Cei trei tineri care au bătut și umilit doi tineri în urmă cu jumătate de an, într-un parc din Bistrița, sunt după gratii de jumătate de an. Cei trei au încercat prin toate mijloacele să scape de arestul preventiv prelungit de la o lună la alta, fără rezultat însă. Asta deși dosarul s-a plimbat pe la mai multe instanțe din țară.

La începutul lunii mai, întregul oraș era șocat de un eveniment petrecut în părculețul de la BIG, de lângă Școala Generală nr. 1. Cinci tineri au fost amenințați cu o armă de tip airsoft, iar doi au fost bătuți și umiliți. De asemenea, unul dintre tineri a fost împușcat în zona capului cu arma respectivă.

Scopul pare să fi fost jaful, iar tinerii care au refuzat să predea banii și bunurile s-au ales cu o bătaie zdravănă și au fost umiliți și filmați, imaginile ajungând în cele din urmă în spațiul public. Tâlharii sunt trei tineri din Viișoara, Bistrița și Dorolea, care, se pare, nu erau deloc străini nici până atunci de practici de felul acesta.

„ La data de 6 mai, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bistrița au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un grup de 4 persoane, care aveau asupra lor un pistol de tip airsoft și o armă albă, ar fi amenințat 2 tineri pe raza municipiului Bistrița cu scopul de a obține bunurile și valorile pe care le aveau asupra lor. Întrucât aceștia au refuzat, cele 4 persoane i-ar fi agresat fizic.

La scurt timp, polițiștii au fost sesizați din nou cu privire la faptul că un grup de 4 persoane ar fi încercat prin aceeași modalitate să obțină bunuri de la alți 3 tineri aflați în fața unei săli de jocuri de noroc. Întrucât aceștia au refuzat, un membru al grupului ar fi utilizat un pistol de tip airsoft în direcția unuia dintre tineri, provocându-i suferințe fizice.

În urma celor semnalate, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Bistrița au reușit identificarea și depistarea celor patru persoane cu vârste cuprinse între 14 și 20 de ani, din Viișoara, Bistrița și Dorolea. În urma controlului efectuat, asupra unui tânăr de 20 de ani, din Viișoara a fost descoperit un pistol de tip airsoft și o armă albă, bilele din plastic aferente pistolului fiind descoperite în posesia unui tânăr de 18 ani, din Bistrița”, explica Inspectoratul de Poliție Județean, la acea dată.

Cei trei care au fost reținuți atunci și ulterior arestați preventiv sunt cercetați pentru tentative de tâlhărie calificată și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.

Unul dintre derbedei i-a cerut unui tânăr să îi facă sex oral

Umilirea celor doi tineri, unul dintre ei fiind în cele din urmă împușcat în cap cu un pistol cu bile, a fost filmată de unul dintre derbedei. Unul dintre derbedei i-a cerut unuia dintre tinerii terorizați să îi facă sex oral.

Doi tineri au ajuns la spital, după miezul nopții, cu răni destul de serioase.  Unul dintre ei, un minor de 17 ani, a fost împușcat în cap cu pistolul cu bile de unul dintre tâlhari.

Este vorba despre un tânăr de 20 de ani din Bistrița, diagnosticat cu  traumatism craniocerebral minor de grad 0 cu risc, hematom epicranian frontal drept și intraorbital stâng, fractură de piramidă nazală, plagă la buza superioară și diferite echimoze, care, după investigații și tratament de specialitate în Urgență, a fost externat cu recomandări medicale.

Cel de-al doilea este un minor de 17 ani din Bistrița, care a fost diagnosticat cu traumatism craniocerebral minor de grad zero, plagă frontală prin împușcare cu pistol cu aer comprimat, corp străin epicranian radioopac nemetalic, care i-a fost extras din țesutul subcutanat în cadrul unei intervenții neurochirurgicale.

Și cel de-al doilea pacient a beneficiat de tratament specific, ulterior fiind externat cu recomandări la domiciliu și indicația de a se prezenta la control medical pentru scoaterea firelor de sutură.

