaţi cursul valutar menţionat, atenţie dacă acel curs este valabil pentru bancnote sau cecuri de călătorie;
-atenţie la comisionul practicat de casa de schimb valutar aleasă de dumneavoastră, cereţi funcţionarului de la ghişeu formularul de acceptare a tranzacţiei înainte de efectuarea propriu-zisă a schimbului valutar;
-citiţi cu foarte mare atenţie informaţiile menţionate pe acest formular, respectiv suma tranzacţionată, cursul de schimb utilizat, suma ce urmează a fi încasată, comisionul perceput de operatorul economic;
-nu vă sfiiţi să întrebaţi cât mai clar şi mai amănunţit dacă aveţi vreo nelămurire, deoarce conform articolului 6, al.1 din  Ordinul nr.2005/2007 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar , aceştia au obligaţia să vă informeze atât în scris cât şi verbal asupra cursului practicat.

Conform statisticilor, cele mai multe persoane aflate în aceste situaţii provin din mediul rural. Poliţiştii de la posturile de poliţie din judeţ, începând cu 01.02.2009, vor informa cetăţenii prin amplasarea la afişierele din faţa primăriilor comunale, sfaturile sus menţionate, pentru a preveni aceste evenimente neplăcute pentru populaţie şi care din punct de vedere legal nu se înscriu în categoria infracţiunilor sau a contravenţiilor.

Delia Hriţuleac

1 COMENTARIU

  1. aveti dreptate foarte multe cazuri sunt in acest sens , mai cu seama daca ii punem si pe cei ce nu s-au adrsat politiei, aceasta e inselatorie pe fata . Sa le fie rusine ca profita de neatentia oamenilor mai ales de cei de la tara care vin din Spania sau Italia .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.