Municipalitatea a luat recent decizia de a muta locaţia unor statui de pe actualul amplasament în altele.Deocamdată este vorba de trei dintre ele – statuia lui George Coşbuc din faţa parcului Municipal, cea a lui Liviu Rebreanu din Piaţa Unirii şi bustul domnitorului Petru Rareş, aflat în piaţa care îi poartă numele.

Decizia a fost luată în urma emiterii certificatelor de urbanism necesare. Pentru Piaţa Unirii se va întocmi un Plan Urbanistic care va cuprinde şi zona Protopopiatului Ortodox, deşi deocamdată nu s-a stabilit care vor fi modificările ce se vor face în acest spaţiu, acestea urmând să fie stabilite în lunile următoare.

Uite statuia, nu e statuia

Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistriţa, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că în viitorul apropiat DADP (Direcţia de Administrare a Domeniului Public) deplasa statuia lui George Coşbuc aflată actualmente în parc. Statuia îşi va găsi noul amplasament în faţa Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc”, aflat în imediata apropiere, în Piaţa Mihail Kogălniceanu.

O altă statuie care va fi deplasată este cea a lui Liviu Rebreanu, aflată actualmente în faţa Protopopiatului Bistriţa. Acelaşi purtător de cuvânt afirmă că statuia scriitorului îşi are amplasamentul logic în faţa Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, acolo unde se şi preconizează că va fi mutată.
În fine, a treia deplasare, va fi aceea a statuii lui Petru Rareş. Ea va fi mutată în faţa Şcolii Generale nr. 1, urmând ca în locul său actual să fie ridicat „Monumentul Eroilor”.

Se spune că nu costă bani

Acelaşi responsabil afirmă că sumele cerute de astfel de deplasări de monumente sunt de mică importanţă şi că deja s-a emis un certificat de urbanism privind deplasarea statuii lui George Coşbuc. Cât priveşte Piaţa Unirii, un plan urbanistic este în lucru. Acest plan urmează să includă şi Protopopiatul Bistriţa.

Laurenţiu Nechita

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.