Cine nu casca ochii casca punga. Daca nu sunteti pe faza, puteti pierde aproape 15% din suma printr-o tranzactie ce la început poate parea foarte avantajoasa. Ai 100 de euro si vrei sa-i schimbi. Cauti, ca tot omul, un curs de schimb mai bun. Gasesti unul mai mare decât ce ofera piata. Te bucuri, intri si schimbi banii. Când iei leii, vezi ca sunt mai putini decât te asteptai. Situatia se lamureste repede. Tu ai luat în considerare cursul pentru "cumparare", dar nu te-ai mai uitat si la rubrica comision. Asa se întâmpla la casele de schimb valutar de pe pietonalul Bistrita, care practica acest sistem.
Daca vrei sa anulezi tranzactia, si se spune ca nu se mai poate, deoarece s-au facut deja documentele si nu pot fi anulate.
Municipiul Bistrita abunda de case de schimb valutar care ofera cursuri de schimb avantajoase. Comisionul practicat de acestea este la unele 0%, iar la altele 16% depinde de dumneavoastra daca cititi pe tablita sau nu. Cel putin asa scrie pe afisul mare de la intrarea în unele case de schimb. Dupa tranzactie însa, clientii numara mai putini bani decât ar fi trebuit sa ia în urma calculelor facute dupa cursul de schimb afisat. Iar suma este mai mica, în medie, cu 10-16 procente. Aceste procente reprezinta de fapt comisionul practicat de casa de schimb. Clientul nu are ce sa mai faca pentru ca sub cursul de schimb apare, dar scris cu litere minuscule, foarte greu de vazut, daramite de citit, urmatorul anunt: "Cursurile de schimb valutar afisate nu includ comisionul practicat". În timp ce domnisoara amabila de la ghiseu "se scoate" aratând cu degetul acel mic anunt si mai jos comisionul practicat, un domn nu foarte prietenos încearca sa convinga clientul tepuit sa nu faca scandal doar pentru ca nu a vazut acel anunt. Iar clientul pleaca cu mai putini bani decât ar fi trebuit, cu atât mai mult cu cât casa de schimb valutar la care apelase avea un afis pe care scria "COMISION 16%"!
Atentie la comision!
Pacalitii caselor de schimb sunt foarte multi. În acest an, cel putin la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bistrita-Nasaud (OJPC BN) au ajuns multe persoane tepuite de casele de schimb valutar. Iar cu aceasta noua metoda au început sa curga plângeri destule. În ceea ce priveste anuntul prin care casele de schimb îsi conving clientii ca nu au dreptate, angajatii caselor dau o explicatie nu foarte convingatoare însa. "Noi nu percepem nici un fel de comision. N-ati vazut afara, ca doar e afisat mare? Iar despre acel anunt nu va pot spune decât ca asa apare din cauza programului de calculator. Oricum, nu trebuie luat în seama pentru ca asa apare la toate casele de schimb valutar", explica angajata unei case de schimb de pe strada Liviu Rebreanu. Dar acest anunt nu apare chiar la toate casele de schimb valutar, ci în mod absolut întâmplator numai la cele care au cursuri mai atragatoare decât celelalte.
Legea e lege
Potrivit legii (Ordinul nr. 12 din 14 februarie 2003), casele de schimb valutar au obligatia sa afiseze pe hârtie alba, format A3, comisionul pe care îl practica. Iar comisionul trebuie sa fie scris cu litere rosii, ca sa se vada foarte clar. Asa prevede legea. Deci, cine nu se conformeaza functioneaza ilegal.
Surpriza vine în momentul în care persoana ce schimba valuta primeste banii în moneda nationala. Cursul pentru cumpararea de cash este cam cu 10% mai mic decât media pietei. Atunci oricum este prea târziu. “Reclamatiile se fac numai în momentul efectuarii tranzactiilor“, sta scris mare la ghiseul unei astfel de case. Chiar daca ai mai vrea sa protestezi, un bodyguard care te asteapta afara descurajeaza orice astfel de tentativa. Cele mai multe case de schimb valutar afiseaza cursurile de cumparare si de vânzare, în aceasta ordine. Asa se face ca omul s-a obisnuit sa le citeasca în acest mod. Lipsa de reactie a autoritatilor îi face pe cetateni sa creada într-o complicitate a acestora la mecanismul pus la punct de casa de schimb valutar. Cei care au fost pagubiti printr-o astfel de tranzactie se pot adresa Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului. Asa cum Banca Nationala a României prin Norma privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar spune la articolul 14 ca nu pot fi înfiintate puncte de schimb valutar amplasate în garaje, chioscuri, alte constructii similare, în locuri izolate, la etajele sau subsolurile cladirilor cu destinatie de locuinta, la fel de bine ar putea interzice si afisarea cursurilor pentru cash.
Ordine si dezordine
În 2003, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a emis ordinul numarul 12 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar. Acestea reglementau afisarea comisionului, fiind stipulate conditii precise precum marimea caracterelor si distanta dintre caractere. La fel de bine, ANPC ar putea sa interzica afisarea cursurilor pentru cash alaturi de cele de calatorie.
„Acum vreo doua saptamâni am luat si eu teapa , pentru prima data la o casa de schimb valutar. Greseala mea a fost graba. Ma astepta cineva sa-i dau niste bani, am întârziat putin la întâlnire si am gasit o casa de schimb valutar în zona pietonalului Liviu Rebreanu, am intrat rapid fara sa ma gândesc ca au comision i-am dat banii si când am vazut chitanta am facut ochii mari, m-am uitat pe panoul unde era afisat cursul si am vazut comision 16 %. Pe scurt la 100 Euro schimbati în lei am pierdut 50 lei fata de alte case de schimb valutar”, spune un bistritean.
Casele de schimb valutar au gasit o noua metoda prin care sa-si tepuiasca clientii. Cei care nu sunt pe faza pot pierde în jur de 9-10% din suma printr-o tranzactie ce la început poate parea foarte avantajoasa.
Haos pe piata valutara
Cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a României (BNR) este fals si nu are nici o relevanta pentru clientii caselor de schimb valutar. Acesta nu reprezinta nici macar un punct de referinta pentru omul de rând. Aceasta este concluzia pe care o trage oricine care a trecut pe la ghiseele valutare în aceasta perioada. Casele de schimb valutar, chiar si cele ale institutiilor bancare, practica rate cu mult diferite de cele comunicate de Banca Centrala. În aceste zile, diferentele dintre ratele de schimb practicate la vânzarile si cumpararile de valuta au fost chiar între 10 si 15 bani. Reprezentantii caselor de schimb explica nivelul marjelor practicate prin imprevizibilitatea cursului de schimb de pe piata interbancara, respectiv al celui comunicat de BNR. Marjele sunt de protectie, pentru ca piata este instabila si atipica. Nu mai pot fi practicate marje de 200-300 lei, asa cum era pâna acum", ne-a declarat reprezentantul unei case de schimb valutar, care a afirmat ca pe piata valutara autohtona este haos. Si alti reprezentanti ai caselor de schimb spun ca nu sunt siguri de pret, explicând ca diferentele dintre cursul de cumparare si cel de vânzare sunt, de fapt, "marja de siguranta". Ceea ce "uita" sa spuna, însa, reprezentantii ghiseelor valutare este ca pe lânga asa-numita marja de siguranta, ei practica o marja de profit cât mai mare, pentru a nu fi descoperiti vreodata în fata fluctuatiilor cursului.