Pe data de 16 noiembrie 2022, în orașul Bender din Transnistria, un tânăr în vârstă de 23 de ani, de origine română, a filmat în mod ludic o panglică bicoloră negru-portocaliu dispusă în forma literei Z, care este simbolul principal al agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Tânărul a caracterizat litera Z drept „un rahat”, exprimându-și astfel dezaprobarea. Această acțiune aparent nevinovată a declanșat o serie de evenimente persecutorii, ilustrând o realitate cu multe ramificații și implicații mai grave.

O poveste despre persecuția tânărului Andrei din Transnistria a fost adâncită într-un articol intitulat ”Andrei nu se mai întoarce în Transnistria”, realizat de jurnalista de investigație Polina Cupcea și publicat pe site-ul ”Oameni și kilometri” din Republica Moldova. Descrierea cazului lui Andrei este una dintre cele propuse pentru premiile jurnalistice Superscrieri, care urmează să fie acordate la București.

În ziua de 16 noiembrie 2022, Andrei, un tânăr de 23 de ani din orașul Bender, Transnistria, a filmat în joacă o panglică bicoloră negru-portocaliu aranjată în forma literei Z, simbolul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Denumind litera Z ”un rahat”, el și-a exprimat dezaprobarea și a postat clipul pe internet, declanșând astfel un lanț de evenimente periculoase.

După ce a filmat, Andrei s-a certat cu șoferul microbuzului în care se afla. Șoferul l-a acuzat că batjocorește un simbol sacru, iar Andrei, departe de a ceda, i-a răspuns și a făcut public momentul.

În aceeași seară, poliția transnistreană a oprit în fața casei lui Andrei. El a fost îmbrâncit și aruncat într-o mașină de poliție, îmbrăcat doar în șlapi și tricou. În scurt timp, a fost dus la Tiraspol, unde a fost înconjurat de milițieni și i s-au păstrat mâinile încătușate.

Interogatoriul a fost dur și intimidant. Autoritățile l-au acuzat pe Andrei că este fascist și l-au amenințat cu violența fizică, sugerându-i chiar că ar putea muri din cauza loviturilor. Ulterior, a fost învinuit de provocarea unui conflict și de agresiunea asupra șoferului. Într-un proces sumar, a fost condamnat la 4 zile de închisoare pentru huliganism.

Situația lui Andrei s-a agravat atunci când a fost suspectat de legături cu Ucraina. A fost dus la Ministerul Securității de Stat din Tiraspol, unde a fost interogat timp de 12 ore despre presupusele sale conexiuni. În final, a fost obligat să predea toate echipamentele electronice pentru verificare.

Înfricoșat, Andrei a trăit în izolare timp de o lună, evitând să iasă din casă din frica represaliilor. În cele din urmă, pe 16 martie 2023, poliția l-a arestat din nou, de data aceasta sub acuzația de consum de droguri, deși testele anterioare fuseseră negative. După trei zile de detenție, a fost eliberat, dar a decis să fugă din Transnistria, plecând spre Chișinău împreună cu familia sa.

Povestea lui Andrei este doar un exemplu al represiunii și intimidării exercitate de autoritățile transnistrene împotriva cetățenilor neconformi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.