„Steaua“ lui Hunor primeste fonduri cu dedicatie
Restaurari cu iz de incompatibilitate la Castelul Banffy

Castelul Banffy de la Bontida este administrat de Fundatia Transilvania Trust, care este patronata de nimeni alta decat consiliera personala a ministerului Culturii, Csilla Hegedus.  La sediul fundatiei toata lumea se balbaie cand vine vorba de fondurile alocate de la Ministerul Culturii. Pasarea responsabilitatilor de la o persoana la alta si balbaielile angajatelor sunt probabil datorate incompatibilitatii cauzate de faptul ca insusi consiliera personala a ministrului Culturi, Csilla Hegedus, a fost platit din banii Ministerului Culturii. Cu toate ajutoarele bazate pe prietenii si pe relatii intime primite de la ministerul culturii, Castelul Banffy a fost restaurat in proportie de doar 25% in ultimii 10 ani. De asemenea, desi au un proiect de colaborare cu Consiliul Judetean Cluj, Transilvania Trust nu si-a respectat obligatiile acestui parteneriat.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a pus-o  in mai multe functii publice pe consiliera sa personala si privata, Csilla Hegedus. Astfel, pe langa postul detinut la Ministerul Culturii, aceasta mai detine o functie platita din bani publici la Administratia Fondului Cultural National. Culmea, aceeasi Administratie a Fondului Cultural a finantat fundatia detinutade Csilla Hegedus, Transilvania Trust. Iar aceeasi administratie a oferit fonduri pentru revistele si proiectele tatalui lui Csilla Hegedus, Szabo Balint.

Afaceri in familie cu ministerul Culturii

Szabo Balint se lauda cu afacerile sale cu ministerul Culturii intr-o descriere pe care si-o face el singur.
„Am lucrat la tot felul de monumente de exemplu acum este in curs de predare Castelul din Carei. Este la Zalau fostul centru militar care este in faza de predare. Sunt niste restaurari mai de amploare realizate din fonduri europene prin ministerul dezvoltarii. Am obtinut pentru Biserica manastureana Calvaria premiul Europa Nostra.

Din 1990 incoace am organizat cursuri post universitare pentru cei care doresc sa devina restauratori. Am organizat la Bontida cursuri de calificare pentru muncitori cu echipa.
Mai avem Transilvania Nostra, singura revista din tara bazata pe monumente istorice. Apare trimestrial in 64 de pagini. Este sponsorizata de Fundatia Transilvania Nostra, dar si de ministerul culturii si AFCN ne mai sprijina doar solicitam niste fonduri de la caz la caz.

25% din lucrarile de la Bontida sunt gata. Sunt necesare circa 10 milioane de euro si s-au tot obtinut 2,5 milioane de euro. Inca 75% mai este de realizat. Din pacate nu vin sume super consistente, ci sume mai reduse. De peste 10 ani se tot obtin niste sume,dar mai mici de la Ministerul Culturii”a declarat Szabo Balint, administratorul si proprietarul Utilitas.

Nici un ban de la CJ

„Prin H.C.J. nr. 40/18.03.2009 a fost aprobat protocolul de colaborare intre Consiliul Judetean Cluj si Fundatia Transylvania Trust. Conform Art. 1 din cadrul Protocolului de colaborare intre Consiliul Judetean Cluj si Fundatia Transylvania Trust, obiectivul strategic al colaborarii este elaborarea si implementarea unei strategii de dezvoltare pentru punerea in valoare a patrimoniului cultural construit al judetului Cluj. De asemenea, mentionam faptul ca in perioada 2009-2011, Consiliul Judetean Cluj nu a alocat sume pentru reabilitarea Palatului Banffy”, se arata in raspunsul celor de la CJ. Seful Comisie de Cultura a Consiliului Judetean Cluj, consilierul Balazs-Becsi Attila, a declarat ca a acordat fonduri printr-un proiect din fondul de cultura catre Castelul Banffy. El sustine ca s-au acordat fonduri pentru zilele castelului, dar acest lucru a fost infirmat de oficialii CJ Cluj.

