Stoia, defavorizat de judecatori dupa ce a platit 1 milion de lei

Omul de afaceri Calin Mihai Stoia sta in arest fara sa fie intrebat nimic de cate procurorii Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) Cluj. Desi Curtea de Apel i-a cerut un milion de lei cautiune lui Calin Mihai Stoia si acesta a depus-o, el nu a fost eliberat. Daca primarul Sorin Apostu este tinut in arest datorita marturiei unei personae invinuite, Calin Stoia este retinut doar pentru “distractia” anchetatorilor. Dovezile in cazul omului de afaceri sunt aproape nule, iar presiunile asupra judecatorilor sunt din ce in ce mai mari, datorita “dragostei” aratate apropiatului fostului edil. Avocatul lui Stoia sustine ca judecatorii au luat decizii nedrepte in cazul clientului sau. Saptamana aceasta judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor judeca recursul declarat de Stoia in ceea ce priveste eliberarea pe cautiune.

“Evident ca mi se pare o solutie nedreapta. Ar fi fost logic sa-l elibereze(n.r. pe clientul sau, Calin Mihai Stoia), dar in ciuda acestui fapt aceasta logica nu s-a potrivit cu decizia instantei. Noi mergem(n.r. cu recursul la Inalta Curte de Casatie si Justitie) cu speranta ca nu o sa ni se refuze aceasta cerere. Daca ar exista indicia ca ar incerca sa comita alte infractiuni, ar urma sa faca alte infractiuni ar putea constitui un fapt pentru care sa ramana in arest. E pur si simplu optiunea judecatorului. Daca judecatorului i se pare ca trebuie sa fie arestat, atunci e arestat. E o chestie de apreciere subiectiva. In materie de arestare avem un temei de arestare care e element de subiectivism. Nu il poti inlatura in niciun fel", a declarat Sergiu Bogdan, avocatul lui Calin Stoia.

Cea mai mare cautiune din Romania

Cautiunea de 1 milion de lei, aproximativ 250.000 de euro, a fost platit in exclusivitate pentru Romania de catre omul de afaceri. Pana in acest moment cea mai mare cautiune platita de vreun inculpat a fost de 5.000 de euro. Astfel, Stoia a platit de 46 de ori mai mult decat orice cautiune platita pana acum in Romania, creand un precedent ciudat pentru jurisprudenta romaneasca.

Firmele lui Stoia
Calin Mihai Stoia este actionat si administrator al societatii Kata Investment, societate care a avut in 2010 cifra de afaceri de 68.933. Societatea are datorii de 791.777 lei.
O alta firma in care este unic asociat Mihai Stoia este Super Auto, societate care se afla in momentul de fata in lichidare. Ultimul bilant depus de societate este cel din 2009, cand firma avea datorii de 211.332.
SUN SAIL MANAGEMENT SRL este o alta societate detinuta de omul de afaceri alaturi de Tudor Ioan Stoia, fratele inculpatului. Firma avea datorii in 37.699 lei datorii in 2010, iar activitatea este temporar inchisa.
O alta firma cu intrerupere temporara de activitate detinuta de omul de afaceri este KITE CORPORATION SRL. Firma avea datorii de 37.699 lei in 2010 si mai are drept asociat pe acelasi Tudor Ioan Stoia.
AGRO RACOSA este o alta firma detinuta de Stoia, fara activitate insa. Societatea are drept asociati pe Calin Mihai Stoia, Emanoil Tudose si Bogdan Fulviu Poponet.
O alta societate detinuta de Stoia este STEM INVEST, care de asemenea are activitatea temporar intrerupta. Firma are datorii de 1.500 de lei.

Interceptarile lui Stoia
Va redam in continuare o interceptare a omului de afaceri cu un anumit personaj misterios B.
          „S.C.M.: Hai zi cumetre.
          B.: Fii atent cum e treaba, deci e totul OK, legal, frumos, e adresa facuta de prefect presedintelui Consiliului Judetean, intelegi? E lucrarea din 2009 la niste drumuri, cand au fost calamitatile alea, intelegi?
          S.C.M.: Da.
          B.: si de, oamenii au un milion de euro  de recuperat, si acuma, in prima transa, e facut scrisoarea de astia, ti-am zis…
          S.C.M.: De firma care o facut lucrarile?
          B.: Da, dar pe primarie, e facuta adresa pe primaria respectiva.  
          S.C.M.: Deci primaria o avut contract, firma respectiva cu primaria.
          B.: Da, deci nu apare firma, stii? Doar primaria apare.
          S.C.M.: Am inteles.
          B.: intelegi? si in prima transa ar fi vrut 500.000 euro, 540.000…
          S.C.M.: Stai putin, e foarte important cine trebuie sa plateasca banii astia. Primaria care trebuie sa-i primeasca de unde?
          B.: De la Guvern.
          S.C.M.: De la Guvern ce? De la Fondul de rezerva?
          B.: Da, Fondul de rezerva.
          S.C.M.: ala-i la dispozitia primului ministru.
          B.: Da, pai asta ti-am zis, ca ala merge…
          S.C.M.: si de ce nu-i da?
          B.: Pai se face o lista acuma, ca de aia e urgenta, cica se face o lista acuma in care sa se dea la mai multi si stii cum e, care intra pe lista. Asta ne trebuie.
          ……
          S.C.M.: Mai frate, iti spun sincer si sa nu ma intelegi gresit, dar suma e prea mica ca sa pot sa declansez o chestie de genul asta, ba, haide, dati-le la aia un milion de euro. intelegi? Adica eu am niste mecanisme prin care pot sa declansez o operatiune de genul asta, dar toate astea au niste costuri.
          B.: Pai normal ca oamenii…
          S.C.M.:  is oameni seriosi, daca  spun ajutati-ma si pe mine sa ia ala un milion …pentru o suta de mii nu ma dau jos din pat.
          B.: Da, da, atunci da, prima transa e de 500 mii, urmatoarea e de 500, intelegi?
           S.C.M.: inteleg, de asta incerc sa-ti spun, ca sa ajungi acolo in preajma lu number one trebuie sa ajungi prin niste oameni care au si ei anumite valori, intelegi? si asta vine si spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O suta de mii? Sau 50 mii cum zici  tu? Pai pentru 50 mii nu ma dau jos din pat, frate.
          B.: Da.
          S.C.M.: Cam asa functioneaza. Adica afacerea trebuie sa fie suficient de interesanta ca sa-i …
          B.: Dar normal, e normal. Deci nu e pe ochi frumosi.
          S.C.M.: Am inteles. Dar sunt niste costuri, asta incerc eu sa-ti explic tie, ca-s niste sume la care baietii care-i stiu eu, care pot sa influenteze chestia asta nu se deranjeaza.
          B.: Da, asta e.
          S.C.M.: Eu o sa pun o intrebare.
          B.: Pune-i o intrebare si zi care ar fi costul. Ca sa stim.
          S.C.M.: iti spun acuma, 10% e intotdeauna. asta-i costul.
          ………………………
          B.: Da, un 10% asta e, dar no, stiu eu, nu e o problema, dar problema……………………….”

 

Tiberiu HRIHORCIUC 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.