Peste 200 de persoane s-au rugat ieri dimineață în fața Bisericii Ortodoxe Nașterea Maicii Domnului, în fostul spital Umberto I, pentru a cere ca aceasta să fie restituită comunității est-europene. După ce miercurea trecută câțiva bărbați, însoțiți de vicarul mitropolitului de Veneția, Polykarpos (acesta conduce Arhiepiscopia ortodoxă greacă din Italia și are sediul în catedrala Sfântul Gheorghe al Grecilor), au intrat în fosta capelă, schimbând încuietorile și instalând o duzină de camere de luat vederi, credincioșii preotului Anatolie Bitca s-au întâlnit pentru a-și exprima în mod pașnic dezacordul, scrie știridiaspora.ro.

Preotul Bitca: oamenii care au intrat în posesia bisericii noastre au luat o parte din noi

O mulțime de oameni, în principal moldoveni, români, ruși și ucraineni care locuiesc în Mestre și Veneția, s-a aliniat pe marginea drumului care duce de la Via Einaudi la parcarea de pe Via Circonvallazione. ‘Am recitat împreună o rugăciune de mare durere care a durat o oră’, povestește părintele Bitca. ‘Trăim totul în mod tragic. Este ca și cum oamenii care au intrat în posesia bisericii noastre ar fi luat o parte din noi’.

Vezi mai multe: Italia. Scandal între ortodocșii români și greci, după închiderea unei biserici: „Noi nu am declarat război nimănui. Grecii sunt cei care ne-au alungat“

Odată cu închiderea fostului Umberto I în 2008, capela a fost abandonată, dar în 2014, comisarul prefecturii Vittorio Zappalorto a acordat Arhiepiscopiei Ortodoxe un împrumut pentru a folosi biserica. Părintele Bitca și întreaga comunitate au finanțat restaurarea clădirii din bani proprii, renovând-o și înfrumusețând-o cu icoane și cărți sacre. Când fostul mitropolit Zervos Gennadios, care a semnat actul de proprietate și a acordat utilizarea exclusivă a clădirii părintelui Bitca și credincioșilor est-europeni, a murit în 2020, succesorul său, episcopul Polykarpos, a încercat să o înlăture fără explicații.

Comunitatea s-a opus, cerând o întâlnire cu Polykarpos, dar acesta a refuzat. Lupta se află în mâinile avocaților, iar următoarea audiere este programată de tribunalul din Veneția pe 17 octombrie. Cu toate acestea, miercurea trecută, mitropolitul a dat ordin avocaților săi să intre în biserică fără nicio confruntare cu comunitatea. Ieri dimineață, numeroaselor familii orientale aflate în rugăciune li s-au alăturat și cetățeni din Mestre. „A trebuit să cer să celebrez botezuri și nunți în alte locuri. Vom continua să ne întâlnim să ne rugăm în fața bisericii noastre în fiecare duminică”, a declarat preotul Bitca citat de Il Gazzettino.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.