Proiectul gresit de la muzeu

Un alt proiect care a mers gresit al companiei implicate in caracatita de la Ministerul Culturii este cel de la Muzeul de Istorie. Proiectul a fost facut gresit din start, de catre firma Utilitas. Societatea este administrata si detinuta de Szabo Balint, un cunoscut expert in restaurarea de monumente. El este insa mai cunoscut pentru faptul ca este tatal consilierei ministrului Culturii si a celei careia are chiar relatii intime cu Kelemen Hunor, conform gurilor rele. Proiectul initial nu continea expertiza cladirii, iar oficialii Utilitas le-au sugerat celor de la Muzeul de Istorie ca pot reface proiectul intr-o forma mai buna. Numai ca aceasta refacere le-ar fi costat 300 de euro pentru fiecare metru patrat, iar zona totala care trebuia refacuta avea o suprafata de 500 de mp.
Lucrarile facute de Szabo Balint nu au fost incomplete de la inceput. Ba mai mult, ei si-au castigat renumele prin unul din cele mai mari proiecte de restaurare de monumente din Romania, refacerea Palatului Banffy din Bontida. Faptul ca pentru acea restaurare au adus experti internationali, dar au colaborat si cu oameni si studenti locali le-a adus o buna reputatie celor de la Utilitas, insa niciun lucru bun nu tine prea mult. Din momentul in care fiica acestuia a ajuns in functie la Ministerul Culturii, lucrarile au inceput sa isi piarda din corectitudine,  iar pilele au inceput sa isi spuna cuvantul.
Zidul e problema la Bistrita

Printul Charles, ruda cu Banffy

Charles este cunoscut pentru vizitele pe care le face in Transilvania la castelul din Bontida, acesta fiind fascinat de frumusetea zonei. La fiecare vizita in Romania, principele vine sa viziteze castelul rudelor si sa bea un ceai. “Desi restaurarea castelului Bánffy este inca departe de a fi completa, progresele care s-au facut aici sunt remarcabile, Bontida fiind, la ora actuala, un adevarat centru de excelenta in domeniul restaurarii monumentelor din Romania. Toate aceste lucruri nu s-ar fi realizat niciodata fara implicarea directa a principelui Charles. Printre stramosii principleui se numara, de altfel, si Terezia Bánffy, a carei familie stapanea Bontida, si care a fost  stra-stra-stra-stra-strabunica printului Charles”, a sustinut anterior istoricul Tudor Salagean. Istoricul a explicat ca mama principelui Charles, regina Elisabeta a II-a, este ruda cu familia Banffy. “ Terezia Bánffy (n. 1765 – m. 11 martie 1807), sotia contelui Mihail Rhedey de Kis-Rhede, a fost mama contelui Ladislau Rhedey de Kis-Rhede (1773-1835), a carui fiica, Claudine Rhedey (1812-1841), s-a casatorit la 2 mai 1835 cu ducele Alexandru de Würtemberg (1804-1885). Fiul acestora, Francisc de Teck (1837-1900), casatorit in 1866 cu Mary Adelaide de Cambridge, principesa a Marii Britanii si Irlandei de Nord, a fost tatal printesei Mary de Teck (1867-1953), cea care a devenit, la 6 iulie 1893, sotia lui George al V-lea, rege al Marii Britanii si Irlandei intre 1910 si 1936. Fiul acestora, George al VI-lea, rege al Marii Britanii si Irlandei intre 1936 si 1952, este tatal reginei Elisabeta a II-a”, a explicat Tudor Salagean.

Castelul Banffy, distrus de Liviu Ciulei

Starea de degradare a amplasamentelor care fac parte din ansamblul Banffy a fost cauzata de unul din incendiile provocate in timpul filmarii peliculei “Padurea spanzuratilor”, regizat de Liviu Ciulei. Regizorul a fost marcat de frumusetea zonei, dorind numaidecat sa filmeze la Bontida. Realizatorii filmul aveau nevoie de o cladire care sa arda, dar distrugerile au atins proportii mai mari decat cele estimate. Astfel, una dintre cladirile din aproprierea Castelului a ars mai mult decat ar fi trebuit. Palatul Banffy a fost declarat monument istoric in 1990, iar in 1999 a inceput reabilitarea sa. Desi de zece ani se lucreaza la reabilitarea castelului, aceasta inca nu s-a finalizat din cauza fondurilor insuficiente. Mai multe companii neguvernamentale din Romania si din Anglia, care au inteles potentialul turistic al zonei, s-au implicat in procedura de reabilitare.  

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.