Statul român decontează tratamentul românilor în străinătate în funcţie de mai multe criterii, informează CJAS BN.

Astfel, prin CNAS orice cetăţean român asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România poate beneficia de servicii de asistenţă medicală în Uniunea Europeană (UE) pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate care este valabil şase luni.

„Pacienţii care solicită efectuarea tratamentului în străinătate au două opţiuni pentru obţinerea finanţării tratamentului:
-Pentru serviciile medicale incluse în pachetul de bază al CNAS – obţinerea de fonduri se efectuează pe baza formularului E112
-Pentru serviciile medicale care NU sunt incluse în pachetul de bază (de exemplu transplant) – obţinerea de fonduri se face de la Ministerul Sănătăţii”, adaugă CJAS BN.

Pentru a putea beneficia de formularul E112 trebuie îndeplinite următoarele condiţii:

1) Clinica este localizată într-o ţară membră a Uniunii Europene;
2) Clinica la care se solicită tratament trebuie obligatoriu să aibă încheiat contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din ţara respectivă;
3) Tratamentul pentru respectiva afecţiune se află pe lista serviciilor medicale înscrise în pachetul de servicii de bază de care beneficiază persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;

În situaţia în care oricare dintre condiţiile enumerate mai sus (a, b, c) nu sunt îndeplinite se poate solicita tratament în străinătate prin alocarea de fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

Trimiterea la tratament se face pentru bolnavii înscrişi pe lista unui medic de familie, care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistenţei medicale în România, respectiv asistenţă medicală primară, de specialitate, şi care au fost spitalizaţi în unităţi sanitare care oferă servicii de înaltă calitate profesională şi tehnică, dar a căror sănătate nu a fost restabilită.

„Pacienţii pot beneficia de tratament în străinătate, în baza formularului E112, dacă îndeplinesc cumulativ două condiţii:
a) tratamentul respectiv trebuie să facă parte obligatoriu din lista serviciilor medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază de care beneficiază asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;
b) tratamentul respectiv să nu poată fi efectuat în România în intervalul de timp necesar în mod normal, având în vedere starea de sănătate a pacientului şi evolutia prognozata a bolii”, continuă CJAS BN.

Procedura şi etapele necesare eliberării Formularului E112(S2) sunt următoarele:
1) Acordul prealabil al medicului curant pentru efectuarea tratamentului în străinătate.

IMPORTANT: Medicul sau unitatea sanitară care îşi dă acordul trebuie să fie în relaţii contractuale cu o Casă de Asigurări de Sănătate din România.
2) Traducerea documentelor medicale în limba oficială a ţării unde se merge la tratament (bilet de ieşire din spital, analize medicale, rapoarte medicale, rezultate examene histopatologice, RMN, CT, PET/CT, buletine radiologice, buletine ecografice, etc.).
3) Documentele se trimit în străinătate la medicul care urmează să se ocupe de caz, scanate, pe email.

Medicul respectiv trebuie anunţat şi telefonic pentru a avea în vedere emailul dvs. În email trebuie să solicitaţi ACCEPTUL pentru tratament şi un COST ESTIMATIV COMPLET al investigaţiilor şi tratamentului/intervenţiilor chirurgicale.
4) Medicul din străinătate trebuie să vă trimită acceptul clinicii respective iar documentul trebuie să conţină semnătura şi parafa medicului care va prelua cazul precum şi ştampila unităţii sanitare respective.

În acest document trebuie precizate următoarele:
– medicul şi conducerea spitalului sunt de acord să efectueze tratamentul/intervenţia de care aveţi nevoie
– să evidenţieze necesitatea efectuării tratamentului/intervenţiei deplasarea pacientului în străinătate nu îi pune în pericol sănătatea şi viaţa
– să precizeze perioada în care pacientul este programat.
– costul estimativ al tratamentului/intervenţiei (costurile transportului şi cazarea aparţinătorilor trebuie suportate de către pacient)
5) Traducerea medicală legalizată a acceptului clinicii din străinătate (UE)
6) Cu această traducere legalizată mergeţi la medicul curant din România (Atenţie: nu lăsaţi originalul traducerii legalizate la medic deoarece veţi avea nevoie de el la CJAS, puteţi lăsa o copie) care urmează să vă redacteze un raport medical (tipizat) în care trebuie precizate următoarele:
– recomandare medicală pentru efectuarea tratamenului respectiv
– tratamentul necesar pacientului se află pe lista serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază de care beneficiază persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România.

7) Întocmiţi un dosar care trebuie depus la Casa de Asigurări de Sănătate de care apartineţi şi cuprinde următoarele documente:
Pentru adulţi:

1) Cerere tip de eliberare a formularului E112 ;
2) Carte de identitate beneficiar (copie + original pentru conformitate);
3) Carte de identitate şi procură legalizată la notariat, pentru situaţia în care cererea este depusă de altă persoană în numele beneficiarului;
4) Adeverinţa de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate cu care pacientul are încheiat contract;
5) Copii ale documentelor medicale;
6) Raport medical tipizat, în original (completat de medicul curant),
7) Acceptul clinicii din străinătate (UE/SEE) unde urmează să se efectueze prestaţiile medicale, cu menţionarea obligatorie a perioadei în care va fi efectuat tratamentul, (original + traducere legalizată).

Pentru copii:

1) Cerere tip de eliberare a formularului E112
2) Certificat de naştere sau carte de identitate (copie + original pentru conformitate);
3) Carte de identitate a ambilor părinţi (copie + original pentru conformitate);
4) Adeverinţele de asigurat ale părinţilor, de la Casa de Asigurări de Sănătate cu care au încheiat contract;
5) Copii ale documentelor medicale;
6) Raport medical tipizat, în original (completat de medicul curant),
7) Acceptul clinicii din străinătate (UE/SEE) unde urmează să se efectueze prestaţiile medicale, cu menţionarea obligatorie a perioadei în care va fi efectuat tratamentul, (original + traducere legalizată).

După înregistrarea cererii CJAS va analiza cererea astfel:

„1) se verifică statutul de asigurat al persoanei solicitante;
2) dacă persoana este asigurată se trece la analiza dosarului medical şi se va verifica îndeplinirea celor 2 condiţii (faptul că tratamentul face parte din serviciile de bază şi faptul că nu poate fi aplicat în timp util);
3) dacă se constată îndeplinirea celor 2 condiţii se va elibera formularul E112 în 2 exemplare, din care unul se păstrează la instituţia emitentă şi al doilea se va comunica persoanei solicitante.

Formularul E112 se eliberează înainte de plecarea pacientului beneficiar la tratament. Formularul poate fi emis şi după plecarea pacientului, în caz de forţă majoră, în situaţia în care nu a putut fi eliberat anticipat iar contravaloarea serviciilor medicale nu a fost achitată. În această situaţie, casa de asigurări de sănătate întocmeşte un referat prin care se argumentează şi se justifică situaţia de forţă majoră, document ce va sta la baza eliberarii formularului E112.
Contravaloarea serviciilor medicale efectuate în baza formularului E112 se poate deconta numai între instituţii pe bază de facturi (formular E125).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.