PNL, PSD si PD-L si-au desemnat candidatii pentru functia de prim-ministru. Lupta pentru sefia Guvernului va avea loc între Calin Popescu-Tariceanu, Mircea Geoana si Theodor Stolojan.

Desi mai sunt trei luni pâna la alegerile parlamentare, partidele care domina scena politica româneasca din România si-au anuntat saptamâna trecuta candidatii la functia de premier al tarii. Prin urmare, liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu, este candidatul pentru postul de premier din partea liberalilor, Mircea Geoana, presedintele PSD îi va reprezenta pe social-democrati, iar Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L ar putea fi propunerea democrat-liberalilor pentru aceasta functie.

Tariceanu nu renunta la functia de premier

Asa cum era de asteptat, Calin Popescu-Tariceanu si-a anuntat candidatura pentru postul de premier deoarece, conform acestuia, aceasta este dorinta românilor. ,,PNL va merge singur la alegerile de la sfârsitul acestei toamne, realizarile noatre de pâna acum sunt apreciate de cetateni si am primit semnale clare ca ei vor sa ne acorde în continuare un mandat de încredere pentru a conduce România", a declarat Calin Popescu Tariceanu. Membrii Delegatiei Permanente a partidului l-au validat pe Tariceanu pentru un nou mandat în fruntea Executivului, cu 108 voturi ,,pentru” si patru împotriva. Imediat dupa validare, liderul liberalilor i-a asigurat pe membrii Delegatiei Permanente ca va face o campanie dura pentru ca adversarii partidului sunt puternici si nu trebuie subestimati. În acelasi timp, Tariceanu a precizat ca daca nu va fi ales parlamentar în colegiul uninominal în care candideaza atunci nu va putea aspira la functia de prim-ministru. Programul politic pe care acesta la prezentat Delegatiei Permanente are ca obiectiv transformarea României în cea de-a saptea putere a Europei pâna în anul 2012.             Totodata, liderul PNL a dezvaluit si faptul ca Daniel Daianu si europarlamentarul Renate Weber ar putea fi ministri în viitorul cabinet Tariceanu.

Geoana, varianta PSD

Nici candidatul social-democratilor, Mircea Geoana nu a fost o surpriza pentru nimeni. Acesta si-a anuntat candidatura pentru postul de premier la Alexandria în cadrul Forumului National al Agricultorilor. ,,Vreau sa fiu mândru sa reprezint un guvern al Aliantei PSD-PC, un guvern Mircea Geoana”, a declarat liderul PSD, precizând totodata ca nu se teme de nici un adversar. Singurul social-democrat care nu a fost multumit de candidatura lui Geoana pentru functia de prim-ministru a fost Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD. ,, Este o chestie pe care partidul a decis-o, nu am nicio retinere, mi-e indiferent. Are experienta într-un guvern performant, mai ales în plan international, de câtiva ani de când e presedintele partidului si alta dimensiune de experienta”, a declarat Iliescu, fiind citat de Mediafax. Întrebat daca Geoana are stofa de prim-ministru, Iliescu a spus: ,,Cine are stofa de prim-ministru? Nici Adrian Nastase nu avea stofa de premier când a fost desemnat si multi se îndoiau de capacitatea lui de premier, era cunoscut ca un bun jurist, ca diplomat, dar acestea nu însemnau suficient. Lucrurile se verifica în timp”.

Posibile nume de ministri

Deja se vehiculeaza câteva nume de posibili ministri în eventualitatea în care social-democratii vor ajunge sa formeze Guvernul în urma alegerilor generale din toamna. Potrivit Mediafax, o parte a posibililor ministri PSD provin din rândurile fostului Cabinet Nastase, carora li se adauga câtiva dintre actualii vicepresedinti. Ilie Sârbu, vicepresedintele PSD este favorit pentru a prelua portofoliul Agriculturii, pe care l-a detinut si în Cabinetul Nastase. În ceea ce priveste Ministerul de Externe, numele vehiculat pentru postul de ministru este cel al lui Cristian Diaconescu, vicepresedintele PSD. Potrivit aceleiasi surse mentionate mai sus, postul de ministru de externe este vizat si de secretarul general al partidului, Titus Corlatean. Acesta ar avea sanse mai mari sa preia conducerea unui minister pentru relatia cu Uniunea Europeana. Pe de alta parte, numele lui Diaconescu este vehiculat si pentru Ministerul Apararii, în eventualitatea în care Corlatean va fi numit seful diplomatiei. Functia de ministru al Justitiei, ocupata în present de Catalin Predoiu ar putea fi ocupata de vicepresedintele PSD, Victor Ponta, în timp ce Miron Mitre ar putea urca pe fotoliul Ministerului Transporturilor. Alte nume vehiculate pentru conducerea Ministerului de Interne si pentru Ministerul Economiei sau al Industriei sunt cele ale lui Liviu Dragnea, vicepresedinte al PSD si respectiv Iulian Iancu, presedinte al Comisiei de Industrii din Camera. Un nume luat în considerare pentru Ministrul Educatiei este cel al Ecaterinei Andronescu, vicepresedinte PSD, iar pentru conducerea Ministerului Familiei si Egalitatii de Sanse este vehiculat numele  Anei Birchall, seful Departamentului de Educatie din PSD. Potrivit aceleiasi surse, vicepresedintele PSD, Rodica Nassar este una din solutiile social-democratilor pentru Ministerul Sanatatii.

Stolojan vrea sefia Guvernului

Desi în urma cu câteva saptamâni circulau unele zvonuri conform carora

liderul PD-L, Emil Boc va renunta la mandatul de primar al Clujului pentru a putea candida pentru postul de prim-ministru, iar functia de presedinte al partidului va fi ocupata de Theodor Stolojan, prim-vicepresedintele PD-L, aceste zvonuri au fost spulberate saptamâna trecuta când Stolojan si-a anuntat candidatura pentru postul de premier. Acesta si-a anuntat candidatura într-o maniera neoficiala în cadrul Scolii de vara de la Costinesti. Totodata, acesta a precizat ca asteapta sa fie desemnat premier din partea formatiunii democrat-liberale, în cadrul Conferintei Nationale Anuale, care va avea loc pe 12 septembrie. Potrivit unor surse, însa, printre numele vehiculate în interiorul PD-L drept potential premier se afla si Adrian Videanu sau Vasile Blaga, alaturi de Stolojan.

Alte ipoteze pentru postul de premier sunt celalalt prim-vicepresedinte al PD-L, Adriean Videanu si Vasile Blaga, secretarul general al PD-L. Vasile Blaga a fost coordonatorul campaniei pentru alegerile generale, el fiind considerat cel mai bun organizator din formatiune, ceea ce îl recomanda drept posibil premier în fata sustinatorilor sai din partid. ,,O candidatura la o functie sau alta o voi face în interiorul partidului, sunt procedurile statutare. Important nu este care dintre noi va conduce echipa, ci ca tot partidul sa fie strâns în jurul acestei echipe. Ma bucur ca domnul Stolojan a nominalizat mai multi colegi", a conchis Blaga, citat de Mediafax.  Potrivit presei centrale, în cazul în care Blaga nu va candida pentru functia de prim-ministru, acesta ar dori sa preia conducerea Ministerului de Interne în viitorul Guvern PD-L. În ceea ce îl priveste pe Adriean Videanu, acesta a refuzat sa dea un raspuns concret cu privire la candidatura sa pentru functia de prim-ministru. ,,Nu confirm, nu infirm”, a declarat acesta.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.