Un angajat al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Bistrița-Năsăud, cu gradul de maior, a fost condamnat de Tribunalul Militar Cluj la 1 an şi 2 luni închisoare cu amânare, sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani, după ce a întocmit în fals niște documente cu privire la starea de siguranță a Sălii Polivalente din Bistrița (vechea sală), în condițiile în care în incintă trebuia să se desfășoare un eveniment sportiv. Adică omul legii a încălcat legea!

În condițiile în care angajatul IJJ Bistrița-Năsăud și-a recunoscut vina, nu a avut alte abateri și nici nu a comis alte fapte penale, nu îi vom face public numele. Dorim însă să atragem atenția asupra faptelor comise de un om aflat în serviciul legii și a consecințelor pe care le putea avea superficialitatea de care a dat dovadă, fiindcă la evenimentul respectiv, dar și la evenimentele care au mai avut loc în sala pe care trebuie să o verifice, au participat sute de oameni.

Jandarmul în cauză are gradul de maior, iar la data comiterii faptelor era șeful Serviciului de Ordine și Siguranță Publică din cadrul IJJ Bistrița-Năsăud. În acest moment el este încă angajatul instituției, însă pe un post de execuție.

Nu s-a dus să verifice condițiile de siguranță de la Polivalentă

Faptele au fost comise în vara-toamna anului trecut, cu ocazia meciului de retragere a handbalistei Valentina Ardean-Elisei care activa la Gloria Bistrița 2018. Inițial, evenimentul fusese programat să aibă loc în noua sală polivalentă – actuala Teraplast Arena – însă cum aceasta nu a fost recepționată de beneficiar, s-a decis ca meciul de retragere să fie mutat în vechea sală polivalentă de pe str. Vasile Conta.

Chiar dacă în vechea sală au mai avut loc evenimente și competiții sportive, reprezentanții IJJ Bistrița-Năsăud au obligația de a verifica arena, conform legii, după care trebuie să întocmească un proces verbal. Ceea ce maiorul din cadrul IJJ Bistrița-Năsăud nu a făcut, adică nu a verificat condițiile de siguranță pentru desfășurarea activităților sportive în vechea sală polivalentă.

“În conformitate cu art. 11 din Legea nr.4/2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, înainte de începerea fiecărui sezon competiţional, toate arenele în incinta cărora se desfăşoară competiţii sportive cu grad de risc sunt supuse unei verificări din punctul de vedere al respectării condiţiilor de siguranţă. Aceste verificări se efectuează de o comisie care are în componenţă un reprezentant al direcţiei judeţene pentru sport, un reprezentant al organizatorului competiţiei, responsabilul de ordine şi siguranţă al organizatorului de joc, precum şi reprezentanţi ai unităţii de jandarmerie şi ai inspectoratului pentru situaţii de urgenţă competente teritorial. Activitatea comisiei se materializează într-un proces-verbal, în care se consemnează îndeplinirea sau neîndeplinirea obligaţiilor organizatorului. In caz de neîndeplinire a obligaţiilor prevăzute la art. 5 alin. (3) şi la art. 10 alin. (1) lit. d), g), h), j), m), n), o), t), ţ), v) şi x) din Legea nr.4/2008, prin procesul-verbal se stabilesc termene de conformare.

La împlinirea termenelor de conformare sau la solicitarea organizatorului, comisia efectuează o nouă verificare, ocazie cu care întocmeşte un nou proces-verbal în care consemnează îndeplinirea obligaţiilor sau, după caz, sancţiunile aplicabile organizatorului. Având în vedere calitatea pe care o avea inculpatul, în cursul anului 2022 aceasta a reprezentat I.J.J. Bistrița-Năsăud la efectuarea verificărilor condiţiilor de siguranţă ale arenelor sportive de pe raza judeţului Bistrița-Năsăud şi întocmea procese verbale în acest sens. (…)

În aceste condiţii, în vechea sală polivalentă nu trebuia să se mai desfăşoare competiţii sportive cu grad de risc. Astfel, această sală nu a fost verificată din punct de vedere a condiţiilor de siguranţă conform Legii nr.4/2008. Cu toate acestea, din cauza unor probleme privind recepţia noii săli polivalente, această arenă nu a putut fi recepţionată de beneficiar şi în aceste condiţii un eveniment sportiv care trebuia să aibă loc în noua sală «meciul de retragere a handbalistei Valentina Elisei» a fost mutat în vechea sală polivalentă. Astfel, sezonul competiţional a început în această arenă sportivă, fără ca aceasta să fi fost verificată din punct de vedere a condiţiilor de siguranţă conform Legii nr.4/2008. În continuare au mai fost desfăşurate şi alte competiţii sportive cu grad de risc în această arenă sportivă la datele de 16.08.2022, 29.08.2022, 31.08.2022 şi 13.10.2022”, se arată în motivarea Tribunalului Militar Cluj.

