Noile norme de creditare introduse de banca centrală sunt provizorii, iar BNR este dispusă să revizuiască aceste reglementări care s-ar părea că au restrâns prea mult cererea pentru vânzări de autoturisme sau de locuinţe, a declarat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei emisiuni televizate, citat de Mediafax.

Întrebat într-o emisiune dacă normele BNR nu ar trebui regândite, deoarece creditarea pare imposibilă în prezent, premierul a arătat că a discutat acest subiect cu reprezentanţii Băncii Naţionale şi cu cei ai Asociaţiei Române a Băncilor. "După părerea mea, este clară tendinţa care se conturează, aţi văzut că BNR a redus deja cu două puncte procentuale nivelul rezervelor minime obligatorii în lei tocmai pentru a adăuga lichiditate pe piaţă. Noi, de partea noastră, vom vedea şi cu băncile, şi cu BNR dacă anumite norme trebuie relaxate. De altfel, pot să vă spun că normele care au fost introduse de Banca Naţională au avut un caracter, aş spune, de provizorat. Sunt dispuşi să revizuiască aceste norme", a spus Tăriceanu. El a arătat că cererea părea să fie mai mare decât oferta, iar Banca Naţională a procedat corect restrângând cererea. "Trebuie să vedem dacă a restrâns-o prea mult sau dacă este corect corelată cu oferta", a adăugat şeful Guvernului. Întrebat în continuare dacă nu crede că aceste norme au restrâns cererea prea mult, Tăriceanu a răspuns : "La prima vedere, acum, dacă discutăm despre vânzările de autoturisme sau vânzările de case, s-ar părea că da". El a amintit că Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, aplicarea unei cote reduse de TVAde 5% pentru livrarea de clădiri destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari, locuinţe sociale, case de copii şi centre de reeducare pentru minori cu handicap, precum şi pentru livrarea de locuinţe cu o suprafaţă construită de maximum 120 metri pătraţi şi a căror valoare nu depăşeşte suma de 380.000 de lei, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau de o familie. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat, marţi, că băncile comerciale vor solicita băncii centrale să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat împrumuturile ipotecare.
 
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale, a precizat că Banca Naţională a României (BNR) a informat băncile că efectele aplicării noului regulament privind creditarea populaţiei vor fi analizate la trei luni de la adopterea reglementării.
Potrivit noului regulament al BNR, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, în anul anterior, şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent. De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.
 
Anterior, băncile cu norme proprii de creditare aplicau un grad maxim de îndatorarede 70% la veniturile nete, prin scăderea unor cheltuieli minime din totalul câştigurilor clientului sau a familiei acestuia. Aplicarea tuturor coeficienţilor de risc va micşora nivelul maxim admis, dar din simulări a rezultat un grad de îndatorare peste 35%, cât vor aplica instituţiile de credit fără norme avizate.
 
(A.M.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.