Cea de-a patra persoană implicată, care nu a fost reținută de polițiști, este un minor de doar 14 ani. Acesta doar ar fi asistat la agresiuni și ar fi filmat scenele cu telefonul mobil.

Cei trei, după gratii de jumătate de an

De atunci, cei trei tineri sunt după gratii, în ciuda încercărilor disperate de a scăpa de arestul preventiv. Ultima dată, tâlharii au cerut să fie eliberați din arest luna aceasta, iar în data de 16 noiembrie, Tribunalul a respins contestațiile.

Cei trei și-au încercat norocul și la Judecătoria Bistrița și au contestat și decizia dată în 16 noiembrie de Tribunalul Bistrița-Năsăud. Dosarul a ajuns și pe la Judecătoria Beclean, dar și la Tribunalul Sălaj sau la Curtea de Apel Cluj.

Toate instanțele pe unde au cerut cei trei eliberarea din arest au respins cererea acestora și-au decis ca aceștia să rămână după gratii. Cei trei au fost deja trimiși în judecată, la finalul lunii iulie a acestui an, pentru tâlhărie calificată.

Patru tineri terorizați de cei trei s-au constituit părți civile în dosar, iar unul parte vătămată. Deocamdată nu a fost stabilit vreun termen de judecată. Dosarul se judecă la Judecătoria Bistrița.

Dintr-o eroare, Judecătoria Bistrița i-a lăsat liberi pe doi dintre agresori în luna mai, la câteva zile după incident. Tinerii au contestat măsura arestului preventiv, contestarea judecându-se la 5 zile de la arestul lor. Tribunalul Bistrița-Năsăud dă peste nas Judecătoriei Bistrița și desființează decizia dată în 7 mai.

„În baza art.425/1 alin.7 pct.2 lit. b rap.la art.204 Cod procedură penală, admite contestaţia formulată de contestatorii H. S.-A. și M. D. V. împotriva Încheierii penale nr.35/JDL/06.05.2023 a Judecătoriei Bistriţa, pronunţată în dosarul penal nr.4369/190/2023, pe care o desfiinţează în parte, numai în ceea ce privește dispoziția de arestare preventivă a acestor doi inculpați-contestatori, şi trimite cauza spre rejudecare Judecătoriei Bistrița. Dispune punerea deîndată în libertate a inculpaților H. S.-A. și M. D. V., dacă nu sunt reținuți sau arestați în altă cauză. Menține celelalte dispoziții ale încheierii atacate, care nu contravin prezentei. Potrivit art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare în contestaţie rămân în sarcina statului. Onorariul avocatului din oficiu din contestaţie, în sumă de 340 lei, cuvenit av. G. O. A., se avansează de Ministerul Justiţiei şi rămâne în sarcina statului conf. art.275 alin.6 Cod procedură penală. Definitivă”, este hotărârea Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Astfel, cei doi care au contestat măsura arestului preventiv au fost puși în libertate imediat după decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud. În spatele deciziei Tribunalului Bistrița-Năsăud se află un viciu de procedură. Mai exact, Judecătoria Bistrița n-ar fi pus la dispoziția tâlharilor suficienți avocați.

Procedural, tânărul care și-a recunoscut vina și a optat pentru procedura simplificată de judecată trebuia să aibă un avocat, iar ceilalți doi care nu recunosc cele întâmplate un alt avocat. Explicația ar viza apărarea diferită fiind cazuri și situații diferite.

Cu o presiune mediatică enormă și amenințări cu proteste după punerea în libertate a celor doi, Judecătoria Bistrița s-a mobilizat și într-o zi de sâmbătă i-a somat pe toți cei implicați pentru rejudecarea cauzei. Au găsit încă un avocat din oficiu pe care l-au pus la dispoziție celor doi inculpați și după mai puțin de 24 de ore petrecute în libertate, cei doi s-au reîntors după gratii.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.