A copiat acte mai vechi și a semnat în fals

Pe 13 septembrie 2022, maiorul trebuia să transmită către IGJR- Direcţia Ordine şi Siguranță Publică procesul verbal de verificare a condiţiilor de siguranţă ale arenei sportive de la vechea sală polivalentă, pe care ar fi trebuit să îl întocmească în data de 05.07.2022. Cum nu făcuse verificarea, nu prea avea ce să trimită superiorilor de la București. Numai că, după ce un coleg l-a întrebat dacă a trimis documentele la Inspectoratul General, acesta fiind și contracandidatul de la concursul pentru șefia Serviciului de ordine și Siguranță Publică din cadrul IJJ, care avusese loc un an mai devreme, maiorul ia decizia să întocmească în fals actele respective.

„În acest context a purtat o discuţie cu un coleg de birou, iar acesta din urmă l-a întrebat pe inculpat dacă a transmis către IGJR procesul verbal de verificare a condiţiilor de siguranţă ale arenei sportive «Sala polivalentă Bistrița» (respectiv vechea sală polivalentă. Este de menţionat că între cei doi exista un conflict mai vechi derivând din faptul că, în cursul anului 2021 concuraseră pentru acelaşi post de conducere, iar inculpatul a fost cel care a promovat examenul. În aceste condiţii, cunoscând că această arena sportive nu a fost verificată, inculpatul i-a dat colegului de birou un răspuns evaziv. Apoi, în aceeaşi zi, probabil pentru a evita un denunţ din partea colegului şi eventuale sancţiuni disciplinare, inculpatul a luat decizia de a întocmi în fals un proces-verbal de verificare a condiţiilor de siguranţă pentru arena sportivă «Sala Polivalentă Bistrița». Astfel, pentru pagina 1 şi 2 inculpatul a folosit un tipizat pe care a înscris datele corespunzătoare verificării arenei, sportive «Sala Polivalentă Bistrița», iar paginile 3 şi 4, unde se regăsesc semnăturile şi ştampilele reprezentanţilor care făceau parte din comisia de verificare, le-a copiat din procesul verbal întocmit la data de 12.08.2021 cu ocazia verificării arenei sportive «Sala Polivalentă Bistrița» în anul 2021. Astfel a fost obţinut procesul verbal de verificare a condiţiilor de siguranţă ale arenei sportive «Sala Polivalentă Bistrița” din data de 05.07.2022, prin care se atestat că această arenă sportivă a fost verificată din punct de vedere a condiţiilor de siguranţă, deşi nu s-a întrunit nicio comisie în acest sens şi evident nu a fost făcută verificarea în teren.

Pentru că acest proces-verbal trebuia transmis către I.G.J.R. – Direcţia Ordine şi Siguranță Publică, inculpatul, fără a anunţa organele de conducere, a luat decizia de a întocmi o adresă în numele I.J.J. Bistrița-Năsăud. Astfel, inculpatul a întocmit adresa cu numărul (…), iar la rubrica inspector şef al I.J.J. Bistrița-Năsăud inculpatul a semnat imitând semnătura prim-adjunctului inspectorului şef de la acea dată – col. Borșan Laurențiu. Toate actele astfel obţinute au fost transmise la aceeaşi dată către I.G.J.R. – Direcţia Ordine şi Siguranță Publică.”, se mai arată în documentul instanței.

Condamnat cu amânare sub supraveghere

Întrucât jandarmul bistrițean și-a recunoscut faptele, procesul a fost foarte scurt, judecătorii de la Tribunalul Cluj pronunțându-se chiar la al doilea termen, în luna august acest an. Pedeapsa aplicată pentru infracțiunile de fals intelectual și uz de fals comise de maiorul din cadrul IJJ Bistrița-Năsăud, este de 1 an şi 2 luni închisoare cu amânare, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, plus 40 de zile de muncă în folosul comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.