Mulţi cetăţeni iau decizia de a schimba valută şi nu stau prea mult pe gânduri atunci când intră într-o casă de schimb valutar. Recomandarea de care e imperios să ţină seama aceştia este să nu se lase momiţi de sumele tentante la prima privire aruncată şi să citească atent acceptul de schimb valutar, acea hârtie care se semnează sau nu înainte de operaţiunea de schimbare a banilor. Abia după citirea completă trebuie luată decizia de schimbare sau nu a banilor.
La nivelul ţării acest gen de plângeri nu sunt o noutate.
Cecurile de călătorie au facut victime şi printre bistriţeni
Case false de schimb valutar
În aproape orice oraş există câte o casă de schimb "ţepuitoare", şi, în general, străinii şi cei care vin ocazional sunt victime de toată ziua. Aceste case de schimb sunt situate cel mai adesea în zone unde sunt aglomerate mai multe case de schimb valutar normale. Oamenii care cad în această “capcană” sunt înfuriaţi atât de pierdere, cât şi revoltaţi de procedura în sine, vădit răutăcioasă şi batjocoritoare la adresa cetăţeanului.
Plângerile făcute de persoanele care se simt înşelate prin metoda inteligentă a agenţilor economici care au respectivul obiect de activitate, se finalizează de fiecare dată cu N.U.P, adică neînceperea urmăririi penale, deoarece proprietarii caselor de schimb valutar sunt acoperiţi din punct de vedere legal. Poliţiştii nu pot interveni atunci când clientul nu îşi dă seama de valoarea reală a tranzacţiei sau pur şi simplu omite să citească formularul pe care îl semnează sau când reprezentanţii caselor de schimb valutar îşi fac înregistrările contabile în mod legal.
Semnarea formularului reprezintă acordul clientului
Dacă persoanele care doresc să schimbe valută au semnat formularul se consideră că au luat la cunoştinţă cele menţionate şi au fost de acord cu efectuarea tranzacţiei.
Sfaturi oferite de către poliţişti
Problemele în ceea ce priveşte înşelătoria în cadrul caselor de schimb valutar sunt întâmplări la ordinea zilei şi dau bătăi de cap poliţiştilor bistriţeni. Astfel, aceştia oferă câteva sfaturi necesare celor care doresc să schimbe valută :
-citiţi atât afişul exterior, cât şi cel interior şi verificaţi cursul valutar menţionat, atenţie dacă acel curs este valabil pentru bancnote sau cecuri de călătorie;
-atenţie la comisionul practicat de casa de schimb valutar aleasă de dumneavoastră, cereţi funcţionarului de la ghişeu formularul de acceptare a tranzacţiei înainte de efectuarea propriu-zisă a schimbului valutar;
-citiţi cu foarte mare atenţie informaţiile menţionate pe acest formular, respectiv suma tranzacţionată, cursul de schimb utilizat, suma ce urmează a fi încasată, comisionul perceput de operatorul economic;
-nu vă sfiiţi să întrebaţi cât mai clar şi mai amănunţit dacă aveţi vreo nelămurire, deoarce conform articolului 6, al.1 din Ordinul nr.2005/2007 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar , aceştia au obligaţia să vă informeze atât în scris cât şi verbal asupra cursului practicat.
Delia Hriţuleac
aveti dreptate foarte multe cazuri sunt in acest sens , mai cu seama daca ii punem si pe cei ce nu s-au adrsat politiei, aceasta e inselatorie pe fata . Sa le fie rusine ca profita de neatentia oamenilor mai ales de cei de la tara care vin din Spania sau Italia .