Nu trece bine anul și operatorul de salubritate Supercom vine în fața Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Deșeuri și cere o majorare a prețurilor practicate. S-a întâmplat și în 2022 și se întâmplă și în 2023. Prețurile practicate de Supercom ar urma să crească cu 35%. Cât înseamnă asta efectiv, lunar, per persoană, încă nu se știe.

În 2024 vom plăti mai mult pentru ce aruncăm. La final de 2023, Supercom, operatorul de salubritate din județ a venit în fața Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADI) Bistrița-Năsăud și a cerut o majorare de prețuri.

Primăriile din județ s-au apucat astfel să treacă prin consiliile locale cererile Supercomului, pentru ca acestea să poată fi discutate în ADI Deșeuri. Potrivit proiectului de hotărâre care s-a aflat săptămâna trecută pe masa consilierilor locali ai municipiului Bistrița, este clar este faptul că tariful practicat de Supercom în urban pentru gunoiul menajer va crește cu 21% pe tonă, iar pentru cel reciclabil cu 13%, dacă ADI Deșeuri dă undă verde creșterilor de prețuri.

Creșterea per total ar ajunge la 35%, spun surse din Primărie Bistrița, însă deocamdată nu se știe cum se va reflecta asta în prețurile plătite de bistrițeni.

Creșteri vor fi, evident, și la populația din mediul rural. Se propune o majorare cu 23% față de anul trecut la deșeurile menajere și cu 10% mai mult față de anul trecut la deșeurile reciclabile.

Anul trecut, Primăria Bistrița a renunțat și la subvenționarea taxei plătite de bistrițeni pentru gunoi, astfel că prețul a urcat de la 6,6 lei pe persoană/lunar, la 11,5 lei. Municipalitatea a continuat să subvenționeze taxa pentru deșeuri doar în cazul anumitor categorii de persoane, considerate vulnerabile, precum văduvele de război sau persoanele cu handicap, în condițiile în care până atunci aveau parte de subvenționare absolut toți bistrițenii.

Cum se motivează creșterea de prețuri:

Într-un document trimis de ADI Deșeuri către membrii săi, adică către primăriile din județ, se precizează că ar fi crescut costurile operatorului Supercom: „Aparatul tehnic al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud a verificat temeinic fundamentarea înaintată de operator, iar costurile cuprinse în memorii tehnico-economice sunt fundamentate în conformitate cu cerințele legale, și totodată, au fost făcute analize și au fost purtate discuții cu operatorul pentru ca aceste costuri să nu conducă la o creștere semnificativă a tarifelor practicate, dar cu asigurarea continuității serviciului”.

A stat la baza majorării tarifelor Legea nr. 101/2006, modificată prin OUG nr. 133/2022 care introduce în sarcina autorităților publice locale și în a operatorilor de salubritate noi obligații precum: introducerea colectării separate a deșeurilor textile, introducerea costurilor cu determinarea compoziției deșeurilor, necesitatea achiziționării a 4000 de pubele negre și 100 de containere penru deșeurile textile și tarife separate pentru tipurile de deșeuri abandonate și tarife separate pentru transferul deșeurilor.

„Solicitarea de modificare a tarifelor se justifică prin prisma creșterii cheltuielilor de operare în contextual economic actual. Așa cum este bine cunoscut, anul 2022 a adus scumpiri excesive pentru toate bunurile, serviciile și produsele, atât de pe piața națională, cât și de pe piața internațională. Majorarea cheltuielilor de operare se datorează, în primul rând creșterii cheltuielilor cu carburanții, a cheltuielilor cu salarizarea, majorarea cheltuielilor cu piesele de schimb și reparațiile, creșterea cheltuielilor cu asigurările și taxele percepute de diferite autorități naționale operatorului de salubrizare Supercom SA”, se mai arată în documentul trimis de ADI Deșeuri.

Supercom  a pus la dispoziție ADI Deșeuri balanțe contabile, facturi sau contracte, care atestă cuantumul cheltuielilor pentru perioada iulie 2023 – iunie 2023, pentru a convinge asociația că se impune creșterea tarifelor.

„Primul element din structura fișelor de fundamentare este reprezentat de costurile cu combustibilul, aditivii și lubrifianții. Prețul combustibilului cuprins în fundamentarea anterioară era de 5,4 lei/litru fără TVA. În anul 2022, prețul combustibilului a depășit pentru mai multe luni, chiar și 8 lei/litru, ducând astfel la discrepanțe imense între costurile efective de operare și veniturile obținute de operator din aplicarea tarifelor fundamentate în noiembrie 2021 și aprobate în mai 2022. Exemplul cu privire la evoluția prețurilor combustibilului devine repetitiv pentru aproape fiecare element de cost, din care enumerăm: energia electrică, alimentarea cu apă și canalizare ape uzate, piese de schimb pentru autospeciale, materiale consumabile, reparații și întreținere autospeciale și echipamente de producție, serviciile executate de terți, taxe, licențe, autorizări”, se mai precizează în documente.

Transportul gunoaielor din Bistrița, costă Supercom peste 700.000 de lei anual

Potrivit unei analize făcute de Supercom, costurile cu combustibilul pentru activitatea de colectare și transport al deșeurilor reciclabile de la persoanele fizice din mediul urban este de 708.317 lei/an. Pe aditivi, Supercom mai cheltuie 33.742 de lei anual, iar pentru lubrifianți 31.341 de lei/an.

A fost luată în calcul la aceste costuri doar populația din mediul urban. În total, doar ridicarea gunoiului de la bistrițeni îi costă pe cei de la Supercom 773.402 lei/an, când vine vorba despre carburanți, aditivi și lubrifianți.

Piesele de schimb la utilaje și autospeciale au ajuns să coste peste 960.000 delei pe an, în condițiile în care în calculele de anul trecut, este luată în calcul suma de 588.500 de lei. Reviziile efectuate la un interval de maxim 800 de ore de funcționare sau 20.000 de km parcurși au presupus un cost de aproape un milion de lei/anual.

Supercom plătește și o redevență anuală, care era inițial de 1,6 milioane de lei, sumă la care s-a mai adăugat 639.000 de lei, redevența actualizată cu indicele INS pentru perioada 2019-2023. Campaniile de informare au mai înghițit 800.000 de lei anual.

Impozitele, autorizațiile, autorizările, ITP, RCA, Vignetă, Tahograful, soft centralizare date și raportări, taxele și impozitele locale mai scot din conturile Supercomului 1,1 milioane de lei/anual.

Supercom are la Bistrița 230 de angajați, numărul lor crescând cu 25 din 2021. Și cheltuielile cu salariile angajaților au crescut, de la 10,9 milioane în 2021, la 14,9 milioane în 2023.

În 2022, Supercom raporta o cifră de afaceri de peste 345 de milioane de lei și pierderi de aproape 37 de milioane de lei. Datoriile treceau de 400 de milioane de lei, iar numărul de angajați scădea de la peste 2.300 (câți erau în 2021) la 1.800.

În 2021, Supercom raporta o cifră de afaceri de 314 milioane și un profit net de puțin peste 4 milioane de lei. Datoriile erau la jumătatea nivelului înregistrat în 2022, adică 282,9 milioane de lei. Ce mai bun an din istoria Supercom pare să fi fost 2015, când profitul trecea de 20 de milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.